Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A csúcsteljesítménynek nincs koordinátája

A tömegtermelésnél, hétköznapi alkatrészeknél a megbízók gyakran a földrajzilag legközelebbi szolgáltatót választják, mert a minél kisebb távolság nemcsak a költséget csökkenti, de megkönnyíti az együttműködést és az ellenőrzést is.

Ezzel szemben a legnagyobb hozzáadott értékkel dolgozó vállalatok nem egyszer más kontinensekről is kapnak megrendeléseket.

Esetükben ugyanis sokkal fontosabb a szaktudás, a sebesség, a minőség és a csúcstechnológia alkalmazása, különösen, hogy jellemzően egyedi darabokról, illetve prototípusokról van szó. Egy ilyen elit csapat dolgozhat akár Gencsapátiban is, akkor is világhírű lesz a szakmában. Pont, mint a Savaria Ipartechnika Kft.

 Egy fémmegmunkáló cég sokféleképpen lehet sikeres, de a 2008-ban alapított Savaria Ipartechnika sorsát meghatározta, hogy a mérnöki munka, az egyedi gépek tervezése volt a fő tevékenységük. Ez nagyon hamar, az igények és a kivitelezőkkel kapcsolatos tapasztalatok alapján kiegészült saját gyártással, és ez a „felállás” a folyamatos bővülés ellenére is változatlan, gyakorlatilag a cég sikerének záloga. Elsősorban tehát nem gyártók, hanem kreatív mérnökök, a magas követelményekhez igazított gyártókapacitással.

A munkájukra jellemző, hogy főként Tier 1-es autóipari beszállítók számára terveznek és gyártanak elsősorban prototípusokat, illetve egyedi gépeket, alkatrészeket. Bár az egy-egy járműalkatrész gyártásához, ellenőrzéséhez szükséges készülékek rendelésénél a megbízók gyakran több beszállító között osztják el a munkát, csökkentve a kitettséget, a Savaria esetében rendszeres, hogy az adott esetben száznál is többféle készülékre kiterjedő rendelést egy csomagban rájuk bízzák, méghozzá egyre több típusnál, évek óta.

A bizalomra természetesen rá is kell szolgálni. Azzal a nagyjából 20 partnerrel, akiknek rendszeresen dolgoznak, stratégiai együttműködésben állnak, és mindig számíthatnak egymásra. Mindig van kapacitás akár egy azonnali munkára is. Ennek természetesen van néhány előfeltétele, melyeket az évek során, tudatos tervezéssel alakítottak ki.

A Savaria Ipartechnika állománya javarészt magasan képzett szakmérnökökből és technikusokból áll, akik hosszú évek óta dolgoznak a szakma csúcsán, miközben folyamatosan képzik magukat, adaptálódva a gyors technológiai fejlődéshez. Ők azok, akik ismereteik révén a gépparkból, a legújabb technológiákból ki tudják hozni a legtöbbet.

Aszódi János, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetője.

 

Technológiai előny

Sok cég jelenti ki, hogy „a legkorszerűbb” eszközöket használja, de a Savaria Ipartechnika 35 megmunkáló gépének átlagéletkora 4 év alatt van. Minden gépcserénél igyekeznek valamilyen lényeges tulajdonságban előrelépni. Erősebbet, nagyobbat, gyorsabbat, precízebbet, a mindenkori igényeknek megfelelően. Beszerzéskor a legnevesebb japán, svájci, német gyártók termékei közül választanak, kizárólag műszaki teljesítmény és innovációs erő alapján. Sok cég ötévente fejleszt egy nagyobbat, addig pedig dolgozik azzal, „ami van”. A Savaria akkor fejleszt, amikor egy adott gépfajtából megjelenik egy érdemben jobb, korszerűbb modell. Ez látszólag nagyon költséges megközelítés, de egyrészt ez a folyamatos csúcsteljesítmény záloga, másrészt az általuk lecserélt gépeket magasabb áron tudják továbbadni. A régió gyártóinak túlnyomó többsége számára előrelépést jelent a tőlük átvett néhány éves, tökéletesen karbantartott eszköz, ami még hosszú évekig kiválóan működik.

Kapacitástervezés

A cég mindig figyel arra, hogy kapacitásaik 20%-a átlagosan kihasználatlan maradjon. Ez a feltétele annak, hogy bármilyen – egyébként ritka – géphiba esetén is teljesíteni tudják a szoros határidőket, illetve soha ne kelljen nemet mondaniuk egy különösen sürgős, akár egy napon belüli megbízásra, amit, ha kell, saját kezűleg szállítanak ki. Ezért, bár a cég megrendelésállománya szinte lineárisan növekszik, soha nem várják meg, hogy szűk keresztmetszet keletkezzen bármilyen területen, mindig előrébb járnak.

Egyedi gyártás és hatékonyság

A hatékonyságot a gyártók esetében sokan a tömegtermeléssel azonosítják, pedig valójában mindig az adott feladatot kell a leghatékonyabban elvégezni, jelen esetben az egyedi gyártást. Nem mindegy, hogy az adott program 20 vagy 18 perc alatt fut le, amikor aznap minden legyártott munkadarab különbözik. Ugyanígy a felszerszámozásnál is. Ha egy gép hasonló munkadaraboklat készít, ritkábban kell szerszámot cserélni, így jóval rövidebb az átállási idő. A 15-20 perces váltások a Savaria Ipartechnikánál gyakran 5 percre rövidülnek, ami 100 alkatrésznél már jelenős megtakarítás. Ezért is részesítik előnyben a minimum 60 szerszámtárhelyes gépeket, illetve a minél több tengelyes megmunkálóközpontokat.

A törekvés folyamatos: 2020-ban 7 órás munkaidővel nagyobb volumeneket produkáltak, mint 2019-ben jóval hosszabb műszakokkal. Nem az a cél, hogy minél tovább bent legyenek az emberek a cégnél, hanem hogy azt az időt, amit bent töltenek, maximálisan hatékonyan töltsék anélkül, hogy kapkodniuk kellene, vagy kiégne bárki az állandó stressztől.

„Ahhoz – ahogy Aszódi János tulajdonos-ügyvezető fogalmazott – ezek az emberek túl értékesek.”

A hatékonysághoz kapcsolódik a cég legújabb fejlesztése is, az ANNAMARK márkanéven rövidesen piacra kerülő, huzalos szikraforgácsoló gépekben használatos szerszámbefogó. Ez a vezető gyártók termékeinél is gyorsabb munkát tesz lehetővé, ráadásul minden alkatrésze saját gyártásban készül, a megszokott minőségben.

Elektromos autózás, zöld gondolatok

A fentiek alapján kevésbé meglepő, hogy a Savaria Ipartechnika Kft. 2020-ban is 20 %-ot tudott növekedni, miközben a megrendelései zömét adó autóipar legalább ugyanennyit esett vissza. A „titok” az, hogy a szektor hatalmas technológiai váltásban van, és szinte soha nem látott versenyben a környezetvédelmi szabályozással, és a részben ebből fakadó elektromobilitás terén. Ma nem egy-egy gyártó egy-egy típusa újul meg évente, hanem minden évben minden nagyobb gyártó új modellek egész sorával jelentkezik, minden kategóriában. Ehhez a felgyorsult fejlődéshez pedig gyártósorokra, ellenőrző- és mérőberendezésekre és elképesztő, folyamatos mérnöki kapacitásra van szükség. Ez az áramlat, ami a Savaria Ipartechnikát is „repíti”, miközben messze nem sodródásról, hanem nagyon is tudatos manőverekről van szó, hiszen ilyen „sebességnél” nemcsak haladni gyorsabb, de kisodródni is könnyebb.

A töretlen fejlődés közepette pedig még lényegesebb, hogy ne szoruljanak háttérbe a mostanság sokat emlegetett környezettudatos szempontok sem. A Savaria Ipartechnikánál erről szó sincs, sőt, kimondott célkitűzésük a karbonsemleges működés elérése. Az odavezető úton fontos mérföldkő, hogy környezetközpontú, fenntartható működésüket nemrég Zöld Nemzeti Bajnokok tanúsítvánnyal is elismerték, ami a fémiparban, ennél a cégméretnél kifejezetten ritka fegyvertény.

savariaipartechnika.hu

Hirdetés

További cikkek a témában