Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Új teherautók a Volvo-nál

Az új Volvo teherautókat, amelyek értékesítése most kezdődik Magyarországon, azért fejlesztették ki, hogy maximalizálják a gépjárművezetők lehetőségeit a munkájuk hatékony, biztonságos és felelősségteljes elvégzésére. Az összes modell – a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM és a Volvo FMX – új, rugalmas felhasználói felülettel, digitális műszerfallal rendelkezik, amely minden helyzetben releváns információt nyújt a gépjárművezetőnek. Ezen kívül a Volvo FM és FMX új fülkét kapott, amely több helyet biztosít a járművezetőnek és jelentősen javítja a látási viszonyokat.

A járműveket, a rakományt és a közlekedési helyzeteket biztonságosan és felelősségteljesen kezelő szakképzett sofőrök felbecsülhetetlen értéket képviselnek minden szállítmányozó vállalat számára. Éppen ezért kemény verseny folyik a legjobb pilóták megszerzéséért. Ezt szem előtt tartva a Volvo Trucks arra koncentrált, hogy a járművezetői környezet és a járművezetői felület az új teherautó családokban a lehető legbiztonságosabb, legfunkcionálisabb és legkényelmesebb munkahelyet teremthesse meg.

„Új teherautóinkkal mind a sofőrök, mind a fuvarozó vállalatok igényeit ki kívánjuk kielégíteni. A Volvo klasszikus jellemzőinek, mint az ergonómia, a kényelem és a biztonság tovább fejlesztésével, valamint az új, innovatív technológiával és dizájnnal még vonzóbbá és produktívabbá tettük a vezetői környezetet”

– mondja Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Könnyebb elkerülni a költséges hibákat

Az új, 12 hüvelykes, teljesen digitális fő műszeregység gyorsan elérhetővé teszi a hozzáférést az információkhoz, amelyek segítik a gépkocsivezetőt a költséges hibák elkerülésében. Például a vezetési idő mindig megjelenik, megkönnyítve ezzel a vezetés megtervezését és csökkentve a szabályok megsértésének kockázatát. Az útjelző táblák azonosítása egy másik praktikus funkció, amely figyelmezteti a sofőrt a sebességkorlátozásokra, az előzési korlátozásokra és az úttípusra.

Négy választható nézettel minden járművezető könnyedén testre szabhatja a műszerfal kijelző tartalmát és megjelenését indulás előtt. A terhelési nézet lehetővé teszi a rakomány tömegének, a jármű össztömegének és a tengelyenkénti tengelynyomásnak az ellenőrzését. Navigációs rendszerrel rendelkező teherautók számára a könnyen követhető térképekkel ellátott Navigációs nézet a megfelelő választás. Azok, akik azt szeretnék, hogy műszerük kijelzőjén klasszikus Volvo megjelenés legyen, választhatják az Otthon/Home nézetet, míg azok, akik csak az alapvető információkat szeretnék látni, a Fókusz nézet mellett dönthetnek.

A műszerfal kijelző kiegészíthető egy könnyen kezelhető 9 hüvelykes oldalsó kijelzővel a kommunikáció, az infotainment és a közlekedési információk kezeléséhez.
Példák a funkciókra:

  • Médialejátszó rádió, Bluetooth vagy USB használatával.
  • Kommunikáció két mobiltelefon csatlakoztatásának lehetőségével. A járművezetői idő támogatását, a járművezetői képzést, a tachográf távoli olvasását és a navigációt biztosító funkció.
  • Jármű funkció, beleértve a parkolási klímát, a terhelésjelzőt, az abroncsnyomás-ellenőrzést és a Volvo Dynamic Steering egyedi beállítását.

További funkciók a My Apps for Android Auto, amely megmutatja az Android telefonok alkalmazásait, és a Driver Guide kézikönyv, amely az egyes teherautókhoz igazított vezetési tippeket és információkat tartalmazza. A funkció frissíthető a jövőben, és kompatibilis a Volvo Trucks-tól eltérő alkalmazásokkal, például felépítményezői appokkal.

Akár nyolc kamera is könnyedén csatlakoztatható az oldalsó kijelzőhöz, és akár négy kamera nézet is megjeleníthető egyszerre a képernyőn. Az információk mindkét kijelzőn több mint 30 nyelven jelenhetnek meg. A rendszer képes egyszerre több egyedi beállítás tárolására. Ez akkor hasznos, ha ugyanazt a teherautót több sofőr használja, akár különböző nemzetiségűek.

Jobb áttekinthetőség és kevesebb stressz

A műszerfal funkciók az új, intuitívan csoportosított kormánykeréken elhelyezett kezelőszervekkel, valamint a műszerfalon keresztül, és bizonyos piacokon hangutasítással könnyen kezelhetők.
Az oldalsó kijelző funkciók a képernyő közvetlen megérintésével is aktiválhatók.

Az egynél több hajtott tengellyel rendelkező teherautók új, anti-spin vezérlő funkcióval rendelkeznek, amely segít a járművezetőnek gyorsan és egyszerűen kezelni a potenciálisan kockázatos közlekedési helyzeteket, mind közúton, mind terepen történő vezetés közben. A járművezetőnek egyszerűen el kell forgatnia egy kart, hogy aktiválja a differenciálzárakat. A megnövekedett tapadás a digitális kijelzőn látható.

„Az egész műszerfalat úgy tervezték, hogy jól áttekinthető legyen, lehetővé téve a sofőr számára, hogy intuitívan és hatékonyabban, kevesebb idegeskedéssel kezelje az információkat. A műszerfal funkcionális, robusztus kivitelű, tartós anyagból készült, stabil pohártartókkal, sok tárolórekesszel és számos USB csatlakozóval rendelkezik “

– mondja Illés Dávid a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Volvo I-Shift sebességváltója új, praktikusabb és ergonomikusabb kivitelű, nagyobb mozgásszabadságot biztosítva a fülkében. A sebességváltó programokat is továbbfejlesztették, így a Gazdaságos, Standard és a Performance üzemmódok közül lehet választani.

Miben mások az új fülkék a Volvo FM és a Volvo FMX modellekben?

A Volvo FM és Volvo FMX modellek új fülkékkel rendelkeznek, a korábbiaknál akár egy köbméterrel nagyobb belső térfogattal.
Az új fülke tágasabb érzetet ad, több munkateret biztosít és jelentősen javultak a látási viszonyok, többek között a süllyesztett ajtósor miatt. Az alacsony, széles bejárat két lépcsővel, jobb csúszásgátló tulajdonságokkal és világítással, könnyebbé teszi a gyakori megállásokkal járó fuvarokat. Az építőipari felhasználás során például nem szokatlan, hogy a sofőr naponta akár 50-szer mászhat ki és be.

Csakúgy, mint a Volvo FH és a Volvo FH16 esetében, a sofőr ülés ezekben is fejtámla döntési funkcióval is rendelkezik, mely a kormánykeréken állítható a megfelelő vezetési pozíció eléréséhez. A hálófülkés kivitel alsó ágya a korábbiaknál magasabbra lett helyezve, így kényelmesebb rajta ülni, valamint további tárolóhelyet is teremt. A nappali fülkében új, 40 literes belső térvilágítással ellátott tároló is található.

Az új, robusztusabb fülke-szigetelés segít kiküszöbölni a hideg, a hő és a zaj hatásait. A szenzor által vezérelt klímaberendezés szénszűrővel jó levegőminőséget biztosít még a kihívást jelentő körülmények között is.

 

Hirdetés

További cikkek a témában