Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A Ford óriásberuházása

A közel 120 éves történelmének eddigi legnagyobb beruházását jelentette be a Ford.

Az elektromobilitás jegyében a detroiti autógigász 11,4 milliárd dollár értékben két új gyártókomplexumot létesít az USA-beli Tennessee és Kentucky államokban e-járművek, akkumulátorok előállítására.

Ebből az összegből a Ford 6,95 milliárd dollárt fedez, a fennmaradó 4,45 milliárd dollárt pedig a dél-korai battériagyártó, az SK Innovation állja. A Memphishez közeli, Blue Oval City névre keresztelt megagyárban az amerikai autósok körében oly népszerű kisteherszállító, az F-sorozat elektromos változatát, az F-150 Lighting típust fogják gyártani. A mintegy 15 négyzetkilométeren elterülő, ultramodern, gyártókomplexum közel négyszer nagyobb lesz, mint a Ford híres detroiti (Dearborn) River Rouge gyártóközpontja. De ez még nem minden.

A szomszédos Blue Oval SK Battery Park nevű akkumulátorgyárban két gyártósor évi 43 gigawattórányi kapacitással milliószámra ontja majd az akkumulátorokat a leendő Ford és Lincoln márkájú e-autókhoz. A két új gyártóműben 2025-ben startol a termelés, és előreláthatóan 5800 dolgozót foglalkoztatnak majd. A gyártóprogram méreteit az is érzékelteti, hogy jövőre – még a régi dearborni gyárban – 15 ezer Lighting előállítását tervezik, 2025-ben viszont az e-pickup második generációjából már évi 160 ezer darab a megcélzott termelési mennyiség.

A Ford azzal számol, hogy 2030-ban az USA-ban eladásra kínált járműveinek 40 százaléka lesz elektromos hajtású, és az évtized végére az akkumulátorok gyártási költségeit kilowattóránként 80 dollár körüli összegre tudja leszorítani. A cég sajtóközleményében kitér arra is, hogy nagy figyelmet szentelnek a gyártóművek környezetbarátságára is. Kiemelt cél, hogy idővel nullára csökkentsék a szemétlerakókba kerülő, a gyártás során keletkező szennyező anyagok mennyiségét, és 2050-re a Ford elérje a karbonsemlegességet. Mindennek részeként az autógyár együttműködik a Redwood Materials céggel is, hogy az elhasznált lítium-ion akkumulátorok fontosabb alkotóanyagai legalább 95 százalékig visszanyerhetők legyenek.

Forrás: Autószektor

Hirdetés

További cikkek a témában