Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF – Automata szerszámcsere

A ToolMaster Bend az élhajlítóknál egy olyan automata megoldás, ami a szerszámcserét végzi el a gépkezelő helyett. – tudjuk meg Molnár Balázstól, a TRUMPF Hungary Kft. értékesítő mérnökétől.

MM: Milyen felhasználási területekhez ajánlja a TRUMPF a ToolMastert?

Alapvetően a ToolMaster Bend automatizálási megoldás két okból jött létre, az egyik a szerszámcserével töltött mellékidők csökkentése, a másik a gép automatikus működése, úgyis mondhatnám, hogy magára hagyása. Két esetben ajánljuk a ToolMaster Bend szerszámcserélőt, az egyik, amikor minél hatékonyabban és minél kisebb hibaszázalékkal szeretne valaki dolgozni és tehermentesítené a gépkezelőt. A ToolMaster Benddel akár kevésbé képzett gépkezelőre is rá lehet bízni a hajlítási feladatokat, mert a hajlítóprogram behívásával a szerszámcserélő automatikusan elvégzi a szükséges felszerszámozást. Ezzel időt takarít meg, melyet termelésre fordíthat, és csökkenti az emberi tévesztés lehetőségét is. A másik esetben pedig azoknál a robotizált hajlító celláknál lehet érdekes az automatizált szerszámcserélő, ahol önálló működésről van szó, és ezekkel a szerszámcserélőkkel az önálló működés időben kitolható azzal, hogy nem csak egy típusú alkatrészt tud felszerszámozni és azt a robot lehajlítani, hanem az egyik típusú alkatrész után le is cseréli a szerszámokat és gyártja a következő alkatrészt. Ezáltal még inkább önállóvá téve a gép működését.

Nem elhanyagolható a költségek alakulása sem.  Abban az esetben, amikor manuális hajlításról beszélünk és a mellékidők lecsökkentése a célunk, a szerszámcserélő amellett, hogy automatikusan végzi a feladatokat, azon kívül, sokkal rövidebb idő alatt teszi ezt meg, és a megtakarított időt a gépkezelő az adott műszakban hajlításra tudja fordítani. Így jelentős termelés növekedés érhető el. Egy műszakra vetítve, több szerszámcsere esetén – tehát amikor egy műszakban akár 8-12 szerszámcsere is van – lecsökkenthető olyan mértékben a szerszámcsere idő, hogy a legyártható termékek száma akár 30%-al magasabb is lehet.

Molnár Balázs, a TRUMPF Hungary Kft. értékesítő mérnöke

MM: Hogyan működik az automata szerszámcserélő?

A Toolmaster Bend szerszámcserélő egyben egy szerszámtár is, ebbe a berendezésbe vannak betárolva a gép által használt szerszámok, ezeknek a teljes hossza elérheti akár a 65 métert is, tehát különböző magasságú, hosszúságú szerszámokat tudunk betárolni Növelve ezzel a hajlítógép kihasználhatóságát. A szerszámok mérete pedig egészen változatos lehet, a legnagyobb súlyú szerszám 25 kg lehet, a legnagyobb magasságú pedig 340 mm, ami még elhelyezhető benne. A szerszámcsere egy szerszámra vonatkozóan akár 10 s alatt is megvalósulhat (átlagosan 12s). Egy teljes élhajlító átszerszámozás megtörténhet 2 perc alatt is, ez kézi erővel 10-15 perc.

MM: Van különleges igénye a telepítésének?

Igazából nincsen. Minden gyártó kiad a gépeihez valamilyen telepítési követelményt, ez a TRUMPF élhajlítói esetében is így van. A TRUMPF alapvetően a TruBend 5000-es szériához ajánlja a ToolMastert, 85 tonnától – 320 tonnáig és 2 métertől – 4 méter hajlítási hosszig. Ha egy ilyen géphez  hozzá van csatolva egy szerszámcserélő, akkor a rendelkezésre álló hely lehet az egyetlen kérdés. A szeszámcserélő hossza 3170 mm, ami egy közepes méretű élhajlítónak felel meg. Az összekapcsolás mind fizikai mind szoftveres értelemben egyszerű, és fontos elmondani, hogy a szerszámcserélőnél is fejlett, egyszerű kezelhetőségű szoftvert adunk a géphez, ami felhasználó baráttá teszi a használatát.

A ToolMaster működését az alábbi videón nézheti meg:

www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában