Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A világ legnagyobb optikai távcsövét építik Chilében

Lepipálja majd a Hubble és a James Webb űrtávcsövet. Hosszú évek óta dolgoznak a Föld túloldalán felépülő, a világ eddigi legnagyobb távcsövén, amely több fényt gyűjt mint az összes létező 8-10 méteres távcső együttvéve.

A 39 méteres főtükrével és egyedülálló öt tükrös kialakításával és a legmodernebb technológiát felhasználva igen bonyolult optikai rendszert fejlesztettek ki, amely korrigálja a légkör képtorzító hatását, így 15-ször élesebb képet ad majd, mint a Hubble űrtávcső. A munkálatok vége már látszik, a csillagászok és mérnökök 2027 szeptemberére várják az első tudományos megfigyeléseket.

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory (ESO)) Rendkívül Nagy Távcsövét (Extremely Large Telescope (ELT)) a chilei Atacama-sivatag 3046 méter magas Cerro Armazones tetején épül. A hat év múlva működésbe lépő ELT a legnagyobb fénygyűjtőképességű és legnagyobb felbontású távcső lesz, amit valaha építettek. A szakemberek olyan tudományos határok ledöntését várják, mint például lakható exobolygók felfedezése, valamint bővíthetik az ismereteket a galaxisok kialakulásáról, vagy a sötét anyagról, sötét energiáról.

Forrás: Időkép

Hirdetés

További cikkek a témában