Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Nagy átmérőjű furatok dörzsárazása a Hornnal

A Paul Horn GmbH újonnan fejlesztett DR-Large moduláris dörzsár rendszere jól tükrözi a vállalat szakértelmét a furatmegmunkálás terén.

Az új szerszám a DR termékcsaládra jellemző könnyű kezelhetőséget és nagyfokú precizitást kínálja. A nagyszámú vágóélnek köszönhetően a szerszám fokozott vágási teljesítménnyel rendelkezik, amivel nemcsak időt, de egyben költséget is megtakarít. A moduláris konstrukciónak és a tömör keményfém váltólapkáknak köszönhetően a rendszer rendkívül rugalmasan használható. A sokoldalú, szerszámcserekor ismételt beállítást nem igénylő dörzsár rendszer nagy, 140-től 200,2 milliméterig (5,512-7,881″) terjedő átmérőjű furatok finommegmunkálását teszi lehetővé. Igény esetén a Horn ügyfélszolgálata gyors és egyszerű felújítást is kínál.

A dörzsár szerszámok moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy a rendszer bétamodul szabványos szerszámmal kiegészíthető legyen korlátlan módon, amelyek ABS típusú felfogatással is kompatibilisek. A Horn hatféle vágófejet kínál, amelyekkel 10 milliméteres lépcsőkben a megmunkálható átmérők teljes skáláját lefedik. Egy-egy dörzsár szárra két különböző méretű fej szerelhető. Ezek mindegyike belső hűtéssel rendelkezik, aminek köszönhetően minden vágóélhez eljut a hűtőközeg. A betétülékeket teljesen átalakították, így a váltólapkák a cseréjüket követően is precízen, pár mikronos tűréssel illeszkednek a helyükre.

A dörzsárazás egy rendkívül gazdaságos megmunkálási folyamat, mely a szigorú tűrésű furatok kialakítására jóval olcsóbb és gyorsabb megoldást kínál, mint a furatesztergálás. A DR-Large termékcsalád azért jött létre, hogy a nagy átmérőjű furatok finommegmunkálására is legyen egy rugalmasan használható alternatíva. A piacon eddig kapható, ilyen méretű marószerszámok vagy speciális forrasztott szerszámok, vagy átmérő-specifikus dörzsárak voltak rögzített betétekkel. Ezekkel az eszközökkel az elkopott lapkák cseréje összetett folyamat. Egyrészt ezeknek a kényes és gyakran nagy tömegű szerszámoknak a kezelése logisztikai kihívást jelent azok cseréjekor, továbbá az újonnan felszerelt szerszámok kalibrálása sok felhasználó számára bonyolult folyamat lehet. A Horn mindkét problémát kiküszöböli cserélhető fejű, előre kalibrált dörzsár rendszerével.

A képek forrása: Horn/Sauermann

Hirdetés

További cikkek a témában