Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

DTM marórendszer a ragyogó kivitelű megmunkáláshoz

Marók – A Horn kiterjeszti a DTM homlokmaró rendszerét betétekkel a színesfém és műanyagok ragyogó kivitelű megmunkálására.

A monokristályos gyémánttal ellátott DTS típusú betétek lehetővé teszik a gyakorlatilag tökéletes felületek marását és 1 mikrométernél kisebb síkosság elérését.

A DTS típusú monokristályos gyémánttal (MCD) bevont betétek lehetővé teszik a gyakorlatilag tökéletes, kevesebb mint egy mikoronos érdességű felületek síkosságának elérését. A DTS típusú lapkák rendszerét olyan termékek felületeinek megmunkálásához fejlesztették, amiknél szigorú elvárásoknak kell megfelelni, – ilyen például a tükörsimítás. A speciálisan a DTM homlokmaró rendszerhez tervezett DTS típusú lapkák, az elősimításhoz használt lapkákkal együttesen nagy hatékonysággal és költséghatékonyan alkalmazhatóak. Az elő megmunkáláshoz akár a PCD-t, akár a CVD-D-t használják, a feldolgozandó anyagtól függően. A tükrösítésre szolgáló szerszámokat általában egy forgácsoló élű lapkákkal szerelik, azok mellett viszont nagyolásra, valamint kiegyensúlyozásra szolgálók is találhatóak a marófejen. Az MCD vágóél 0.02 milliméterrel a síkból kiáll tengelyirányban. A szerkezeti kialakításnak köszönhetően a PCD-hegyű nagyoló lapkák mindig radiálisán vannak előre vágva, ami által az MCD-bevonatú lapkák nem tudnak túlterhelődni és megsérülni.

A DTM marótest lapka fészkei egy megfelelő csavarhúzó segítségével tengelyirányban állíthatók. Minden tíz fokos forgatással 0,01 millimétert mozdul ki- vagy befele a fészek, ami azt jelenti, hogy a lapkák külön-külön, mikrométeres pontossággal állíthatók. A marófejbe integrált, folyadékalapú hűtés a megfelelő hőmérséklet fenntartása mellett lehetővé teszi a hatékony forgácseltávolítást is. Az alumínium marófej a kisebb tömege által védi a maróorsót, emellett az acélból készülteknél kisebb energiafogyasztást produkál. A Horn egy rendkívül pontos kiegyensúlyozást lehetővé tevő készletet is kínál a marófejhez, amivel akár 5000 méter/perces vágási sebesség is elérhető, méghozzá csöndes működés mellett.

A tükrösítést széleskörűen használják, a szerszám- és öntőformagyártásban például az eljárás szükségtelenné teszi a polírozást, miközben a felület simaságát is növeli. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzák olyan öntőformák gyártásában, melyek közvetlen befolyással vannak a segítségükkel előállított termékek alakjára. Ilyen termékek az átlátszó műanyagok, illetve a szeleptömítések is. Az MCD-vel bevont gömbmarók használati területeire a PET palackok öntőformáin kívül a csokoládék öntőformái is kiváló példával szolgálnak. A Horn széles portfóliójában tükrösítésre fejlesztett, MCD-bevonatú esztergaszerszámok is megtalálhatóak.

www.phorn.hu

Hirdetés

További cikkek a témában