Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Hegesztő képzés szimulátor használatával

Nincs zaj, hőség, vagy anyagfelhasználás – a virtuális hegesztés valóságközeli, teljesen biztonságos, valamint fenntartható keretet kínál leendő hegesztők tréningjéhez.

Hasonlóan, mint a repülőgép-szimulátorban a VR virtuális szemüveg és a kitűnő grafika segítségével egy valóságközeli élmény válik lehetővé. Az eredmény kiváló minőségű hegesztési képzés költségmegtakarítással egyidejűleg.

Teljes képzési koncepció: elmélet és gyakorlat

A Fronius, a virtuális hegesztéssel egy átgondolt képzési koncepciót vállal. Többek között elméleti ismereteket közvetít a MIG/MAG, az AVI, illetve a bevont elektródás hegesztésről, valamint tudásellenőrzést is folytat. Egy ranglista ösztönzi a gyakornokokat arra, hogy játékos formában megméressék magukat a másikkal szemben.

A virtuális hegesztésről szóló Fronius-tantervben a gyakorlati hegesztési feladatok a Nemzetközi Hegesztéstechnikai Intézet képzésére támaszkodnak. Ezáltal megfelelnek a hegesztő képzés nemzetközi sztenderdjének.

Ghost funkció: A tanár mindig mellettünk

A kézügyesség elsajátítását a gyakornok először egy virtuális tanárral gyakorolja, amit Ghost funkciónak neveznek. Ez lépésről lépésre mutatja be pontosan a helyes hegesztési sebességet, a hegesztőpisztoly távolságát és beállítási szögét a munkadarabhoz. A Ghost funkción keresztül a gyakornok közvetlen visszajelzést kap. A feladat nehézségi foka egyre nő, amíg az életszerű szimulációs üzemmódban végül a Ghost funkció nélkül kell hegeszteni. A virtuális hegesztés rendszere nyilvántartja a hegesztéseket – így utólag van lehetőségünk visszajátszani és az oktatóval elemzeni őket.

Irányított gyakorlati feladatok és elméleti egységek ilyen kombinációjával a gyakornok a képzés sok lépését önállóan teljesítheti a hegesztő szimulátoron keresztül. Így alaptudást és gyakorlatot szerez, mielőtt valódi hegesztőberendezéssel dolgozna. Az oktatási intézmények ezáltal növelhetik az oktatás minőségét, mellyel egy időben csökkenthetik a költségeket.

Gyakorlati tanulmány: Fohnsdorf Oktatási Központ

Az osztrák Fohnsdorf Oktatási Központ, röviden SZF, az egyik legmodernebb és leginnovatívabb szakmai képzést nyújtó intézmény Ausztriában. A fémtechnológia területén már 2010 óta használja a virtuális hegesztést. Időközben a gyakorlati képzés 30%-a szimuláció segítségével folyik, ami az oktatásnak egy fix alkotóeleme.

Egy gyakorlati tanulmány azt kutatta, milyen hatásai vannak ennek a képzés hatékonyságára. A következő adatok kerültek kiértékelésre:

  • 13 képzésben részesülő gyakornok
  • 2 hetes tréning 30% virtuális hegesztéssel és 70% valódi hegesztéssel
  • Sarokvarrat (135 P FW FM1 S PB ml) és sarokvarrat csőnél (135 T FW FM1 S PB sl), amit mindig valóságosan és virtuálisan is hegesztettek

A virtuális hegesztést tartalmazó képzés költséghatékonyságának megállapítására az összesen 1577 valódi húzott hegesztési varrat fém-, gáz-, hegesztőhuzal- és energiafelhasználását értékelték ki. Azután következett az 1733 virtuális hegesztési varrat adataival való összehasonlítás.

Jobb képzési minőség: 23%-kal több gyakorlati idő

Az SZF a virtuális hegesztés segítségével a ténylegesen hegesztéssel eltöltött időt 23%-kal meg tudta növelni. Így virtuálisan háromszor annyi varrat készülhetett, mint ugyanazon időtartam alatt a hegesztőkabinban. Ezt elsősorban arra lehet visszavezetni, hogy a virtuális hegesztés közben kiesik a tesztpanelek időigényes előkészítése, a panelek hűtése, valamint a hegesztési varratok tisztítása. A szimulált hegesztési varrat csupán egy kattintást igényel. Ennek következtében több idő marad a szükséges mozdulatok elsajátítására, begyakorlására.

De nem csupán a gyakorlati idő növekszik:

„A virtuális hegesztés használatának fontos hozamát leginkább abban látjuk, hogy javítja az oktatás minőségét. A Ghost funkción keresztül minden képzésben résztvevő egyedi gondoskodást és közvetlen virtuális visszajelzést kap – valamit, amit egy igazi tréningvezető egyszerűen nem tud nyújtani”

– állítja Hannes Krempl, az SZF hegesztéstechnika/szállítmányozás oktatója.

Költségmegtakarítás: 230 euróval kevesebb anyagköltség

Továbbá a hegesztő szimulátor a képzés minőségén kívül a költséghatékonyságot is növeli: Az olyan fogyóeszközök megtakarítása, mint a gáz, a huzal és a fémlemez, jóval gazdaságosabbá teszik a képzést.

„A virtuális hegesztés célzott használatával összegben kifejezve körülbelül 230 euró anyagköltséget spórolunk meg résztvevőnként – a megemelkedett ívégési idő ellenére”

– mondja Krempl.

A hegesztési képzésben használt virtuális tréning eszerint rendkívüli költséghatékonyságot jelent alacsony erőforrás-kiadások mellett.

Szerző: Philipp Schlor, termékmenedzser, virtuális hegesztés, Fronius International GmbH

Hirdetés

További cikkek a témában