Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Ipari robotika

A korona-járványt követő időszak konjunkturális újjáalakulása fel fogja gyorsítani a robotika iránti keresletet. Most képzett munkaerőre és továbbképzési ajánlatokra van igény.

“A világ kormányainak és a vállalkozásoknak a robotokkal és az okos automatizálási rendszerekkel való szükséges készségek átadására kellene összpontosítaniuk”

– állítja Milton Guerry, az International Federation of Robotics elnöke.

“Ez azért szükséges, hogy teljes egészében ki tudjuk használni az ezen technológiák adta lehetőségeket. Az ipari robotok kulcsszerephez jutnak a gyártás további automatizálásában, amire a koronavírus utáni időszakban a gazdaság gyors helyreállításához nagy szükség van. Politikai, valamint magángazdasági stratégiák kellenek ahhoz, hogy a foglalkoztatottak számára egyengessük az automatizált gazdaság útját”. 

A képzési rendszernek az automatizálás korszakához való alkalmazása

“Jelenleg csak nagyon kevés ország törekszik erőteljesen arra, hogy oktatási rendszerét az automatizálás korszakához igazítsa”

– jelentette ki Saadia Zahidi, a Worls Economic Forum oktatási és -foglalkoztatási szakértője.

“A sikeres államok már régóta a humán tőke fejlesztésére összpontosítanak. Néhány észak-európai ország, valamint Szingapúr végzi a valószínűleg legészszerűbb, a jövő munkavilágára irányuló kísérleteket.”

A The Economist Intelligence Unit (EIU) által megjelentetett “Automation Readiness Index” szerint csak négy ország folytat olyan megfontolt oktatási politikát, amely máris meg tud felelni egy automatizált gazdaság kihívásainak. A rangsort Dél-Korea vezeti, Észtországtól, Szingapúrtól és Németországtól követve.  Az olyan országokat, mint Japán, az USA és Franciaország, a fejlettek közé sorolják – Kínát itt még a feltörekvő országok között tartják számon. A kormányok napirendjébe, az EIU szerint, be kellene jegyezni: sok résztvevős párbeszédek, több képzés és nemzetközi tapasztalatcsere.

A pályázók potenciáljának hasznosítása

Rövid távú vállalati szintű stratégiaként a felvételi politika megváltoztatása is egy lehetőség:

“Ha nem talál tapasztalt alkalmazottakat, akkor a pályázók képesítéseire kell összpontosítani, a munkakörök helyett”

– javasolta Dr. Byron Clayton, az Advanced Robotics for Manufacturing vezérigazgatója (ARM) a chicagói IFR Kerekasztalon:

“A pályázók lehetőségeire kell hagyatkozni. Ha nem talál tapasztalt alkalmazottakat, akkor csak fel kell vennie valakit, aki képes elsajátítani a munkát.”    

A robotgyártók már gyakorlatorientált tanfolyamokkal támogatják a robotika-oktatást és a továbbképzést.

„A meglévő munkaerő átképzése azonban csak rövid távú intézkedés. Sokkal hamarabb kell kezdenünk: már az iskolai és képzési tanterveket hozzá kell igazítani az ipar jövőbeni munkaerővel szemben támasztott igényeihez. Ezek egyrészt technikai és digitális készségek, de ugyanilyen fontosak a kognitív képességek is, mint például az elemző és a kritikus gondolkodás”

– hangsúlyozza dr. Susanne Bieller, a Nemzetközi Robotikai Szövetség főtitkára.

„A nemzetgazdaságoknak el kell fogadniuk az automatizálást és ki kell fejleszteniük az ehhez szükséges kompetenciákat. Csak így sikerülhet a technika előnyeiből tőkét kovácsolni és a nemzetközi versenyben helytállni.”


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában