Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

3D optikai mérőrendszer alkalmazása a Magyarmet Finomöntöde Kft.-nél

A Magyarmet Magyarország vezető viaszkiolvasztásos eljárást alkalmazó precíziós öntödéje.

Vállalatunk elkötelezett a folyamatos fejlesztési stratégia mellett. Ebben a kiélezett ipari versenykörnyezetben a Magyarmet gyorsan és rugalmasan képes reagálni és testreszabott megoldásokat nyújtani a vevői igényekre. Folyamatos fejlesztéseink szavatolják, hogy öntvényeinkkel és szolgáltatásainkkal a vezető technológiákat alkalmazva a szakma legmagasabb elvárásainak tudjunk eleget tenni. Folyamataink egyik sarkalatos pontja a mérés: vállalatunk legutóbbi fejlesztése során vásárolta meg a Zeiss GOM ATOS típusú 3D optikai mérőrendszerét.

Mit jelent a 3D optikai mérőrendszer?

Az optika 3D szkennelés az ipari méréstechnika egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. A háromszögelés elvén alapuló lézerfényt alkalmazó szenzorok számos mérési feladatot egyszerűsíthetnek le és gyorsíthatnak fel, amit eddig nagyobb energia ráfordítással lehetett csak kivitelezni. A készülék egy olyan optikai 3D mérőberendezés, amely strukturált fényt projektál az ellenőrizendő termék felületére, melyet a szenzorjaival nagy sűrűségű koordinátapont felhővé alakít. Ezeket a koordinátapontokat lehet egy számítógépes szoftverrel feldolgozni geometriai elemekké, amelyeket mérni tudunk. A mérés során a szkenner egy ismert alakzatot vetít a felületre rövid hullámhosszú kék fénnyel. A strukturált fény eltorzul a vizsgálandó felületeken és a két kamerával triangulációval képes megállapítani a felületi pontok mélységét és távolságát. Ezekhez a pontokhoz a szoftver egy koordinátát rendel hozzá, számszerűsítve azt. Ezekből a pontokból egy összefüggő hálót alkothatunk, amiből megkapjuk a felületi CAD modellünket. Amíg egy szokványos CMM mérőgép csak néhány pont felvételével vagy hosszas letapogatással képes megmérni a munkadarabot, ezzel szemben egy 12 megapixeles GOM mérőgép 12 millió mérési pontot regisztrál tizedmásodpercek alatt.

Sokoldalú felhasználhatóság

Az optikai 3D mérőgépnek számos felhasználási módja van. Az öntvények ellenőrzése felgyorsul a használatával és egészében vizsgálhatók a darabok, tehát az eltérések könnyebben detektálhatók. A minőségi ellenőrzésen felül a viaszszerszámok kopását és megfelelősségét figyelemmel kísérhetjük, így tudunk pontos szerszámélettartamot számolni. A viaszminták és a -szerszámok szkenneléséből kapott adatokat implementálhatjuk a Magmasoft szimulációhoz, ezzel fejlesztve a bokrosítási és öntési technológiát.

Mivel a precíziós öntészet egy öntési technológia, ezáltal itt sem kerülhetjük el az öntvények deformációját. Ezt a deformációt hidegalakítással, úgynevezett „egyengetéssel” tudjuk kiküszöbölni. A 3D mérőberendezéssel könnyedén megállapíthatjuk, hogy milyen mértékben vetemedett az öntvény az öntés vagy esetleg a hőkezelés hatására. A mérésről kapott vizuális kiértékelés jól szemlélteti az eltéréseket az öntvénymodellhez képest. Ez az információ nagyban elősegíti az egyengetés folyamatát és az esetleges egyengető szerszám tervezését. Ha megvan a szerszám, könnyen ellenőrizhetjük szkenneléssel a művelet sikerességét. A lenti ábrák látványosan szemléltetik, hogy az adott munkadarab milyen állapotban volt az egyengetés előtt, illetve utána.

A felső képen látható az egyengetés nélküli öntvény. Mivel megadtuk, hogy a hullámprofil eltérése ±0,15 mm a névleges mérettől, így a gép, miután beszkennelte a darabot, a mérési ponthálót ráillesztette a modellre és a modelltől való eltéréseket láthatjuk a képen.

A második kép ugyanazt a darabot ábrázolja az egyengetési művelet után. Itt jól látható, hogy a felület minden pontja a tűrésmezőn belül helyezkedik el, vagyis az öntvény egyengetése sikeres volt. Ez a fajta felhasználása a berendezésnek igen hasznos a számunkra, mivel az ilyen kihívásokat jelentő feladatokat is hatékonyan tudjuk abszolválni.

Az úgynevezett „reverse engineering” folyamatát is megkönnyíti a berendezés. Abban az esetben, ha egy megrendelő egy általa kívánt darabot szeretne legyártatni, amihez nem áll rendelkezésre esetleg műszaki rajz vagy CAD modell, akkor a darabot beszkennelve könnyedén elkészíthetjük belőle a modellt a hosszadalmas rajzolási vagy tervezési folyamat helyett. Az így már meglévő modellt felhasználva, 3D nyomtatással kinyomtathatjuk a mintát vagy nagy darabszám esetén legyártathatjuk hozzá a viaszszerszámot is.

Összességében az optikai 3D mérőberendezés hatékony módja az öntvénymérés feladatának az elvégzésére. Használata könnyen elsajátítható bárki számára. A mérési folyamat gyors és az eredményekből informatív jegyzőkönyv készíthető. Sokrétű a felhasználhatósága, így gyártási folyamatunk szinte minden lépésében alkalmazható. Jól párosul a már meglévő CMM mérőgépekkel. A GOM optikai 3D mérőberendezés egy értékteremtő és megtérülő beruházás a Magyarmet Finomöntöde Kft. számára.

Szolnoki Krisztán

Folyamatfejlesztő mérnök


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában