Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A háromfázisú hibrid invertereké a jövő

Ezek a készülékek a háztartások megnövekedett energiaigénye és a későbbi bővíthetőség miatt ideálisak.

A háztartások egyre növekvő megújuló energia-igénye, a szabályozás várható változása és az új építésű ingatlanok túlnyomó többségében kiépített villamosenergia-hálózatok is azt mutatják, hogy a háromfázisú invertereké, méghozzá a hibrideké a jövő. Aki mégis egyfázisú megoldást szeretne, annak mielőbb, várhatóan május elejéig érdemes igényét bejelentenie, mert azt követően várhatóan már csak 2,5 kilowattnál kisebb rendszer telepítésére lesz lehetősége.

Az elmúlt másfél két évben egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket vásárolnak a magyar háztartások, míg korábban jellemzően a 3-4 kilowattos inverterek voltak a legnépszerűbb termékek. Tavaly már a 6-8, idén pedig a 10 kilowattos invertereket választják a legtöbben. A vásárlók ugyanis már nemcsak a jelenlegi, hanem akár a jövőbeni megnövekedett energiafogyasztásukra is gondolnak – akár a fűtés, vagy később az elektromos autó fogyasztását is a napenergiából fedeznék. A jövőben a szaldós elszámolás kivezetése miatt is egyre kelendőbbek lesznek a nagyobb teljesítményű, hibrid megoldások, azaz az olyan inverterek, amelyekhez már energiatárolót is lehet csatlakoztatni, így optimalizálva a háztartás energiafogyasztását.

Egy, vagy három fázis?

A Huawei az egy- és háromfázisú inverterek széles palettáját nyújtja a lakossági felhasználók számára is, a vállalat mindkét kategóriában már több mint egy éve kínál hibrid típust is. Az egyfázisú inverterek jellemzően kisebb 2-5 kilowattos rendszerek, amelyeket olyan alacsonyabb energiaigényű háztartásokba telepítenek, amelyekben csak egy fázis áll rendelkezésre. A piac szakértői szerint több okból is a háromfázisú hibrid invertereké a jövő, és azt tanácsolják, hogy aki egyfázisút szeretne vásárolni, annak érdemes mielőbb lépnie, mert a szabályozás is változni fog.

A szabályozást várhatóan már május elejétől úgy tervezik megváltoztatni, hogy az ilyen inverterek maximális teljesítménye egy fázison maximum 2,5 kilowatt lehet majd, ami szűkíti a háztartások lehetőségeit. Ezért aki napelemes rendszert szeretne telepíteni a jövőben, az mindenképpen háromfázisú rendszert válasszon. Ezeket később bővíteni is egyszerűbb lesz, mert így akár 3×32 amper is elérhető. Emellett a jövőre is érdemes lehet készülni, hiszen például egy elektromos autó töltője is három fázisú. Továbbá a hazai nagy áramszolgáltatók (EON, ELMŰ, ÉMÁSZ) is az ilyen rendszereket preferálják a hálózat szempontjából.

A háromfázisú inverteres rendszerek sokkal nagyobb teljesítményre képesek, és kisebb terhelést jelentenek a hálózatra, a vezetékekre is. Ebben a kategóriában a Huawei akár 20 kilowattos terméket is kínál a háztartások számára. Ez utóbbi már egyértelműen azt feltételezi, hogy az ingatlanban minden villanyról működik: fűtés, hűtés, vízmelegítés, elektromos autókat is töltenek, illetve a ház mérete minimum 200 négyzetméter.

Noha az új építésű ingatlanok többségében már három fázist telepítenek – ahol például villanytűzhely vagy klíma van, szinte minden esetben –, könnyen lehet, hogy mindenhol szükség lesz a hálózat bővítésére is napelemes rendszer telepítéséhez. A Huawei mindemellett továbbra is kínál 2kW teljesítményű, egyfázisú invertert a kis fogyasztású ügyfeleknek.

A háromfázisú inverterek egy olyan plusz funkcióval is rendelkeznek, melynek köszönhetően még hatékonyabban működnek a napelemes rendszerek. Az úgynevezett PID Recovery funkció – mely jelenleg csak a Huawei készülékeiben elérhető – szükség esetén lassítja a napelem degradációt, vagyis az éjszakai és nappali működés során a napelemtáblában kialakult potenciálkülönbsége

Hibrid kontra nem hibrid

A Huawei Technologies Magyarország kínálatában jelenleg a lakossági termékek palettájában a hibrid inverterek is elérhetők 10 kW teljesítményig, azaz, olyan készülékek, melyekhez már külső energiatároló rendszerek is csatlakoztathatók. Ezek nagy előnye, hogy a megtermelt többletenergiát, vagy akár a kedvezőbb elszámolású éjszakai áramot is el tudják tárolni, amit a háztartás később, a magasabb fogyasztási igény esetén fel tud használni. A Huawei LUNA2000 intelligens lakossági akkumulátora beépített energia-optimalizálóval rendelkezik, támogatja a független töltést és ívzárlati védelemmel rendelkezik. A rendszer tökéletesen együttműködik a Huawei okos napelemes megoldásaival: működése előre programozható és bármikor ellenőrizhető a Huawei FusionSolar okostelefonos alkalmazáson keresztül. Az energiatárolóval szerelt napelemes rendszerek a szaldós elszámolás kivezetése miatt a jövőben kiváló megoldást jelentenek az áramköltségek minimalizálására.

Aktív biztonság

A mesterséges intelligencia által működtetett intelligens ívzárlati hibaérzékelő (AFCI) proaktív módon csökkenti a tűzveszélyt a gyors leállítási technológiával, amelyek felhasználhatók az ívveszélyek hatékony megelőzésére a tetőtéri napelemes rendszereknél. A Huawei az iparágban elsőként integrált mesterséges intelligencia algoritmust az AFCI megoldásába, amely három egyedülálló funkciót tesz lehetővé: pontos ívhiba-észlelést a helyi neurális hálózati algoritmuson keresztül, gyors ívhiba-védelmet az inverter leállításával mindössze 0,5 másodperc alatt (ami messze az előírt 2,5 másodperc alatti érték), és az ívhibák tűpontos helymeghatározását, amivel megtakarítható a helyszíni hibaelhárítási idő és költség akár 80 százaléka.

Hirdetés

További cikkek a témában