Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Milyen megtakarításra számíthat az a cég, amelyik zöld termelésre vált?

Nem kérdés, hogy napjaink egyik központi témájává vált bolygónk és környezetünk védelme.

Ám a zölddé válásnak többnek kell lennie egy divatos jelmondatnál, ha valódi eredményeket szeretnénk elérni. A világ számos országában, így hazánkban is egyre több nagy- és kisvállalat igyekszik csökkenteni a karbonlábnyomát. A szén-dioxid csökkentésére irányuló törekvéseket a 2019-es klímakonferencia határozata mentén (miszerint Magyarországnak 2030-ra 40%-kal csökkentenie kell a CO2 kibocsátását) az állam is támogatja: a társasági adóból és osztalékadóból leírható a beruházás költségeinek jelentős része, idén pedig az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetésével további lehetőségek nyílnak állami kedvezmények igénybevételére.

De milyen további megtakarításokkal számolhat az, aki a fenntartható energia mellett dönt? Nos, a sűrített levegő világában a felhasznált energiamennyiség csökkentésével komoly összegeket lehet megspórolni. A környezetbarát kompresszorok jelentősen kevesebb energiát használnak és mivel ezek az energiaköltségek adják egy kompresszor teljes élettartam-költségének túlnyomó részét, az ilyen költségcsökkentések számottevő mértékben megmutatkozhatnak az energiaszámlákon. Az Atlas Copco változó fordulatszámú (VSD+) termékei megbízható módon csúcsminőségű levegőt biztosítanak, miközben akár 50%-kal csökkentik az energiafogyasztást a fix fordulatszámú kompresszorokhoz hasonlítva, ezzel pedig vállalatunk az egyik legenergiahatékonyabb árucsaládot kínálja a piacon.

A kisebb vállalatok számára sokszor elrettentő lehet az energiahatékony gépek magasabb vételára, bár a zöld technológiás kompresszorok használata előbb megtérül, mint azt az ember gondolná. Természetesen a megtakarítás mértéke több tényezőtől függ, ezért számos területen vizsgálódnunk kell a hatékonyság növelése érdekében, mint például:

  • a sűrített levegő hálózat gépeinek összehangolása,
  • az üzemi levegőnyomás optimális beállítása,
  • a nyomásesés okának felderítése,
  • központi vezérlő beiktatása,
  • hővisszanyerő rendszer alkalmazása.

A rendszer átfogó elemzésének első lépése lehet az Atlas Copco által ajánlott ingyenes analízis, a sűrített levegős rendszer működésének elemzése.

De saját magunk is kiszámolhatjuk a lehetséges megtakarítást az online kalkulátor segítségével, amely ebben a cikkben található: https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/greenproduction/savings

Hirdetés

További cikkek a témában