Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Rönkfaúsztatás Scania DI16 motorral

Amikorra az idei szezon novemberben véget ér, addigra Reino Nurmi kapitány mintegy 450 ezer köbméter fát szállít már le a finnországi Saimaa-tavon az M/A Olli nevű hűséges vontatóhajójával. Ez körülbelül nyolcezer tehergépkocsi rakományának felel meg. Reino Nurmi 46. szezonja során az Olli 16 literes Scania DI16 motorja több mint háromezer üzemórát működik majd.

Az M/A Olli meglehetősen fürge és jól húz. Sekély helyeken is előnyös, ahol a hajóknak nem lehet nagy a merülésük

– mondta Reino Nurmi.

Az 1960-as évekig a rönkfaúsztatás jelentette a rönkszállítás elsődleges módját Finnországban, amikor is csökkeni kezdett a népszerűsége, és ma már csak a Saimaa-tavon alkalmazzák. Azonban az úsztatás még mindig ésszerű választás, ugyanis a rönkszállítás legolcsóbb és messze a legkörnyezetkímélőbb módja. Magán a szállításon kívül a rönkök a vízben vannak a legkevésbé kitéve a kártékony rovaroknak.

A rönkfaúsztatás napjaink korszerű fuvarozásának pontosan az ellentéte, ugyanis lassú, ráérős két kilométer/óra a sebessége. A rönköket általában az észak-karjalai és észak-szavóniai térségben veszik fel, ahonnan 450 kilométerrel messzebbre szállítják el ezeket sok nap alatt. A legnagyobb vontatott rakományegységek több mint 30 ezer köbméteresek, és több mint egy kilométer hosszan elnyúlva úsznak a vízen.

Arra törekszünk, hogy utanként több mint ezer köteget szállítsunk. Összehasonlításképpen egy tehergépkocsi általában három köteg rönköt visz.”

Az Olli vontatta rakomány esetén a rönköket úgy kötegelik, hogy kilenc köteg mindig párhuzamosan mozogjon. Egy segédhajó pedig keskeny helyeken tolja, valamint segíti egyben tartani az úszó rakományt.

Mindenre előre fel kell készülnünk

– mondta Reino Nurmi.

Figyeljük, hogy az időjárás-jelentés jósol-e erős szelet. Van néhány biztonságos megállóhelyünk, ahol kivárhatjuk, amíg lenyugszik az időjárás.”

Reino Nurmi 1974-ben még egy papírgyárban dolgozott, ám nem igazán élvezte a munkáját.

A rönkúsztatásért felelős területi vezető a szomszéd szobában dolgozott, és átmentem megtudakolni, hogy kaphatnék-e tőle valamilyen munkát. Azt mondta, hogy egyetlen nyárra tud munkát biztosítani, tovább nem. Ez a nyár már igen régóta tart.”

További cikkek a témában