Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Öt trend a robotikában 2021-ben

Flexibilitás a gyártásban – Az aktuális robotikai fejlesztések alapján a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) összeállította az öt trendet, amely meghatározza a gyártási robotipart 2021-ben.

Egyre nagyobb teret nyernek a robotok az ipar különböző területein. Az elmúlt tíz évben a telepített ipari robotok száma a háromszorosára nőtt világszerte. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) a gyártóipari robotika alábbi öt trendjét mutatta be:

  1. Intelligens robotok

Az ipari robotok egyre növekvő mértékben rendelkeznek mesterséges intelligenciát, digitális képfeldolgozást és egyéb szenzorokat alkalmazó szoftverekkel, az egyre nagyobb kihívást jelentő feladatok leküzdésére. Egy példa erre a futószalagon érkező hulladék kiválogatása, amelynek az elvégzéséhez mindeddig humán munkaerőre volt szükség. A mesterséges intelligencia, illetve digitális képfeldolgozás segítségével azonban a robotok is át tudják venni ezt a feladatot. Az új generációs robotok egyszerűbben telepíthetők és programozhatók, továbbá hálózatba kapcsolhatók.

  1. Robotok az Intelligens Gyárakban

Főként az autóiparban találkozhatunk Intelligens Gyár megoldásokkal. Itt sokszor a futószalagokat robotok helyettesítik. Az IFR szerint a jövő egyértelműen az egymással kommunikáló robotok és autonóm járművek kooperációján alapul – ezek az úgynevezett autonóm robotok (AMR). Modern navigációs technológiákkal felvértezve ezek a mobilis robotok rugalmasabbak a klasszikus gyártósoroknál. A sofőr nélküli szállítórendszerek komplett karosszériák mozgatására is képesek, így lehetőség adódik például egy elem leválasztására a gyártósorról, hogy egyedi alkatrészek kerülhessenek felszerelésre. Így modellváltásnál nincs szükség a teljes gyártósor átépítésére, csak a robotok és az AMR-ek átprogramozására.

  1. A robotok új piacokat hódítanak meg

A konnektivitásbeli áttörések által egyre sűrűbben kerülnek robotok olyan területeken is alkalmazásra, melyekben az automatizáció csak nemrég kezdett teret hódítani. Ilyenek például az élelmiszeripar, italipar, textilipar, fafeldolgozó- valamint műanyagipar. Az egyre fejlődő digitális átalakulás újabb és újabb üzleti modellekhez vezet, mivel a gyártók számára minden korábbinál könnyeb a diverzifikáció. Az intelligens gyárak lehetővé teszik a termékek közötti gyors váltást egy adott gépen – így a tradicionális gyártósor egyre elavultabbá válik.

  1. Robotok és a klímavédelem

Az ipar jövőbeni CO2-neutralitás felé irányuló törekvései folyamatos befektetéseket követelnek a robot technológiák terén. A modern robotok energiahatékonyan működnek, valamint használatuk egyértelműen csökkenti a gyártás energiafelhasználását. A robotok precizitásának köszönhetően kevesebb selejt jön létre, ami pozitív hatással van az alapanyag felhasználásra és a gyártási hatékonyságra is. Ezen felül a robotok hozzájárulnak a megújuló energiát létrehozó eszközök költséghatékony gyártásához is.


Ember/robot

Átlagosan 10000 munkásra 113 ipari robot jut. A ranglistát Szingapúr vezeti 918 robottal. Németország benne van az első tízben.


  1. Robotok az ellátási láncban

A pandémia felszínre hozta a globális ellátási lánc gyenge pontjait. A gyártóknak lehetősége adódott, hogy egy teljesen új perspektívából tekintsenek az ellátási módokra. Ha az automatizáció a gyártási elvárásokkal egy szintre tud kerülni, egy teljesen új flexibilitás jön létre a gyártók számára, amely mindeddig talán egyáltalán nem volt jelen a magas bérű régiókban, mint az Európai Unió nagy része, Észak-Amerika, Japán vagy Dél-Korea. A robotokon alapuló automatizáció hozzájárul a produktivitás, rugalmasság és biztonság növeléséhez.

Forrás: MM MaschinenMarkt, Fotó: Bosch

Hirdetés

További cikkek a témában