Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Újabb fontos mérföldkő a hidrogénautók elterjedéséhez

A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia vezető fejlesztőjeként a Toyota alapító tagja lesz a hamarosan megalakuló Japán Hidrogén Szövetségnek.

A Toyota korábban mintegy 5700 a hidrogén üzemanyagcellás technológiával kapcsolatos szabadalmat osztott meg ingyenesen a versenytársaival. Amellett, hogy a Toyota kínálatában már ma szerepel hidrogén üzemanyagcellás személyautó (a hamarosan Magyarországra is megérkező Mirai), busz (Sora), targonca, kis és nehéz teherautó, az autógyártó további változatos területeken aktív résztvevője a jövő abszolút zöld technológiája meghonosításának, legyen szó a katasztrófahelyzetekben alkalmazható mobil áramgenerátorról, vagy éppen a hajózás és a vasúti közlekedés területén történő alkalmazásról, esetleg a Japán holdprojekt számára tervezett holdjáróról, netalán az jövő okosvárosai számára fejlesztett zöld energiarendszerről.

A hidrogénalapú társadalom megalapozásában és bővítésében részt vevő kilenc japán magánvállalat, a Toyota, az ENEOS, az Iwatani, a Kawasaki, a Kobe Steel a MITSUI & CO., a Sumitomo Mitsui, a Kansai Electric Power és a Toshiba bejelentette, hogy megalapítják a Japán Hidrogén Szövetséget a hidrogénellátási lánc és globális partnerségek kialakítása érdekében a hidrogén-szektorban. Mivel a hidrogén valószínűleg fontos és központi szerepet játszik majd a globális felmelegedés megfékezésében, Japán várhatóan továbbra is központi szereplő marad ebben a folyamatban. A hidrogénalapú társadalom létrehozása, illetve különféle szereplőkkel kialakított partnerségek révén a Japán Hidrogén Szövetség célja a hidrogénipar fejlesztése és azt ezt szolgáló kezdeményezések támogatása lesz. Más cégekkel, helyi önkormányzatokkal és az ilyen kezdeményezések támogatására nyitott szervezetekkel közösen dolgozva a vállalatok december elejére tervezik megalakítani az új szövetséget.

Az új Japán Hidrogén Szövetség partnerségeket alakít ki, és együttműködik majd meglévő vállalatokkal és szervezetekkel a hidrogén értéklánc létrehozása érdekében, valamint terveket készít a kezdeményezések támogatására, koordinál a külső szereplőkkel és kutatásokat végez. A szervezet tevékenysége az alábbiakra terjed majd ki:

  • Ágazatok közti kezdeményezések megvalósítása a hidrogén értéklánc létrehozása érdekében
  • A hidrogénalapú társadalom megvalósulást szolgáló fejlemények felgyorsítása
  • A finanszírozást biztosító rendszerek létrehozása pénzügyi intézményekkel közösen

Miközben számos ország ösztönzi a hidrogénalapú társadalom megvalósítását célzó kezdeményezéseket, Japánban folyamatosan zajlik annak megvitatása, milyen lehetőségeket és problémákat jelenthet a hidrogén alkalmazása a CO₂-kibocsátás mérséklésére. Különböző vállalatok lépnek partnerségekre a hidrogén iránti kereslet bővítése, az olcsó hidrogén biztosítása és a hidrogénfelhasználás elterjesztése érdekében. A tagvállalatok felismerték egy ágazatok közti szervezet létrehozásának szükségességét, aminek célja a megoldani azokat a kérdéseket, amelyek a hidrogénkereslettel, a felhasználás léptékének növelése révén elérhető költségcsökkentéssel, illetve a technológiai innovációval kapcsolatosak, illetve a finanszírozás biztosítása a vállalkozások számára.

Hirdetés

További cikkek a témában