Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

A Bosch Rexroth megnyitja ügyfél- és innovációs központját Ulmban

Az innováció központja és bemutatóterme 20 000 négyzetméteren.

A Bosch Rexroth megnyitja ügyfél- és innovációs központját az Ulmi Tudományos Parkban. A 2019-ben bejelentett bővítés befejeződött. Az új központtal a vezérlés- és hajtástechnológia szakértője fokozza a technológiákon átívelő fejlesztési tevékenységét, és vonzó környezetet teremt ügyfelei és munkatársai számára. Főképp a gyártásautomatizálásra és a mobil munkagépek villamosítására összpontosítanak.

A Bosch Rexroth innovációit az ügyfelekkel és a felhasználókkal történő szoros együttműködésben fejleszti, melyeket egy modellgyárban és egy nagy szabadtéri területen alkalmazhatnak, tesztelhetnek és fejleszthetnek tovább.

„Ulmban összehozzuk azt, ami összetartozik, nevezetesen az ügyfeleket és az innovációkat. Az innovációk csak akkor sikeresek, ha megoldják az ügyfelek kihívásait, mind gazdaságilag, mind pedig az erőforrások fenntartható felhasználása szempontjából”

– mondta Rolf Najork, a Robert Bosch GmbH ipari technológia üzletágért felelős ügyvezető igazgatója és a Bosch Rexroth AG igazgatótanácsának elnöke.

Itt elsősorban olyan szoftveralapú termékeket fejlesztünk, amelyek rugalmas ipari termelést tesznek lehetővé és csökkentik a mobil munkagépek kibocsátását. A fejlesztőcsapatok először virtuálisan tesztelik az új termékeket és megoldásokat, majd minimálisan működőképes terméket (MVP = Minimum Viable Product) hoznak létre, azaz olyan alapterméket, amely elvégzi a fő működési funkciót, azonban teljesen kifejlesztett részletes funkciókkal nem rendelkezik. Ennek alapján a Bosch Rexroth megbeszéli az ügyfelekkel a termékötlet valós alkalmazását, majd az ügyfelek visszajelzéseiből kiindulva a terméket (MVP) továbbfejlesztik, és létrehoznak egy prototípust. Az ügyfélélmény tehát folyamatosan beépül a fejlesztésbe.

„Ha folyamatosan beszélünk ügyfeleinkkel, megbízhatóan és gyorsan azonosíthatjuk az innováció iránti igényüket. Célunk, hogy legalább megduplázzuk a sikeres termékbevezetések számát, és gyorsabban forgalomba hozzuk a termékeket”

– mondta Najork.

Fókuszban a digitalizáció és a villamosítás

A modellgyár az ügyfél- és innovációs központ szerves része. A Bosch Rexroth körülbelül 500 négyzetméteren mutatja be a moduláris és a magasan digitalizált gyártás lehetőségeit. Például intelligens padlón közlekednek az autonóm intralogisztikai szállítórendszerek, önképző robotokat használnak a komissiózásnál vagy épp automatikus gyártási asszisztenseket állítanak be, amelyek érzékelőalapú, virtuális védelmi funkcióval rendelkeznek. Az összes alkatrész és rendszer digitalizálása új távlatokat nyit a gépgyártók és a gyárak üzemeltetői előtt. Az átfogó szoftverfunkciók és az értékelhető adatok széles skálája az alapja annak, hogy a gépeket hatékonyabban használjuk a jövő gyárában.

Ennek érdekében egyre több funkció kerül át a hardverről a szoftverre, amit egy digitális iker is kiegészít. A modellgyárban a Bosch Rexroth megmutathatja, hogyan lehet a gépeket, rendszereket és a manuális munkahelyeket szimulációk segítségével optimalizálni és átalakítani. Az úttörő ötleteket valós körülmények között tesztelik. A Bosch számára a modellgyár fontos Ipar 4.0 központ lesz. Az ipari üzletág más területei, mint például a Bosch Building Technology, a Bosch.IO, Bosch Connected Industry vagy a Bosch Engineering and Production Services integrálhatják szoftver- és hardvermegoldásaikat és szolgáltatásaikat, valamint az ügyfelek visszajelzéseit a további fejlesztésekhez is felhasználhatják.

A gyártásautomatizálás mellett a Bosch Rexroth Ulmban olyan mobil gépekre, mint a kerekes rakodók és kotrógépek villamosítására összpontosít. Ezeket például a mezőgazdaságban és az erdészetben, az építkezéseken vagy a kikötői áruk kezelésénél használják. A teljesen villamosított gépek lokálisan kibocsátásmentesek. Ily módon a Bosch

Rexroth jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez és a városok életminőségének javításához is. Annak érdekében, hogy az újonnan kifejlesztett villanymotorokat és frekvenciaváltókat az ügyfelek igényei szerint továbbfejlesszék, az ulmi telephely a mobilgépek elektromos hajtásainak tesztelésére nagy teljesítményű próbapaddal is rendelkezik, melynek maximális teljesítménye 830 kW.

Szabadtéri területek és oktatótermek teszteléshez és oktatáshoz

A több mint 8 500 négyzetméteres építési területtel rendelkező ügyfél- és innovációs központ magában foglalja a TechParkot, továbbá egy körülbelül 10 000 négyzetméteres műhelyekkel ellátott, az elektromos hajtású mobil munkagépek tesztelésre alkalmas szabadtéri területet is. Itt kültéri ügyfélrendezvényekre is sor kerülhet.

A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és az IoT hosszú távon meghatározza a gyárak munkáját. A szakemberek know-how-jának lépést kell ezzel tartania. A Bosch Rexroth saját akadémiáján képezi munkatársait és ügyfeleit, valamint felkészíti őket az Ipar 4.0-ra. E célból az innovációs központban oktatótermeket és rendszereket alakítottak ki. Itt a szakemberek megtanulják, hogyan kell a gépeket és munkaállomásokat hálózatba kapcsolni, és hogyan tudnak hozzáadott értéket teremteni az adatok, például az üzemek energiahatékonyságának optimalizálása érdekében.

Az együttműködés modern formái

Jelenleg 18 ország mintegy 200 munkatársa dolgozik az ügyfél- és innovációs központban, ami 2022-re várhatóan 250-re nő. Szinte minden munkahely a villamosításhoz, a digitalizációhoz és a szoftverekhez kapcsolódik. Az ügyfél- és innovációs központot együttműködésre tervezték: a különböző üzleti területek szakértői, mint például a mobil hidraulika vagy az elektromos hajtástechnika, együttműködnek az ügyfelekkel a különböző technológiai területekről érkező munkatársakból álló csapatokban. A Bosch csoporton belül és Ulm nagyobb térségében is megkezdik az együttműködést a start-upokkal. A cél az, hogy az ügyfelek számára rövidebb idő alatt még több innovációt fejlesszenek ki.

Ulmban, a tudomány városában található telephely előnyei

„Tudatosan döntöttünk Ulm mellett, amikor az ügyfél- és innovációs központunk helyszínét kerestük, hiszen kiváló kapcsolatokat kínál az ügyfeleink, partnereink és munkatársaink számára. A tudomány városa szoros partneri együttműködést tesz lehetővé az ipar és az egyetemek, valamint más felsőoktatási intézmények és a start-upok között. Ez az egyik oka annak, hogy az ulmi telephelyünk további lendületet ad gyártásautomatizálási tevékenységünknek”

– hangsúlyozza dr. Marc Wucherer, a Bosch Rexroth AG igazgatótanácsának értékesítésért felelős tagja.

„Az építési szakaszban is rendkívül jó és szoros volt az együttműködés Ulm városával és az ulmi projektfejlesztő céggel. Most itt, a Tudományos Parkban jó társaságban vagyunk más innovatív cégekkel. Ennek eredményeként olyan innovációs klaszterek jönnek létre, amelyek hasznot hoznak nekünk, mint vállalatnak, ügyfeleinknek és a régió egészének.”

Gunter Czisch, Ulm polgármestere szerint:

„A Bosch Rexroth ügyfél- és innovációs központja a Tudományos Parkban kiemelkedő jelentőséggel bír. Ulm a megfelelő környezetet kínálja, amelyben a Bosch Rexroth hozzájárul a gyártásautomatizálás, a mobil alkalmazások és az ipari hidraulika jövőjéhez és képes azt innovációival formálni. Ulm ideális hely a hálózatépítéshez is: globális ügyfelekkel és a város tudományos közösségével. “

Miután a Projektentwicklungsgesellschaft Ulm (PEG – projektfejlesztő cég neve) a vállalat megbízásából átépítette a Bosch Rexroth első épületét, a most megnyitott második épület fejlesztője lett. Christian Bried, a PEG ügyvezető igazgatója megerősíti:

„A Bosch Rexroth-tal kéz a kézben dolgoztunk a projekten. A koronavírus-járvány és az anyaghiány ellenére a költségvetésben és az ütemtervben is meg tudtunk felelni a Bosch Rexroth magas követelményeinek az épület sokoldalú használhatóságával és fenntarthatóságával kapcsolatban.”

Fenntarthatóan felépített és klímasemleges működés

A Bosch Rexroth kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, így a regionális beszállítókra és az építőanyagok kiválasztására. Az épület homlokzatánál használt fa a Fekete-erdőből származik. A tetőn lévő napelem-rendszer megújuló energiával látja el a telephelyet. Az új épület szén-dioxid-semleges annak köszönhetően, hogy a távfűtési és hűtési rendszert összekapcsolták, melyek 70 százalékban biomasszát használnak. Ennek eredményeként az új telephely egyike azon több mint 400 Bosch telephelynek, amelyek 2020 óta klímasemlegessé váltak. Az elektromos autók és kerékpárok számára 12 töltőállomást alakítottak ki, így a munkatársak és ügyfelek környezetbarát érkezése és távozása is megoldott.

Különleges címke kerül a fenntartható termékekre

Ulmban a Bosch Rexroth további lépéseket tesz annak érdekében, hogy ügyfeleinek még inkább hangsúlyozza termékei és megoldásai fenntarthatóságát. Ez azt jelenti, hogy sok termék áthidalhatja a feltételezett ellentmondást a gazdasági célok és a fenntarthatósági követelmények között, azáltal például, hogy a termelékenységet növelik, és egyúttal kevesebb energiát vagy erőforrást használnak fel.

www.boschrexroth.hu

Hirdetés

További cikkek a témában