Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új megoldás pörgeti fel a negyedik ipari forradalmat

Új szintre emeli az ipari automatizációt a Schneider Electric az Innovation Summiton bemutatott EcoStruxure™ Automation Expert megoldással. A szoftverközpontú ipari automatizálási rendszer megtestesíti a társaság „univerzális automatizálsáról” alkotott elképzelését.

Az ipari folyamatok újabb történelmi változáson mennek át, a negyedik ipari forradalom keretében a gépi tanulás, a kibővített valóság, a valós idejű elemzés és az IIoT (ipari dolgok internete) területén tapasztalható fejlődés lehetőséget teremt a nagy iparvállalatok és a gyártócégek számára, hogy megfeleljenek napjaink agilis és digitális világa által támasztott elvárásoknak. Azonban ennek a lehetőségnek a kihasználását egyelőre lassítja, hogy míg az információs technológiák esetében a nyílt platformok elfogadottak és gyorsan fejlődnek, addig az ipari technológiáknál a zárt automatizálási megoldások gátolják a legújabb fejlesztések alkalmazását, megnehezítik a harmadik féltől származó komponensek integrálását, illetve költségessé teszik a további fejlesztést és a karbantartást. Az alkalmazkodóképesség, a modularitás és az interoperabilitás hiánya gátolja az innovációt az iparban.

A Schneider Electric azonban elérkezettnek látta az időt, hogy megváltozzon ez a helyzet és bemutatta a szoftverközpontú, együttműködésre képes ipari automatizálási rendszerek új korszakát elhozó EcoStruxure Automation Expertet. A társaság által kifejlesztett, az IEC61499 szabványt használó alkalmazás az első univerzális ipari automatizálási rendszer. A megoldásszállítók körében már elfogadott, az IEC61499 szabványon alapuló automatizálási eljárások széleskörű alkalmazása korlátlan lehetőségeket kínál a növekedésre és a modernizációra az egész iparágban. A meglévő, IEC61131 alapú rendszerek képességeinek nagymértékű kibővítésével és az automatizálást támogató szoftverkomponensek esetében egy alkalmazásbolt-szerű modell bevezetésével a negyedik ipari forradalomban rejlő lehetőségek teljes mértékben kihasználhatókká válnak.

„Az informatikai szektor már felismerte a nyílt operációs platformok előnyeit, most az iparon a sor. Az ipari automatizálási architektúrák jó szolgálatot tettek, eljuttatták az ipart arra a szintre, amelyen most vagyunk, azonban nem képesek biztosítani azt a szintű agilitást és rugalmasságot, amit a modern ipari működés megkíván. Ahhoz, hogy kiteljesedhessen a negyedik ipari forradalomban rejlő potenciál új megközelítésre van szükség, nyílt platformokra, a hardvertől elváló szoftverre, valamint lényegesen nagyobb rugalmasságra és skálázhatóságra a rendszerek esetében”

– mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric ipari automatizálásért felelős ügyvezető alelnöke.

Az EcoStruxure Automation Expert

  1. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy könnyen cserélhető, bevált szoftver-összetevők felhasználásával hozzanak létre automatizálási alkalmazásokat, a kiszolgáló hardver-infrastruktúrától függetlenül.
  2. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen – elosztott, központosított, vagy akár egyszerre mindkettő – hardver-architektúrában használják az elkészült alkalmazásokat, és ehhez vagy egyáltalán nincs szükség további programozásra, vagy minimális kell hozzá.
  3. Támogatja a bevált szoftvermegoldások alkalmazását, hogy leegyszerűsítse a folyamatot, melynek eredményeként az informatikai rendszerekkel együttműködni képes automatizálási applikációt hozhatnak létre a vállalkozások.

Hirdetés

További cikkek a témában