Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Szimulációs modellezéstől az ügyfélélményig

A pandémia által felgyorsított digitalizáció előnyévé vált többek között, hogy kockás papír nélkül, a virtuális térben szimulációs modellezés segítségével, irodai környezetben váltak tervezhetővé a gyártósorok, az üzemi, az intralogisztikai és a karbantartási folyamatok. E tervezési modell-szemlélet segítségével nem kell a termelést megállítani vagy személyesen jelen lenni, helyette védett környezetben lehet számos feladatot elvégezni, majd célirányosan ott változtatni, ahol szükséges.

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató beszélgetés sorozatának legújabb adásában a gyártóipari terület pandémia alatti és az ezt követő időszak digitalizációs kihívásait ismerteti a Siemens Zrt. Digital Industries üzletág példáján keresztül.

Bevált a hibrid munkavégzés

A videóból kiderül, hogy Siemens-t még gyakran a háztartási gépekkel, mobiltelefonokkal azonosítják, pedig ma már inkább high-tech cég, amely elsősorban vállalatok számára készít eszközöket, szoftvereket és megoldásokat többek között az Ipar 4.0, a decentralizált energiarendszerek, valamint az okos épületek területén.

„A gyártó iparág számára 2020-ban a legnagyobb kihívást a pandémia és ennek hatásai jelentették: a járvány miatti védekező intézkedéseket ugyanis be kellett építeni a mindennapi rutinba, ideértve az ügyfélkapcsolatok területét is”

– mondta el Móczó Vilmos, a Siemens Zrt. Digital Industries operatív vezetője.

Mivel a Siemens mindig is újító szellemmel dolgozott, ezért nem okozott gondot a távmunkára való hirtelen átállás, és az akár gyártóipari ügyfelek támogatásának biztosítása. A távmunka persze csak azokban a munkakörökben vált lehetővé, ahol nem volt indokolt a közvetlen jelenlét. A vállalat a kedvező tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy a munkaszervezésben hosszú távon a hibrid rendszert tartja meg, azaz otthonról és az irodából megosztva dolgoznak. Így szőtte bele magát a „new normal” a mindennapi életükbe.

„A jövőt már nem kell jósolnunk, elég, ha a vállalat kutatás-fejlesztési részlegét figyeljük, ahol láthatjuk, hogy az additív gyártás, az autonóm robotika, a kiberbiztonság, az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a szimulációs modellezés és az energiatárolás azok a fő területek, amelyek a digitalizáció fő irányaivá váltak. Az utógondozástól, a karbantartástól, a gyártósor szervizeléstől, a munkaerő-terhelési szimulációktól és a mesterséges intelligenciától pedig nagy fejlődést várunk. S minél több digitalizációt viszünk az életünkbe, annál nagyobb hangsúlyt szükséges fektetnünk a kiberbiztonságra is. A jövőre nézve a legjobb megoldás, ha innovatívan tervezzük meg az üzletmenetet. Ehhez jó eszköz lehet a digitális eszközpaletta, amelynek segítségével mindenki a maga lehetőségeihez mérten tud haladni, a szimulációs modellezéstől egészen az ügyfélkapcsolatok fejlesztésééig”

– fogalmazza meg Móczó Vilmos.

Hirdetés

További cikkek a témában