Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Hogyan vágjunk bele az (együttműködő) automatizálásba?

Egyre több gyártó érzi úgy, hogy eljött az ideje a helytakarékos, könnyen használható, és különböző feladatokkal megbízható robotok igénybevételének.

Az együttműködő robotok telepítése elsőre akár még félelmetesnek is tűnhet, főleg, ha a potenciális felhasználó nem ismeri ezt a területet, azonban ez nem is állhatna távolabb az igazságtól.

Kinek való az automatizálás?

Előfordulhat, hogy maga a gyártó sincs teljesen tisztában azzal, hogy a gyárban mely folyamatok automatizálhatók, és hogyan is lehet elindítani a folyamatot. Tegyük fel, hogy a gyártás kis tételben, ám változó paraméterekkel történik, és nagyobb termelékenységre, maximális hatékonyságra, valamint a költségek megtakarítására van szükség. A gyártott termékeknek pedig garantáltan magas és következetes minőséggel kell rendelkezniük. Amennyiben a fentiek ismerősen hangzanak, nagy valószínűséggel Önnek is megérheti együttműködő automatizálásra váltani.

Az értéklánc fejlesztése

A legújabb könnyűsúlyú és rendkívül rugalmas együttműködő robotoknak, azaz kobotoknak köszönhetően a gyártók minden eddiginél egyszerűbben és alacsonyabb költségek mellett teremthetnek értéket és növelhetik termelékenységüket. Az okos és alkalmazkodni képes robotkarok, valamint end-effektorok (végszerszámok) telepítésével az automatizálás megteremtése csak a töredékét követeli meg annak az időnek, amire hagyományos ipari robotok esetén lenne szükség. Az együttműködő alkalmazásokat könnyedén a felhasználó igényeire lehet szabni, anélkül, hogy változtatást kellene eszközölni a teljes rendszeren. Az end-effektorok piacán megfigyelhető innováció azt eredményezi, hogy robotokkal már olyan feladatok széles köre is könnyedén megoldható, amelyre korábban nem lett volna lehetőség, így a befektetés teljes mértékben megtérül. Ha a robotkart az emberi karhoz hasonlítjuk, a robotra szerelt end-effektor az emberi kéz tulajdonságaival kell, hogy rendelkezzen. Hiszen az rendben van, hogy egy kar képes mozogni, de a kettő együtt tud tökéletes megoldást nyújtani. Mindez igaz a robotkarokra és a végszerszámokra is. A megfelelő end-effektor kiválasztásra az éppen aktuális feladattól függ, mivel különböző eszközökkel különböző alkalmazásokat lehet folytatni.

A gyártóvállalatok gyakran a munkaerőhiányhoz, vagy a szakképzettség hiányához hasonló kihívásokkal találják szembe magukat, főleg akkor, amikor éjszakai műszakokról van szó. Az együttműködő automatizálással azonban többé nem jelent problémát a szakképzett munkaerő megtalálása, mivel az együttműködő robotok fejlett kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkát bármikor, akár este is el lehessen végezni, amivel a gyártás még rugalmasabbá válik. Az együttműködő robotikával foglalkozó vállalatok egyszerűen és gyorsan telepíthető megoldást kínálnak, rövid tanulási görbével – ami mindenképpen kevesebb időt vesz igénybe, mint az új munkatársak betanítása.

Az automatizálás az alkalmazottakra is pozitív hatással van, mivel a munkavállalók felszabadulnak az ismétlődő feladatok alól, és ezáltal több idejük marad arra, hogy a gyártók számára nagyobb értéket teremtő feladatokra koncentrálhassanak.

A sikeres automatizálás kulcsa

A sikeres, együttműködésen alapuló automatizálás megvalósítása a meglévő folyamatok teljeskörű átvizsgálásával kezdődik, majd azoknak a gyártási folyamatoknak a meghatározásával folytatódik, amelyek esetében szükség lehet automatizálására. Az együttműködő alkalmazások ideálisak a fárasztó és ismétlődő feladatok elvégzésére, ami egyben jobb és következetesebb termékminőséget is jelent. Ezek a feladatok azok, amelyek a legegyszerűbbnek, leginkább monotonnak és ergonómiai szempontból problémásnak számítanak. Azt is érdemes végiggondolni, milyen emberi érzékeket igényel a folyamat, amit automatizálni szeretnénk: látás, érintés, két kéz, vagy csak egy kéz, illetve milyen mértékben szükséges kommunikálni például más gyártógépekkel.

Hirdetés

További cikkek a témában