Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Közel hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon

Az intelligens és fenntartható mobilitás globális piacvezető vállalata, az Alstom 6 milliárd forint értékű fejlesztési program eredményeként 40 százalékkal tervezi növelni gyártási kapacitásait a mátranováki forgóvázkeret-gyártó telephelyén.

A Mátranovák 2030 program keretében az Alstom Csoporthoz 2021-ben csatlakozott gyárat a legkorszerűbb gépekkel szerelik fel, új, az Alstom szabványoknak megfelelő gyártási módszereket vezetnek be és közel 150 új munkatárssal bővítik létszámát.

A vállalat a modernizációs programot Magyarország Kormányának támogatásával valósítja meg.

Ennek eredményeként a gyár, Nógrád vármegye legnagyobb foglalkoztatója 2025-ig jelentősen növeli gyártókapacitásait, így ez lehet az Alstom legjelentősebb forgóvázkereteket gyártó telephelye Európán belül. Ez azt jelenti, hogy a Mátranovákon készült forgóvázak Európa-szerte megtalálhatóak lesznek az Alstom vasúti járműveiben, ezzel erősítve a magyar vasúti alkatrészgyártó szektor jó hírnevét.

„A fejlesztési programnak köszönhetően a mátranováki telephely válhat az Alstom európai szervezetének egyik, ha nem a legfontosabb vasúti forgóvázkereteket gyártó telephelyévé. A jelenleg zajló termelési kapacitás növelésének elengedhetetlen feltétele a szakember állomány bővítése is. Az elmúlt évben közel 150 új dolgozó – magasan képzett hegesztők és lakatosok, CNC gépkezelők, mérnökök és projekt menedzserek – csatlakoztak a mátranováki Alstom gyár csapatához, amely így eléri a 720 főt. Mindamellett, hogy a cég Nógrád vármegye legnagyobb foglalkoztatója, Magyarország Kormányának stratégiai partnereként évi 42 millió euróval járulunk hozzá az export teljesítményhez. Fontosnak tartom hangsúlyozni azt is, hogy a MÁV, a MÁV-HÉV, és a BKV számára kínált valamennyi vasúti jármű forgóvázkeretei ebben a gyárban készülhetnek majd.”

– emelte ki Balázs Gáspár, az Alstom Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2022-ben indított Mátranovák 2030 fejlesztési terv részeként a vállalat modernizálja a gépparkját: új élhajlító gépeket szerez be, növeli a három dimenziós mérésekre használt cellájának kapacitásait, modernizálja plazmavágó gépét, közel 60 új emelő és forgató berendezést szerez be és telepít, valamint egy új hegesztő robotot is üzembe állít. Szintén a beruházás keretében számos modern konténerirodát és tárgyalót is telepítettek a szakemberek.

Az elmúlt időszakban nem csak az infrastruktúra és a géppark modernizációja történt meg, de elindult egy új, cellaalapú gyártási rendszerre történő átállás is, amelynek köszönhetően hatékonyabban, kisebb helyigény mellett lesznek képesek a szakemberek előállítani a forgóvázkereteket.

Az itt dolgozók között számos olyan szakember van, aki a gyár saját, akkreditált hegesztő iskolájában tanulta ki a szakmát, amelyet kifejezetten ezen hiányszakma oktatására és a szakembergárda utánpótlásának biztosítására hozott létre a vállalat.

A fejlesztési program várhatóan 2025 év végén záródik le egy új logisztikai csarnok kialakításával és átadásával.

A mátranováki gyárban négy évtizede kezdték meg a forgóvázkeretek gyártását metró- és vasúti szerelvényekhez. Ezekre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért minőségük meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. A mátranováki forgóvázkeretek gyártásakor az általánosan elvártnál bonyolultabb, magasabb szintű, kombinált hegesztési technikákat alkalmaznak.

Ma már a Mátranovákon előállított termékek számos szerelvénytípusban megtalálhatóak Európa-szerte: a hagyományos és a nagysebességű vonatokban, elővárosi vonatokban, mozdonyokban és emeletes vasúti kocsikban.

Az Alstom a magyar vasúti közlekedés meghatározó szereplője, több mint 20 éve van jelen Magyarországon. Az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója, amely a budapesti metrószerelvények 50 százalékát gyártotta, a 2-es valamint a 4-es metróvonalra, és az utóbbin közlekednek az első vezető nélküli metrók Közép- és Kelet-Európában. Emellett 27 Traxx mozdony fut Magyarországon. A vállalat ezen túlmenően sikeresen modernizálta a MÁV-Start 59 elektromos motorvonatát is a legmodernebb ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel, amelynek köszönhetően ezek a szerelvények a korábbinál biztonságosabban és jóval hatékonyabban közlekedhetnek a magyar vasúti vonalakon.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában