Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Új magyar műhold állt pályára

Kedd hajnalban alacsony Föld körüli pályára állt a magyar fejlesztésű RadCube műhold.

A RadCube misszió nemzetközi konzorcium keretein belül valósul meg, amelynek vezetését az Európai Űrügynökség (ESA) a budapesti C3S Kft.-re bízta. A C3S felelős a projektkoordinációért, a platformfejlesztésért, a szimulációkért, a tesztekért, a felbocsátásért, valamint a misszió működtetéséért. A küldetés az ESA Technology CubeSats programjának hatodik demonstrációs műholdja. A három egység (3U) méretű (30x10x10 cm) műhold fő hasznos terhe az űridőjárást monitorozó platform, a jelentős mértékben hazai fejlesztésű RadMag kozmikus sugárzást figyelő műszer.

A RadMag információt biztosít az űridőjárásról a kutatóintézetek, ipari szereplők, valamint az alacsony Föld körüli pályán működő űreszközök és asztronauták számára, és emellett tudományos adatokat gyűjt. Ennek fejlesztéséért az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont felelős, emellett a konzorcium tagjai a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség.

A műhold kedden hajnali 3:47-kor indult a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból az európai VEGA VV19 hordozórakétával.

illusztráció

A VEGA VV19 rakétastart előkészületei (Francia Guyana, Kourou 2021. augusztus)

Forrás: Időkép

Hirdetés

További cikkek a témában