Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Jövőre elkészülhet a Mol tiszaújvárosi poliol gyára

A Tiszaújvárosban 2019 őszén indult poliol komplexum beruházás elérte a 89 százalékos készültséget, az építés befejezése 2022 második felére várható.

Az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, hanem országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.

A vállalat sajtóközleményében részletezik, hogy a tervezési munkák befejeződtek, 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon, a kulcsberendezéseket a helyszínre szállították. Az építkezés 35 hektáron folyik. Az elmúlt két évben 13 ezer tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a poliol projekt a Mol csoport történetében mérföldkő, a régióban egyedülálló, csúcstechnológiát képviselő komplexum megépítésével tovább erősítik vegyipari pozíciójukat, munkahelyeket teremtenek, és felgyorsítják a vállalat átalakulást.

A Mol közleményében ismerteti, hogy a poliolt számos iparágban használják termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban, autóiparban és az építőiparban. A poliol üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. A Mol Csoport a 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez – közölte a Mol.

Hirdetés

További cikkek a témában