Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

kiállítás

Beckhoff Technology Day 2023

Szakmai nap – A Beckhoff rendezésében, a budapesti ÖbölHázban találkozhattak idén az automatizálás szakértői. Az egyik legizgalmasabb előadás a filmgyártásban használt új, hazai fejlesztésű robotizált kamerarendszer bemutatása volt.

A nap első felében Perecz Tamás ügyvezető igazgató felvezetésével szakmai előadások keretében a Beckhoff munkatársai számoltak be a legfrissebb technológiai újdonságokról és fejlesztési irányokról, a meghívott előadók pedig izgalmas esettanulmányok formájában mutattak be néhány megvalósult alkalmazást. Mind e közben a kiállítótérben számos érdekes bemutatóalkalmazás megtekintésére is lehetőség volt.

Részletek az elhangzott előadásokból:

Új szemlélet az automatizálás világában

Rékasi Endre, a Beckhoff Automation Kft. támogató mérnöke a vállalat legfrissebb innovációi közül két terméket ismertetett. A teljesen érintkezésmentes, szabadon konfigurálható, lebegő XPlanar síkmotorrendszert és a vezérlőszekrények kialakításában forradalmi változást hozó MX-rendszert.

Bódvai János, a Beckhoff Automation Kft. támogató mérnöke a TwinCAT 4026 legújabb buildjét mutatta be, ami egy lépés előre a hatékonyság, a funkcionalitás és a programozói élmény fokozása terén. Ez az új TwinCAT 3 build olyan újításokat hoz, amelyek a programozók és az ipari automatizáció területén tevékenykedők számára még hatékonyabb és gördülékenyebb munkát tesznek lehetővé.

Kántor László, a Beckhoff Automation Kft. támogató mérnöke a Beckhoff hamarosan piacra kerülő, teljes körű gépi látási portfólióját – beleértve a TwinCAT 3 Vision gépi látás funkcióit kiegészítő hardverelemeket – ismertette. Bemutatta továbbá a gépi látáshoz kapcsolódó hardverelemek integrálását a már jól ismert moduláris automatizálási rendszerbe.

Innovatív technológia a filmgyártásban

Szeljak György, a Rocket Lab Kft. társalapítója és vezető fejlesztője, aki több mint 15 éves szakmai múlttal rendelkezik a filmgyártás és az ezt támogató mechatronikai eszközök fejlesztésének területén, a Rocket Labbel közösen olyan termékeket alkotott, mint a Rocket Cinema Robot, a Special Grip Hungary-vel közösen fejlesztett 3D Cablecam rendszer és az ezeket működtető IO Builder szoftver. Ezen eszközök munkáinak eredményével nap mint nap találkozhatunk különböző platformokon, reklámfilmek, mozifilmek, filmsorozatok, sport- és koncertközvetítések formájában, és az a közös bennük, hogy a Beckhoff termékeit előszere­tettel használják.

A Rocket Cinema Robot egyszerűen a világ legsokoldalúbb mozirobotja extrém mozgási sebességével és nagy pontosságával lélegzetelállító felvételeket készít. A gyors telepítési idő, a villámgyors és pontos mozgásprogramozási ütem teszi a legversenyképesebb mozirobottá a piacon. A kamera vagy a tárgyak mozgásának megtervezése a Rocket ökoszisztémával percek kérdése. – tudtuk meg Szeljak Györgytől. A robot alkalmazás kivételesen pontos. Megismétli a mozgást a milliméter alatti pontossági tartományban. A képpontok mindig ugyanabban a pozícióban lesznek ugyanabban az időben, így korlátlan számú ismétlés történik több mozgási programban így minden eddiginél könnyebb többrétegű felvételeket készíteni.

Beckhoff a sörgyártásban

Az idén 30 éves ZIPTECH Kft. képviseletében Hajdu István a sörgyártás folyamatába és az ahhoz szükséges berendezések működésébe vezette be a résztvevőket, amelyhez több mint 10 éve csak Beckhoff PLC-ket és modulokat használnak. Az előadó több mint 19 éve tervez és programoz komplett sörgyárakat működtető vezérlőberendezéseket, amelyek a világ számos országában megtalálhatóak Miamitól Vlagyivosztokig.

ATRO: moduláris ipari robotrendszer

Thomas Morcher, az ATRO fejlesztési vezetője a Beckhoff ausztriai leányvállalatától érkezett és előadásában a Bécsben kifejlesztett, a robotika szemléletét újraértelmező ATRO moduláris robotrendszert ismertette. Az ATRO moduláris robotrendszer segítségével pontosan egy adott feladat követelményeinek megfelelően alakítható ki egy tetszőleges számú tengelyt tartalmazó robot, amely szabadon átméretezhető, megváltoztatható és bővíthető. Elemeiből szinte bármilyen felépítésű robot összeállítható, az egyszerű, egytengelyes forgóasztaloktól és párhuzamos (delta) kinematikai elrendezésektől egészen a többtengelyes csuklókaros robotokig.

Ingenium Elixír

A délután folyamán a vendéglátás vette át a terepet, de volt csocsóbajnokság, rulett és blackjack, valamint számos VR játékot kipróbálhattak az érdeklődők. Egy a ChatGPT által kifejezetten erre az eseményre kreált koktéllal is készült a Beckhoff, whisky alapú Ingenium Elixír néven.

Fotók: CNCMedia

www.beckhoff.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában