Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Hatmilliárd forintból készül Debrecenben az új szuperszámítógép

A jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógép is itt található: ennek teljesítményét megtízszerezi majd az új gép, mely a jövő évben készül el.

Szuperszámítógépnek az olyan nagy teljesítményű hardver- és szoftverösszeséget nevezzük, amelyet a kutatói tevékenység minden területén használnak az oltóanyag-fejlesztéstől az időjárás-előrejelzésig. Egy ilyen különleges gép “alaplapletétele” történt meg pénteken Debrecenben, a gépről Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára beszélt az InfoRádiónak.

Az államtitkár elmondása szerint a kutatóknak, tudósoknak nagyon nagy teljesítményű számítógépekre van szüksége, amelyek az otthoni gépek sebességének sokszorosával tudnak számolni. Ezt a kitételt maximálisan teljesíti majd a debreceni is.

Egy másodperc alatt egymilliószor egymilliárd műveletet tud majd elvégezni a szuperszámítógép.

Ennek jelentősége abban van, hogy Solymár szerint nem mindegy, két hónap vagy két év alatt bukkannak-e rá egy új oltóanyagra.

“A szuperszámítógép legkésőbb 2021 végére készül el, bízunk abban, hogy mielőbb munkába áll”

– mondta Solymár Károly Balázs.

A beruházás hatmilliárdos összköltségében a gép hardveres és szoftveres kialakítása mellett megerősítik és újratervezik az annak otthont adó épület erősáramú hálózatát, valamint megoldják a hűtést és szakértő csapatot képeznek ki működtetésére. Az új szuperszámítógéphez kis- és középvállalkozásoknak lehetősége lesz kívülről is hozzáférni, létrehozásának egyik oka is az, hogy minél több kkv használja majd.

További cikkek a témában