Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Eljött a hiperhatékony épületek kora

Az idei Innovation Summit online esemény keretében mutatta be a Schneider Electric az épületek jövőjéről alkotott vízióját. A társaság energiamenedzsment és automatizációs megoldásai révén átléphetünk a hiperhatékony épületek korszakába, ami jelentős megtakarítást eredményezhet üzemeltetőknek és bérlőknek egyaránt, illetve pozitív hatással lehet az egész bolygónkra.

Az épületek létrehozására és működtetésére megy el a világ energiafelhasználásának mintegy 30 százaléka a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint, miközben a bennünket körülvevő épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 40 százalékáért. Azonban már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyek segíthetnek ezeknek az értékeknek a megváltoztatásában.

A Schneider Electric az idei, online megtartott Innovation Summit keretében mutatta be „Building of the Future” (A jövő épületei) keretrendszerét, ami egyesíti az energiamenedzsment és az automatizáció legújabb digitális megoldásait annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, a váratlan helyzetekhez alkalmazkodni képes, hiperhatékony és emberközpontú épületeket lehessen létrehozni.

A felmerülő régi és új szükségszerűségek egyaránt formálják, hogyan gondolkodik a világ az épületekről. Ha már a tervezésnél a megfelelő megközelítést alkalmazzuk és felhasználjuk az új digitális technológiákat, akkor a bolygónk, a befektetők, az ingatlanfejlesztők és az épületek bérlőinek igényeit is ki tudjuk szolgálni kényszerű kompromisszumok nélkül. Az épületek kulcsszerepet játszanak abban, hogy mind a gazdaság, mind a környezetünk egészséges legyen és égető szükség van arra, hogy alkalmazzuk a már rendelkezésre álló legjobb megoldásokat a létező és az új épületeinknél egyaránt

– mutatott rá Laurent Bataille, a Schneider Electric Digitális Energia divízió ügyvezető alelnöke.

A mostani Covid19-járvány is rámutatott arra, mennyire fontos, hogy az épületek is képesek legyenek az alkalmazkodásra, hiszen nagyon gyorsan változnak az üzleti prioritások: egyik pillanatról a másikra módosul, hogy mennyien dolgoznak adott létesítményben, milyen intenzitású hűtésre-fűtésre, vagy éppen szellőztetésre van szükség. A különleges helyzet pedig magát a fenntartást is befolyásolhatja, hiszen nem feltétlenül áll rendelkezésre akkora személyzet, mint hagyományos körülmények között, illetve olyan helyzet is előfordulhat, hogy a gazdasági problémák miatt egész egyszerűen kevesebb jut az épület fenntartására.

Az új digitális technológiák azonban számottevő mértékben javíthatnak az ingatlanok alkalmazkodóképességén. A Schneider Electric EcoStruxure Power megoldása digitalizálja a villamos infrastruktúra működtetését és fenntartását, nagyobb megbízhatóságot, stabilabb hálózatot és nagyobb kontrollt kínálva az üzemeltetők számára. A Connected Room Solution pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók modernizálják és jövőtállóvá tegyék egy épület infrastruktúráját, lehetőséget kínálva a rendelkezésre álló terek funkciójának egyszerű megváltoztatására, illetve a kapacitás növelésére és csökkentésére az adott létesítmény teljes életciklusában.

Annak érdekében, hogy megfeleljenek a környezeti és üzleti elvárásoknak, az épületeknek hiperhatékonnyá kell válniuk a tervezési folyamattól kezdve az építésen át a működtetésig és karbantartásig. A Schneider Electric EcoStruxure Building nyílt, felhőalapú, innovatív platformja lehetővé teszi az energiaelosztás és -menedzsment, az épületautomatizációs megoldások és az IT rendszerek integrációját, hogy az üzemeltetőknek rendelkezésükre álljon minden adat és elemzési képesség és így a legjobb információk birtokában hozhatnak döntéseket.

Jelenleg világszerte 30 millió olyan középfeszültségű kapcsolóberendezés (swithgear) található az épületekben, amelyekben kén-hexafluoridot (SF6) használnak, ami egy potenciálisan üvegházhatású gáz. A Schneider Electric „Green Premium Program” keretében a társaság egy olyan középfeszültségű kapcsolóberendezést fejlesztett ki, ami SF6 gáz helyett tiszta levegőt alkalmaz, amivel az épületek fenntarthatósága és biztonsága is javul.

Hirdetés

További cikkek a témában