Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Advantech stratégia az AIoT terjedéséhez

Az Advantech részletezi az AIoT terjedésének katalizálásához használt együttműködéses alkotási stratégiát

Ahogy a mesterséges intelligencia (AI) és a dolgok internete (IoT) fogalmai érlelődnek, elkerülhetetlen, hogy a kettő összekapcsolódjon, és létrejöjjön az AIoT – a dolgok mesterséges intelligenciája. Ennek hatása az, hogy a hagyományos technológiai formátumok az elkülönült automatizálás folyamatokhoz használt pontosan meghatározott hardver- és szoftverelemek helyett az automatizálás folyékonyabb, alkalmazásspecifikusabb formáira térnek át. Ezek mind a szoftvert, mind a hardvert kihasználják, hogy támogassák az agilisabb és érzékenyebb AI-alapú automatizálást, amelyet egy vertikális alkalmazás céljaira terveztek, ahelyett, hogy horizontálisan, hasonló üzleti funkciókban újrafelhasználják.

„Az automatizálás tulajdonképpen a különböző rétegeket integráló piramisból átalakul az emberhez hasonlóbb rendszerré, ahol a különböző rétegek közötti különböző kapcsolatok különböző szempontokat automatizálnak” – magyarázza Jash Bansidhar, az Advantech Europe ügyvezető igazgatója.

Jash Bansidhar, az Advantech Europe ügyvezető igazgatója

„Ez az AIoT kezdete, ahol különböző AI-algoritmusok futtathatók az IoT-szegmensek különböző rétegeiben.”

Lényegében arról van szó, hogy a mesterséges intelligenciát az összekapcsolt dolgok különféle folyamataira alkalmazzák, hogy lebontsák a hagyományos küllős topológiás automatizálási struktúrát.

„Eszközhátterünk az ipari felhasználású infokommunikáció nagyon széles skáláját biztosította számunkra, és ezen felül olyan szoftvercsomagokat adtunk hozzá, amelyekre felépíthetők a saját vertikális tartományok” – teszi hozzá Bansidhar.

„Így kezdtük – de a hagyományos ipari automatizálásnak nem lesz értelme az intelligens bolygó világában, ezért szükség van arra, hogy a hardver és a szoftver egy alkalmazásintegrált megoldás felé mozduljon el, amely plug-and-play.”

Bansidhar úgy látja, hogy a funkcionalitás demokratizálására is szükség van, hogy az általános igények elérhetővé váljanak a vertikális IoT-alkalmazások számára. Ennek érdekében az Advantech elindította együttműködéses alkotási stratégiáját, hogy a terület szakemberei számára lehetővé tegye a vertikális megoldások kialakítását, és a specializált funkciókhoz általános, horizontális technológiákat adhassanak. A terület szakértői és a dolgok internetének megvalósítói közötti kapcsolat kritikus fontosságú az intelligens bolygó és az olyan alkalmazások, mint például az intelligens városok megvalósítása szempontjából.

Az olyan funkciók, mint a peremhálózati megoldások, kéz a kézben járnak az AIoT-vel, mivel lehetővé teszik, hogy az AIoT-t az információk gyűjtésére és feldolgozására használják a peremen, ezáltal táplálva és kiegészítve az automatizálási funkciókat. „A hagyományos automatizálás még mindig létezik” – erősíti meg Bansidhar. „Sok bemeneti adatot még mindig a hagyományos automatizálás alapján állítanak elő és vizualizálnak, ez kihívást jelent a meglévő barnamezős (brownfield) automatizálási rendszerek AIoT-be történő integrálásában. Ennek egyetlen módja, ha a meglévő barnamezős rétegekre egy olyan pajzsot építünk, amely képes egy felhőalapú irányítópulton megjeleníteni a döntések alapjául szolgáló fő teljesítménymutatókat.”

„Ennek elérésében segít a peremhálózati számítástechnika” – teszi hozzá. „A peremen különböző gyakorlatokat lehet alkalmazni a digitalizáláshoz és a saját stackek IoT-világba való átviteléhez. Az IT és az OT átalakulása például a peremen történik.”

Természetesen a kibertámadások ellen védett, biztonságos környezet kialakítása elengedhetetlen, ezért a vállalatoknak a rendszereik védelméhez olyan funkciókra van szükségük, mint például a tűzfalak. Ez jelentős változást jelent a legtöbb OT számára, amely eddig el volt választva a külső vagy felhőalapú rendszerektől – ezért az Advantech olyan megoldásokon dolgozik, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy az AIoT alkalmazásához nyilvános felhőalapú infrastruktúrára támaszkodjanak.

AIoT stratégia

A vállalat jelentős befektetéseket hajt végre az AIoT ökoszisztéma fejlesztéséhez, hogy az megfeleljen a szükséges funkcióknak. „Elindítottuk az AIoT ökoszisztéma alapunkat 50 millió dolláros tőkével, hogy start-up és scale-up vállalkozásokba, valamint olyan, a területre összpontosító vállalkozásokba fektessünk, amelyek AIoT alkalmazásokat tudnak létrehozni” – mondja Bansidhar.

„Úgy gondoljuk, hogy az integrált megoldások és hardveres eszközök IoT-alkalmazásokhoz történő bevezetésével felgyorsíthatjuk az intelligens analitika, az intelligens termelés és az intelligens városok megvalósítását. Ezzel a piac hirtelen hozzáférést kap a szakterületi kompetenciához, és felgyorsíthatja az AIoT bevezetését.”

Bansidhar úgy látja, hogy ez létfontosságú katalizátor az ipar számára, és rámutat, hogy a jutalom jelentős. A Gartner elemzőcég előrejelzése szerint az AIoT szektor értéke 2025-re 450 milliárd USD lesz, ami azt mutatja, hogy az AI, az IoT, az alkalmazások és a szakterület-specifikus folyamatok összekapcsolása – amelyet az Advantech célja – nemcsak hatalmas piacot jelent majd, hanem általában véve az ipar számára is erőteljes ösztönző erő lesz.

„Óvatosan optimista vagyok” – mondja Bansidhar.

„A területre összpontosító szakértőkkel alkalmazott együttműködéses alkotási stratégiánk lehetővé teszi, hogy az iparág szabványosított termékekkel rendelkezzen, és úgy vélem, hogy mindezt meg tudjuk valósítani, és fel tudjuk gyorsítani a peremhálózati telepítési forgatókönyveket. Partnereink számára előnyös, hogy globálisan elérhetők vagyunk, és a teljes hardver- és szoftverstruktúrát le tudjuk fedni. Ez az, ami valóban felszabadítja az AIoT-ben rejlő lehetőségeket, és valósággá teszi az intelligens világot.”

www.advantech.com

Hirdetés

További cikkek a témában