Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Optikai 3D méréstechnika a lemezalakítási folyamatokban

Sokoldalú precizitás a jövőbiztos gyártásért – Októberben háromrészes webinar-sorozat formájában jelentkezett GOM Metal Forming Knowledge Day.

A Metal Forming Knowledge Day előadások anyagai itt érhetők el!

A lemezalakítási folyamatokra fókuszáló esemény vendégei idén az AUDI HUNGARIA Zrt., a 3D Technology Kft., illetve a győri Széchenyi Egyetem voltak. A meghívott szakértők előadásai mellett a szervező hivatalos hazai GOM képviselet, az R-Design Studio Kft. mérnökei mutatták be a legújabb 3D optikai méréstechnikai fejlesztéseket.

A több mint 30 ország részvételével zajló GOM Knowledge Day sorozat célja, hogy közös szakmai platformot biztosítson mérnökök, minőségbiztosítási, folyamatirányítási szakemberek, illetve az optikai méréstechnika iránt érdeklődő más területekről érkező látogatók számára. Tematikája évente más-más felhasználási területre összpontosít, 2020-ban a lemezalakítási folyamatoké a főszerep. A lemezalkatrészek mára a jármű-karosszériáktól a repülőgépgyártásig és elektronikai termékekig szinte minden iparágban megtalálhatók, Magyarországon is számos vállalat van jelen termékeivel, szolgáltatásaival a szegmensben.

Autó születik a virtuális térben

A webinar-sorozat első részében az AUDI HUNGARIA Zrt. specialistáinak előadása adott betekintést a győri üzem gyártási folyamataiba.

„A csíkvetítéses optikai mérési technológia alapjaiban változtatta meg a munkánkat, melynek során precíz és részletes geometriai elemzéseket végzünk a járműveken és alkatrészeiken. Az alkatrészek digitális ikertestvéreiből virtuális referencia-karosszériákat építünk, melynek segítségével gyorsan és célratörően elemezhetjük a kívánt jellemzőket az alkatrészek között, mindezt a tizedmilliméterek szintjén. Ez a precizitás az alapja a tökéletes illeszkedéseknek, amely a prémium minőség egyik fontos összetevője. A hézagok mellett a tervezőasztalon megálmodott design-vonalak és markáns stílusjegyek geometriája is nagy pontossággal válik mérhetővé rendszereink segítségével.”

 mondta Sipos Richárd az Audi HUNGARIA Zrt. minőségbiztosításának járműtechnikáért, geometriáért felelős munkatársa.

Szerszámjavítás a helyszínen

A 3D optikai méréstechnika a lemezalakító szerszámok készítésének teljes folyamatát is hatékonyan képes támogatni a szerszámpróbától az elsőminta-méréseken át a kopásvizsgálatokig, illetve javításig. Második vendégelőadóként a 3D Technology Kft. mutatta be, hogyan működik az on-site szerszámanalízis a gyakorlatban.

„A termelésből kiesett szerszám esetén kritikus tényező az az idő, ami alatt a szerszám ismét termelőképessé tehető. A GOM rendszereknek köszönhetően az azonnali elemzés és javítás kompakt módon zajlik: többsíkú-szempontú hibaelemzés, valamint a javítási folyamat koordinálása és nyomon követése ugyanazon rendszer és szoftver beépített funkciói, lehetőségei biztosítják. Az eredmények, lépések partnereink és munkatársaink számára jól értelmezhetőek, vizualizálhatóak és dokumentálhatóak, függetlenül szakmai előképzettségtől és területtől.”

– mondta el Szeleczkei Csaba, a 3D Technology Kft. vezető mérnöke.

Optikai technológia a kutatás szolgálatában

A Metal Forming Knowledge Day záró blokkjában az alapanyagvizsgálat és a tesztelési megoldásokról tudhattak meg többet az érdeklődők a Széchenyi István Egyetem Járműgyártási Tanszékének oktatójától.

„Szerencsések vagyunk, hogy a GOM rendszerek elég széles palettáját alkalmazhatjuk a mindennapi munkánk során. Rendkívüli rugalmasságuknak köszönhetően különféle kutatási és ipari feladatokban is nagyszerűen alkalmazhatóak. Egyik legnagyobb előnyük a mobilitás, hiszen gyakran partereinknél kell munkát végeznünk, vagy az ország másik végében egy közös kutatásban közreműködnünk. Számos ipari megbízás, kutatási projekt vagy akár PhD dolgozat is mutatja a GOM rendszerek megbízhatóságát, sokoldalúságát és pontosságát.”

– mondta el Szalai Szabolcs, a Széchenyi István Egyetem Járműgyártási Tanszékének oktatója.

A versenyképesség kulcsa az innováció

A folyamatosan változó piaci igények megkövetelik a lehető leghatékonyabb megoldásokat, jövőbemutató fejlett technológiák integrálását a gyártási – minőségbiztosítási folyamatokba.

„A GOM megoldásai mára az ipari alkalmazásban elismert és meghatározó standarddá váltak, amelyek a lemezalakítási, fémipari folyamatokat is teljes egészében lefedik. Legfrissebb fejlesztéseink, a kategóriateremtő, sokoldalú ATOS Q szenzor, a ScanCobot kollaboratív robotos mérőállomás, illetve a GOM Inspect Suite komplett szoftveres csomagja precíz, gyors, átfogó és megbízható támogatást nyújtanak partnereinknek, akár az egyik legismertebb nemzetközi prémium autómárkáról, a jövő szakembereit képző oktatási-kutatási intézményről, akár hazai innovatív vállalkozásról van szó.”

– tette hozzá Szász J. Márton, az R-Design Studio Kft. ügyvezetője.


Következő GOM webinar: Együtt az ATOS Q és a GOM ScanCobot

2020. november 19. 10:00

Részletek és jelentkezés itt!


 

Hirdetés

További cikkek a témában