Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

2,7 millió robot dolgozik a világ gyáraiban

Az új, a World Robotics 2020 ipari robotokról szóló jelentés szerint 2,7 millió ipari robot működik a világ gyáraiban, ami 12%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

Az új robotok értékesítése továbbra is magas szinten áll, 2019-ben világszerte 373 000 darabot szállítottak ki a gyártókhoz. Ez 12%-kal kevesebb 2018-hoz képest, de még mindig a 3. legnagyobb eladási mennyiség.

“A világ gyáraiban működő ipari robotok állománya a történelem legmagasabb szintjét jelenti” – mondja Milton Guerry, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Az intelligens gyártás és automatizálás sikertörténete ma már megvalósulni látszik globális méretekben is, ez világszerte mintegy 85% -os növekedést jelent öt éven belül (2014–2019). Az értékesítés közelmúltbeli, 12% -os lassulása azonban tükrözi azokat a nehéz időket, amelyeket a fő ágazatok: az autóipar, valamint az elektromos és elektronikai ipar él át. “

“Emellett a koronavírus-járvány következményei a globális gazdaságra még nem értékelhetők maradéktalanul” – folytatja Milton Guerry. „2020 hátralévő hónapjait az új normához való alkalmazkodás alakítja. A robotgyártók alkalmazkodnak az új alkalmazások iránti igényekhez és a megoldások fejlesztéséhez. Idén nem valószínű, hogy a nagyszabású megrendelések jelentős ösztönzést adnának. Kína kivétel lehet, mert a koronavírust először Wuhan kínai városában azonosították 2019 decemberében, és az ország már a második negyedévben megkezdte iparának helyreállítását. Más gazdaságok pedig jelenleg a fordulópontjukon vannak, még néhány hónapba telik, amíg az automatizálási projektek és a robotok iránti igény helyreáll. 2022-ig vagy 2023-ig eltarthat a válság előtti szint elérése. ”

Ázsia, Európa és Amerika – áttekintés

Ázsia továbbra is az ipari robotok legerősebb piaca – a régió legnagyobb alkalmazójának, Kínának az üzemi állománya 21%-kal nőtt, és 2019-ben elérte a 783 000 darabot. Japán a második helyen áll, mintegy 355 000 ipari robottal, ami 12%-os növekedés. India új rekordja mintegy 26 300 ipari robot, így öt éven belül India megduplázta az ország gyáraiban működő ipari robotok számát. Kínában az új robotok 71%-ának nagy részét külföldi beszállítóktól szállították. A kínai gyártók továbbra is főleg a hazai piacot szolgálják, ahol egyre nagyobb piaci részesedést szereznek. A külföldi beszállítók egységeik mintegy 29% -át az autóiparnak szállítják, míg a kínai beszállítóknak ez csak körülbelül 12%-a. Ezért a külföldi beszállítókat jobban érinti a kínai autóipar üzleti visszaesése, mint a hazai beszállítókat.

Európa

Európa 2019-ben elérte az 580 000 működő ipari robot számot, ami plusz 7%-ot jelent. Németország továbbra is a fő felhasználó, amelynek működési készlete körülbelül 221 500 egység – ez körülbelül háromszorosa Olaszországnak (74 400 darab), ötszöröse Franciaországnak (42 000 darab) és tízszerese az Egyesült Királyságnak (21 700 darab). A robotértékesítések differenciált képet mutatnak az Európai Unió legnagyobb piacain: Németországban mintegy 20 500 robotot telepítettek. Ez a 2018-as rekordév alatt van (mínusz 23%), de ugyanazon a szinten, mint 2014-2016. Franciaországban (+ 15%), Olaszországban (+ 13%) és Hollandiában (+ 8%) nőtt az értékesítés.

A robotika az Egyesült Királyságban továbbra is alacsony szinten van – az új telepítések 16%-kal lassultak. Az újonnan telepített 2000 egység az Egyesült Királyságban körülbelül tízszer kevesebb, mint a németországi szállítás (20 500 darab), körülbelül ötször kevesebb, mint Olaszországban (11 100 darab), és körülbelül háromszor kevesebb, mint Franciaországban (6700 darab).

Amerika

Az Egyesült Államok a legnagyobb ipari robot-használó Amerikában, elérve az új üzemi készletrekordot, mintegy 293 200 egységet – ami 7%-os növekedést jelent. Mexikó a második helyen áll 40 300 ipari robottal, ami plusz 11%, Kanada következik körülbelül 28 600 egységgel – ami 2%-os növekedést jelent. Az Egyesült Államokban 17%-kal lassultak 2019-ben a 2018-as rekordévhez képest az eladások, bár 33 300 szállított egységgel az eladások továbbra is nagyon magas szinten vannak, ami minden idők második legerősebb eredményét jelenti.

Az Egyesült Államok robotjainak nagy részét Japánból és Európából importálják.

Bár nincs sok észak-amerikai robotgyártó, számos fontos robotrendszer-integrátor létezik. Mexikó Észak-Amerikában a második helyen áll majdnem 4600 egységgel – ami 20%-os lassulást jelent. A kanadai értékesítés 1% -kal haladja meg az új rekordot, a mintegy 3600 szállított egységet. Dél-Amerika első számú robot állománya Brazíliában található, csaknem 15 300 egységgel – plusz 8%. Az értékesítés 17%-kal lassult, mintegy 1800 telepítéssel – még mindig az eddigi legjobb eredmények között – csak a rekordszállítások verték meg 2018-ban.

Kobotok

Az ember és a robot közötti együttműködés egyre növekszik. A kobot eladások 11% -kal növekedtek. Mivel egyre több szállító kínál együttműködő robotokat, és az alkalmazások köre egyre nagyobb lesz, a piaci részesedés elérte a 2019-ben telepített 373 000 ipari robot 4,8% -át. Bár ez a piac gyorsan növekszik, még mindig gyerekcipőben jár.

Világszerte a COVID-19 erőteljesen befolyásolja a 2020-as ipari teljesítményt, ugyanakkor lehetőséget kínál a termelés modernizálására és digitalizálására is a helyreállítás felé vezető úton. Hosszú távon a növekvő robotberendezések előnyei változatlanok: a testreszabott termékek gyors gyártása és versenyképes áron történő szállítása a fő ösztönző. Az automatizálás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy fenntartsák a termelést a fejlett gazdaságokban – vagy újratelepítsék azokat- a költséghatékonyság feláldozása nélkül. Az ipari robotok köre folyamatosan bővül: a hagyományos robotcellában elhelyezett robotok alkalmazásán kívül (amelyek képesek az összes hasznos teher gyors és pontos kezelésére), az új együttműködő robotok, már biztonságosan működnek az emberek mellett, teljesen integrálva az egyes munkaállomásokra.

Forrás: IFR Nemzetközi Robotikai Szövetség


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában