Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Termelési- és gyártási adatok gyűjtése – FANUC

A termelési- és gyártási adatok gyűjtésének és azok megjelenítésének és tárolásnak igénye már régóta jelen van az iparban.

Többnyire a régebbi, akár a 90-es években készült berendezések, gyártósorok is kínálhatnak az akkori elvárásoknak megfelelő megoldást. – kezdi Fekete Csaba, a FANUC Hungary Kft. Technical Managerre.

Sok ilyen rendszerben tehát az adatok valójában már régóta rendelkezésre állnak, probléma és a lehetőség ebben az esetben egy és ugyanaz. Meg kell oldani valamilyen módon, hogy a régi rendszereket egy mai elvárásoknak megfelelő közös platformba integráljuk. A feladat könnyűnek hangzik, de elég sok buktatót rejt, elég, ha arra gondolunk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, ha például egy 20 éve írt szoftvert egy mai számítógépen akarunk lefuttatni.

Ha sikeresen tudjuk a régi és új termelő eszközeinket egy közös platformba integrálni az számos előnnyel kecsegtet. A percre kész információk birtokában az aktuális termelési igényeknek megfelelően tudjuk alakítani gyártási folyamatokat. A tárolt adatok segítségével ki tudjuk elemezni a meghibásodások és termeléskiesések okait, majd egy adott pillanatban meg tudjuk határozni a várható meghibásodások valószínűségét és a karbantartási igényeket. Meg tudjuk valósítani például a termékek nyomon követését a teljes gyártási folyamaton keresztül, így garantálva a végtermék minőségét.

Hogyan érdemes belekezdeni a digitális átalakításba a gyártási folyamatoknál?

Először azt kell tisztáznunk mit várunk az átalakítástól. Nagyon fontos, hogy jól mérjük fel mik az igények és a lehetőségek. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túl sok mindent akarunk egyszerre megvalósítani. Érdemes az igényekhez prioritásokat rendelni és ezek alapján lépésről lépésre haladva elindulni. Célszerű a rendszerünket széles körben elfogadott, szabványosított megoldások felhasználásával kialakítani. Egy ilyen rendszer kialakításához komoly IT ismeretekre és háttérre van szükség, ami “házon belül” csak ritkán áll rendelkezésre. Hosszú távú együttműködésre számítsunk és olyan partnert válasszunk aki rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal és referenciákkal.

Milyen lehetőségeket ajánl ehhez a FANUC?

A FANUC 1956-os alapítása óta meghatározó szereplője a világ iparának, az általunk gyártott CNC vezérlések, ipari robotok és szerszámgépek szinte minden ágazatban jelen vannak. A piaci igényeket felismerve számos olyan megoldást kínálunk, amivel meg tudunk felelni a különböző szintű igényeknek, legyen szó akár egyszerű adatcseréről vagy komplex, felhő alapú rendszerről. Vezérléseinkhez olyan szabványos kommunikációs lehetőségeket is kínálunk, mint az OPC-UA vagy az MT Connect.

Melyek az idei év aktualitásai ipar 4.0 szempontjából a FANUC-nál?

Az idei évben megkezdjük a ZDT (Zero Down Time) megoldásunk értékesítését. Ez egy szofvercsomag amely lehetővé teszi, hogy Ethernet hálózaton keresztül gyűjtsünk adatokat a FANUC robotjainkról, online telefonon vagy tableten tudjuk követni az aktuális állapotokat. A rendszer ezen kívül képes elemezni a mechanikus elemek – például csuklók, hajtóművek – állapotát, és előre jelezni a várható meghibásodásokat, jóval azok bekövetkezése előtt.

Másik újdonságunk a FIELD rendszer, ami egy felhő alapú, mesterséges intelligenciával támogatott nyílt rendszer, amibe nem csak FANUC termékei csatlakoztathatóak, hanem megfelelő illesztőszoftverek segítségével bármilyen eszköz vagy berendezés.

Mi várható a gyárak automatizálása területén a jövőben?

A FANUC központja Japánban, a Fuji hegy lábánál található, ahol magas szinten az automatizált és a robotizált gyárakban folyik a termelés. A termékek jelentős részét robotok szerelik össze emberi beavatkozás nélkül, legyen szó akár CNC vezérlőről, szervó motorról vagy robotkarról. Az ilyen szintű automatizáció hosszú időn keresztül egyedülálló volt a világon, de azt gondolom már nem sokáig.

 

Kampányt indít a japán gyártásautomatizálási óriás, hogy megtalálja Magyarország leghosszabb ideje szolgáló FANUC berendezését!

Vajon melyik üzemben dolgozik hazánk legmegbízhatóbb FANUC eszköze? Idejét se tudni már, mikor állt munkába, de az eszköz még mindig hasznot hajt? A sokat megélt burkolat mögött még ma is hasznos technológia áll? Pályázzon gépével a nyereményjátékára és rendkívül értékes ajándékokban részesülhet!

A gyártásautomatizálási gyártó büszke arra, hogy közel 70 éves fennállása során olyan megbízható CNC vezérléseket, szervo motorokat, szerszámgépeket, fröccsöntőgépeket, szikraforgácsolókat, robotokat, nanomegmunkálógépeket, és egyéb gyártásautomatizálási és termelési eszközöket gyárt, amelyek kiállják az idők próbáját, és hosszú évtizedeken át szolgálják használójukat, az iparág legalacsonyabb teljes birtoklási összköltségét garantálva. A gyártósorokat mindemellett nem csak a FANUC saját géptípusai, hanem partner gépgyártók berendezései is benépesítik, melyek a FANUC megbízható vezérlésével és szervo technológiájával működnek, így számtalan eszterga, présgép, lézervágógép és megannyi célgép hasznosítja technológiáját!

A most induló kampány keretében pályázni lehet minden teljes géppel és részegységgel, amely FANUC gyártmány, vagy FANUC részegységek vannak beszerelve, illetve ha közös márka alatt szerepel más gyártóval (pl. GE FANUC, Matra FANUC, Seiki FANUC, stb) és működőképes. A FANUC abszolút helyezéseket, illetve kategória győzteseket is jutalmaz, valamint meghirdet két különdíj kategóriát, a már nem működő gépek és részegységek számára, valamint az olyan különlegességnek számító FANUC megoldásoknak, amelyek ma már kuriózumnak számítanak az iparágban.

A pályázat keretében mind a beküldő munkavállalókat, mind a gépet használó cégeket díjazzák, és minden pályázó munkavállaló garantált ajándékban részesül, melyen felül még sorsoláson is részt vesz. A fődíjak közt olyan exkluzív díjak szerepelnek, mint a FANUC Európai Javítóközpontjának meglátogatása, szabadon választott FANUC Akadémia képzések, professzionális gépállapot felmérések, robotizálhatósági konzultációk, műszaki támogatási kedvezmény csomagok gépkiszolgáló kobot kedvezmények, és FANUC referencia film készítési lehetőség.

A pályázás menete, további információ és a nyeremények a következő linken érhetőek el:

one.fanuc.eu/alegidosebbfanucom-muszakimagazin

További információ: marketing@fanuc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában