Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

e-járművek kétirányú töltése

Az ABB „Vehicle-to-Grid” technológiára épülő, legújabb, 11 kW-os töltőállomása globális referenciaként szolgálhat a kétirányú töltési megoldások számára.

Az ABB kétirányú töltési technológiát szállít egy francia Vehicle-To-Grid (V2G) partnerségi projekthez, s ezáltal tovább erősíti az e-mobiltás terén kivívott globális vezető szerepét.

A szerződés keretében az ABB a legújabb, V2G rendszerekhez tervezett, 11 kW-os kétirányú töltési technológiáját szállítja a franciaországi DREEV, az Électricité de France (EDF) és a Nuvve vegyesvállalata számára, amely e-járművek intelligens töltési rendszereire szakosodott.

Az ABB-nek a DREEV szoftvertechnológiájával kombinált megoldásával az e-járművek vezetői a többletenergiát vissza tudják tölteni a villamosenergia-hálózatba. Az villamos energia hálózatba történő visszatöltésével a vezetők járművenként akár havi 20 eurós bevételhez juthatnak, így a V2G technológiával csökkenteni lehet a tulajdonlási költségeket, valamint tovább lehet erősíteni az e-járművek elfogadását és térnyerését.  A kétirányú töltők további előnye, hogy segítenek kiegyenlíteni azokat az ingadozásokat, amelyek a megújuló energiaforrások, így például a nap- vagy szélenergiára támaszkodó áramtermelésben esetlegesen fellépnek.

Frank Muehlon, az ABB E-mobilitási Infrastruktúra-Megoldások globális üzletágának vezetője így nyilatkozott:

„Az ABB világszinten is vezető szerepet tölt be a villámtöltési megoldások terén. Nagy örömünkre szolgál, hogy a berendezések szállításával támogatni tudjuk a DREEV-et, hogy a V2G technológia alkalmazásával rugalmasabbá tegye a villamosenergia-hálózatot. A DREEV-vel kialakított együttműködésünk világszinten is az egyik legjelentősebb erőfeszítés a tényleges V2G technológia gyakorlati megvalósítására.”

Az együttműködés keretében az ABB V2G technológián alapuló, kétirányú töltő-kioszkokat szállít Franciaországba. A tervek szerint ilyen berendezések telepítésére kerül sor az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Belgiumban és Németországban is.

A könnyű, kompakt kialakítású, 11 kW-os töltő gyors és rugalmas töltést biztosít, és teljesen kompatibilis a jelenlegi és a jövőbeni e-járművekkel. A töltő kielégíti a legszigorúbb hálózati megfelelési követelményeket is. A töltőt úgy tervezték, hogy globális referencia legyen a V2G töltési megoldások számára.

Muehlon így folytatta:

„Ezen intelligens kétirányú töltési megoldás kifejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az e-mobilitási ökoszisztémánk következő szintre léphessen, és fontos mérföldkő az ABB fenntarthatósági stratégiájában.”

Eric Mevellec, a DREEV vezérigazgatója így nyilatkozott:

„A V2G olyan technológia, amelyhez innovációra és ipari képességre is szükség van. Az ABB-vel kialakított együttműködésnek köszönhetően a megoldásainkat a következő szintre fejlesszük. Ezzel az együttműködéssel készen állunk arra, hogy felgyorsítsuk a kereskedelmi fejlesztést.”

A V2G-t jelenleg kevés e-jármű támogatja, azonban a várakozások szerint öt év múlva ez lesz a domináns technológia. Mivel az előrejelzések szerint 2040-re már 559 millió e-jármű fut majd az utakon, és a világ járműállományának 33% elektromos hajtású lesz, ezért e nagymérvű átalakulás támogatása érdekében a világ energetikai ökoszisztémáját is fejleszteni kell.

Az ABB V2G a tervek szerint kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalat további üzleti fejlődésében, és jól illeszkedik a vállalat portfóliójába is. Az elektromos járművek töltési technológiája terén kivívott vezető szerepe mellett az ABB fontos piaci szereplő a közműcégeknek nyújtott szolgáltatások terén is. A V2G jól ötvözi a cég e két technológiai területen meglévő kiemelkedő szaktudását, és konkrét választ kínál a hálózatüzemeltetők előtt álló energetikai kihívásokra is.

További információk: http://new.abb.com/hu

Hirdetés

További cikkek a témában