Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Új napelemes háztartási energiatároló rendszer a Huawei-től

A Huawei új napelemes háztartási energiatároló rendszerével akár teljes mértékben, hálózati áram felvétele nélkül is fedezhető egy átlagos családi ház energiaszükséglete. A Huawei LUNA2000 intelligens energiaellátó rendszer (ESS) egyfázisú és kis háromfázisú inverterekkel egyenként 10 kW-ig kompatibilis, de akár napelem nélkül is használható.

A napelemes rendszerek következő nagy dobását az olyan energiatároló rendszerek jelenthetik, amelyek akár teljes mértékben lehetővé teszik a háztartások számára az önfenntartó energiaellátást. A Huawei új LUNA2000 lakossági felhasználásra készült energiatároló akkumulátorával a háztartások akár hálózati áram felvétele nélkül, csupán a napelemek által megtermelt áramot felhasználva tudják fedezni otthoni energiaszükségletet.

“Ez a házi akkumulátor egyfázisú, vagy kis háromfázisú inverterrel működik, egyenként 10 kW-ig, beépített energiaoptimalizálókkal rendelkezik és az energiaáramlás a Huawei FusionSolar mobiltelefonos alkalmazással nyomon követhető” – mondta Bouke van der Weerdt, a Huawei megoldásmenedzsere.

Kompatibilis, egyszerűen telepíthető

„Az inverter a rendszer szíve, egyik oldalán a napelemes panelek, a másikon a tápegység és az akkumulátormodulok találhatók. A rendszer összetevőit egy alkalmazás automatikusan felismeri és konfigurálja. Ez másfél-három percet vesz igénybe, és mind a telepítő, mind a felhasználó számára nagyon hasznos és hatékony. Rövid időn belül teljes áttekintést kap arról, hogy a rendszer hogyan működik, és így azt is láthatja, hol rejlik egy lehetséges probléma” – magyarázza Van der Weerdt.

Telepítése és üzembe helyezése egyszerű folyamat, mert az inverterből, az optimalizálóból, a mobilalkalmazásból és az energiatárolóból is csak egyféle típus létezik. A Huawei FusionSolar energiagazdálkodási rendszere továbbá kompatibilis a piacon szinte minden poli-, vagy monokristályos napelemes panellel.

Moduláris felépítés, hatékony energiamenedzsment

A Huawei LUNA2000 otthoni energiatároló rendszer a tetején lévő egyenáramú tápegységgel legfeljebb három, beépített energiaoptimalizálóval ellátott akkumulátormodulhoz kapcsolódik.

„Az eszközt Smart energiaellátó rendszernek (ESS) hívjuk, mert az elemeket egy áramkörbe (stringbe) egymáshoz kapcsolhatjuk, csakúgy, mint a napelemeket, legfeljebb három akkumulátor modulig. Minden akkumulátormodul tartalmaz egy energiaoptimalizálót, amely szabályozza a modulon belüli töltési és kisütési folyamatot. Ez megakadályozza a nem kívánt energiaáramlásokat, valamint a túltöltődést, mélykisütést, vagy túlmelegedést. A rendszer 5 kWh kapacitású akkumulátormodulonként bővíthető, a két teljesítménymodulra összesen hat akkumulátor csatlakoztatható maximum 30 kWh kapacitással.”

Az akkumulátornak köszönhetően még hatékonyabb az energiafelhasználás: a napelemek által megtermelt energiát a rendszer felhasználja, és az akkumulátorokat csak ezek után tölti. Többlettermelés esetén, miután az akkumulátorok is feltöltődtek, a felesleget visszatáplálja a hálózatba.

A csúcsterhelés a múlté

„Egy 5 kW-os inverterhez akár 10 kW teljesítményű napelemes rendszer is telepíthető. Ám a rendszer ekkor jelentősen túlméretezett, ami nem minden esetben jelent többlet teljesítményt. Ezt vágási veszteségnek nevezzük. Ám ha egy akkumulátort csatlakoztatunk az inverterhez, az egyidejűleg 5 kW teljesítményt tud betáplálni a hálózatba, és 5 kW teljesítményt eltárolhat az akkumulátorban. Az inverter teljes kimeneti kapacitása ekkor kétszerese az eredeti váltakozó áramú névleges teljesítménynek. A hálózat csúcsterhelése tehát a múlté, és a többletenergia eltárolódik – magyarázza a szakember.

Egyfázisú rendszerekhez, például egy kisebb házhoz csatlakoztatott otthoni akkumulátor, mint a LUNA2000 lehetővé teszi a hálózati áram nélküli működést.

“Vigyázni kell a csúcsterhelésekre. A légkondicionálók például magas indítóáramot vesznek fel, amikor a kompresszor beindul, és a hőszivattyú is csúcsokat okozhat. De bárki, aki tisztában van ezzel és figyelembe veszi ezeket, otthoni rendszerét csak és kizárólag az akkumulátorról is működtetheti – mondta Bouke van der Weerdt.

Az éjszakai áramot is eltárolja

Az inverter a hálózat felöl az energiatároló felé is működhet: az akkumulátorok éjszakai árammal is feltölthetők, hogy az energiát nappal, a csúcsidőszak alatt adják le. A rendszer ezért napelemek nélkül is működhet, és tisztán használható az akkumulátor éjszakai feltöltésére és napközbeni lemerítésére. A hatékonyság azonban természetesen magasabb a napelemekkel, amivel a rendszer gyakorlatilag ingyen működik.

Backup box is beépíthető

A Huawei Smart String energiaellátó rendszeréhez (ESS) csatlakoztatható egy úgynevezett Backup box, amely áramkimaradás esetén automatikusan árammal lát el bizonyos eszközöket. Ez nem azonos egy szünetmentes tápegységgel, néhány másodpercre minden elsötétedik a házban, mire a Backup box elkezd működni, ami manuálisan is bármikor elindítható egy kvázi szigetüzemű rendszer áramellátása érdekében.

A Huawei Technologies napelemes üzletágáról

A Huawei a globális ICT és hálózatienergia-megoldások vezető szolgáltatója, a világ lakosságának több mint egyharmadát szolgálja ki. A vállalat napelemes üzletága intelligens napelemes termékeket és megoldásokat kínál, világszerte 9 hálózati energia K+F központot, valamint 5 smart PV K+F központot üzemeltet, és több mint 600 energetikai szabadalom tulajdonosa. Globálisan közel 3000 szakember dolgozik a vállat napelemes üzletágában azért, hogy a napenergia legyen az elsőszámú energiaforrása az emberiségnek.

A Huawei a mesterséges intelligenciát és a Cloud technológiákat alkalmazva a legújabb ICT fejlesztéseket hozza el a napelemes üzletágba, ezzel biztosítva, hogy a napelemes rendszerek nagy hatékonysággal, biztonságosan és megbízhatóan működjenek. Ezeken túl intelligens karbantartást és üzemeltetést, valamint a hálózatot támogató megoldásokat kínál.

A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletága 2015 óta van jelen a magyar piacon. Az üzletág folyamatosan növelve piaci részesedését mára az ipari felhasználású napelemes rendszerek meghatározó szereplőjévé vált Magyarországon. 2020 óta lakossági szegmensben is kínál intelligens napelemes megoldásokat, kiterjedt viszonteladói, partneri és szervizhálózatával áll ügyfelei rendelkezésére.

További információ a Huawei Technologies weboldalán.

A fenti napelemes háztartási energiatároló cikkünk témaköréhez kapcsolódó cikkünk: Megéri-e akkumulátorral felszerelni az otthoni napelemes rendszereket?

Hirdetés

További cikkek a témában