Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

500 bar-os hidraulika nyomás

A mindennapok során, számos helyen találkozhatunk a hidraulikával, még ha azt észre sem vesszük.

roemheld

Komplett rendszer

Az útépítésen dolgozó markológép kanalát, a búcsúban lévő körhinta karját, a repülőgép lépcsőmozgató mechanikáját, a szemétszállító autó kuka billentését, a zsilip ajtaját mind-mind hidraulikus elemek működtetik. Jelenleg a hidraulika nyomás segítségével érhetőek el a legnagyobb mozgató és támasztó erők a legkisebb geometriai méretek mellet. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben is számos helyen találkozni fogunk a különböző hidraulikus megoldásokkal.

A befogástechnikai rendszermegoldások területén, a neves német Roemheld cégnél számos olyan hidraulikus komponens érhető el, amely nem csak az autóipar számára nyújt megoldást, hanem pl.: a mezőgazdaságban, építőiparban, fuvarozásban, vasútiparban, alkatrészgyártásban, egyedi célgép gyártásban vagy egyéb speciális területeken is.

Ezen hidraulika elemek egyik előnye, hogy a minőségen és a hosszú élettartamon túl, a megengedett maximális üzemi nyomásuk 500 bar. A nagy nyomásérték segítségével el tudjuk érni, hogy a lehető legkisebb beépítési geometria mellett a maximumot hozzuk ki hidraulika munkahengerinkből vagy egyéb hidraulikus fogyasztóinkból. A kisebb helyigény elérésével akár egyszerűsíthetjük a komplett rendszerünket, csökkenthetjük a fogyasztók súlyát és kisebb folyadékszállítással rendelkező szivattyúra lesz szükségünk.

Nyomóerő = 25 kN, különböző méretosztályú blokkhengerek esetében

500 bar-os hidraulikus elemek

A Roemheld termékpalettáján valamennyi hidraulikus feladatra alkalmas komponens elérhető 500 bar-os kivitelben, mint például:

  • nyomáselőállító-egységek,
  • kézi- és lábpumpák,
  • munkahengerek,
  • útváltó szelepek,
  • nyomáshatároló szelepek,
  • sorrendkapcsoló szelepek,
  • nyomáscsökkentő szelepek,
  • visszacsapó szelepek,
  • kézi elzáró szelepek,
  • fojtó szelepek,
  • hidroakkumulátorok,
  • szűrők,
  • nyomáskapcsolók,
  • vezeték nélküli nyomástávadók,
  • gyorscsatlakozók,
  • kuplungok,
  • forgóátvezetők,
  • tömlők,
  • csőcsavarzatok,

Ezen elemek együttes alkalmazásával mód van rá, hogy egy kézből egy komplett, akár 500 bar nyomású hidraulikus rendszer kerüljön kiépítésre. A rövid szállítási határidők mellett, a tervezők számára nagy segítséget nyújt, hogy minden egyes komponens katalóguslapja és CAD-modellje gyorsan elérhető online formában.

Kompakt nyomáselőállító-egységek kevés energiafelhasználással

A tápegységek mellett a hidro-pneumatikus nyomáselőállító-egységek segítségével egyszerűen 6 bar levegő nyomás felhasználásával, 500 bar hidraulikus nyomás érhető el. Olyan feladatoknál van létjogosultsága, ahol nincs szükség jelentős olajmennyiségre és egy egyszerű kicsi kompakt berendezésre van szükségünk kevés energiafelhasználás mellett. A hidro-pneumatikus egységek elérhetőek mind kézi, mind automatizált működtetéssel. Az egységek kiadópontjain keresztül, az adott feladathoz megfelelő szelepvezérlést tudjuk kiépíteni vagy akár már szelepvezérléssel együtt összeépítve rendelni. A feladatnak megfelelő szelepvezérlés kiépítéséhez elérhetőek az ülékes 2/2-, 3/2- és már a 4/3-as útváltó szelepek is, amelyek egy építőkocka elven működő szelepblokkra szerelhetőek. Emellett a szelepblokkal egyszerűen összeépíthetőek szükség szerint a hidroakkumulátorok, a furatba építhető nyomáshatárolók, a 2-kapcsolási ponttal rendelkező könnyen kezelhető digitális nyomáskapcsolók, a manométerek, valamint egyéb kiegészítő elemek. Az építőkocka elven működő szelepblokk célja, hogy egy moduláris és rugalmasan variálható szelepvezérlés álljon rendelkezésünkre az adott feladatra.

Gimex által tervezett egyedi hidro-pneumatikus lábpumpa egység szelepvezérléssel

Munkahengerek

A Roemheld számos, különböző kialakítású hidraulikus munkahengert kínál a legkülönfélébb feladatok ellátására. A nemesített háznak és a nitridált, keménykrómozott rudaknak köszönhetően szavatolt a hosszú élettartamuk. Különböző kialakításoknak köszönhetően valamennyi feladatra megtaláljuk a legmegfelelőbb típust. Az egyszeres rugós visszatérítésű és kettős működés mellett a hagyományos kialakítású munkahengerek, kicsi beépíthető munkahengerek, menetes házzal kialakított munkahengerek, kompakt blokkhengerek, üreges dugattyús hengerek alkalmazása is lehetséges a felhasználók számára. A munkahengerek opcionálisan felszerelhetőek állítható löketvégi csillapítással, elektromos és pneumatikus pozíció lekérdezéssel, integrált út- és erőmérővel. Az elfordulás ellen vezetőoszloppal vagy poligon rúddal felszerelt kivitelek pedig megfelelő megoldás nyújtanak pl. préselési műveleteknél. Speciális esetekben, főként, ahol a beépítési méretek korlátjába ütközünk, lehetőség van külön a vezetőpersely és a hozzá tartozó dugattyúrúddal történő megrendeléséhez. Ebben az esetben a géptestben ki tudjuk alakítani a hengerünk fészkét, amellyel jelentős helyet tudunk nyerni. A munkahengerek valamennyi típusa NBR és VITON tömítéssel elérhető. Lehetőségünk van csőcsavarzatos és lapcsatlakozásra, valamint különböző horony-kialakításokra és különböző illesztésekre is.

Roemheld munkahengerek

Forgatás és cseppmentes gyorscsatlakozás

Számos helyen különböző forgató asztal és egyéb mozgó szerkezeten található fogyasztók ellátására szükséges továbbítani az adott levegő- és/vagy hidraulika köröket. Erre a célra a legjobb megoldás a forgóátvezető elemek, amelyek 1-, 2-, 4- és 6-körös kialakítással érhetőek el standard kivitelben. Egyedi kivitelben további ágak kialakítására van lehetőség. A hosszabb élettartam miatt az új generációs forgóátvezetők már csapágyazott kivitelben is elérhetőek. Csatlakozás csővezetéken vagy lapcsatlakozáson keresztül is biztosított. Tömlőink feszülésének és csavarodásának elkerülése érdekében ideális megoldás az 1-körös forgóátvezetők, amelyek egyenes és 90°-os kivitelben is elérhetőek.

Egy hidraulikus rendszer használatánál nagyon fontos, hogy környezetünket megóvjuk mindennemű felesleges olajfolyástól, amely azt beszennyezheti. A különböző gépegységek csatlakozásánál, valamint azok hidraulikus ágainak újbóli összekapcsolódásánál általában egy O-gyűrűs tömítési megoldást alkalmazunk. Ha szükséges egyes részegységek gyakori cseréje, abban az esetben megfelelő megoldást nyújtanak a Roemheld kuplungok alkalmazása, amellyel megóvjuk környezetünket a felesleges olajfolyástól és megkönnyítjük az adott részegység cseréjének munkafolyamatát. Nem kell figyelni, hogy pl. O-gyűrűnk nem esett-e ki a fészkéből vagy megfelelő pozícióban maradt-e, így nagymértékben meg tudjuk könnyíteni a szerelés műveletét, jelentősen leegyszerűsítve azt.

Kuplung rendszer

A Roemheld elemek alkalmazásával nincs lehetetlen feladat, valamennyi szituációra találunk egy megfelelő megoldást. A Gimex-Hidraulika Kft., mint a Roemheld csoport magyarországi szerződéses partnere az elemek értékesítésén túl, szakmai tanácsadással, tervező- és szervizhátterével támogatja partnereit. A tervezéstől egészen a kivitelezésig.

Csonka Szabolcs értékesítési vezető

GIMEX-Hidraulika Kft.

a Roemheld csoport hivatalos partnere

sales@gimex.hu

www.gimex.hu

Hirdetés

További cikkek a témában