Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

300 MW / 3,6 GWh RayGen tárolóval kombinált szolár erőmű

A Photon Energy, egy amszterdami székhelyű, megújuló energiával foglalkozó, világszerte napenergiát és tiszta vizes megoldásokat kínáló vállalat 1200 hektár területre tett szert Dél-Ausztráliában a világ eddigi legnagyobb napenergiás projektjének megvalósítása céljából. A Vállalat jelenleg a RayGen energiatárolási megoldással kombinált szolártechnológiájára alkalmas több ausztrál helyszínen fejleszt.

Az előzetes tervek alapján a Photon Energy 150 MW hálózati kapcsolódási kapacitást kínáló 300 MW termelési kapacitást fog kialakítani. A célul kitűzött energiatárolási kapacitás 3,6 GWh, amely 24 órás teljes termeléssel egyenértékű a hálózat és a tároló között. Ez meg fogja haladni a marokkói Ouarzazate napenergiás erőmű, – a vízszivattyús megoldásokon kívül – jelenleg a világ legnagyobb energiatárolója 3 GWh-os kapacitását.

„Nagyon izgalmas feladat, hogy ezen az innovatív és globális jelentőségű energiatárolási projekten dolgozhatunk Dél-Ausztráliában. Az irigylésre méltó mennyiségű napenergia és a térségben létesített megújulók nagy részesedéséből eredő energiatárolási igény tökéletesen illeszkedik a RayGen technológiájához”

– jegyezte meg Michael Gartner, a Photon Energy Australia ügyvezető igazgatója.

A Photon Energy megkezdte az engedélyeztetési és hálózati csatlakozási folyamatokat, és arra számít, hogy 2023 végére fog készen állni a megvalósításra.

A RayGen közelmúltban zárta 55 millió AUD értékű C sorozatú tőkeemelését, amelyben a Photon Energy az AGL Energy-vel, Schlumberger New Energy-vel, Chevron Technology Ventureszel és az Equinor Ventureszel közösen vett részt. A RayGen jelenleg dolgozik 4 MW / 50 MWh energiatárolásos erőmű kivitelezésén az ausztrál Victoria állambeli Carwarpban, amelynek befejezését 2022 közepére tervezi.

Hirdetés

További cikkek a témában