Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Már független aggregátorok is tevékenykedhetnek a kiegyenlítő szabályozási piacokon

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban jóváhagyta a Nemzetközi Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat (NÜKSZ) módosítását, amely lehetővé teszi az úgynevezett független aggregátorok kiegyenlítő szabályozási piacokon történő működését. A független aggregátor egyidejűleg több különböző mérlegkörbe tartozó erőművet, felhasználói berendezést, villamosenergia-tárolót is kombinálhat.

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg decentralizáltan. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalati szektor, amelyek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon. Ma már közel 105 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kisméretű naperőművet. Ezeknek a termelőknek a tevékenységét célszerűbb nagyobb rendszerekben kezelni, mert nem hatékony a velük való, egyesével történő üzleti kapcsolattartás. Az aggregátorok célja, hogy a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők piacra lépését lehetővé tegyék. Ezek termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira.

A MEKH által most jóváhagyott NÜKSZ módosítás eredményeként várhatóan az érintett kiegyenlítő szabályozási piacokon növekedni fog az igénybe vehető kapacitás az átviteli rendszerirányító számára.

A módosítás értelmében az aFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatások esetében a mérlegkörtől független aggregátor koncepció 2022. január 1-jével, az mFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatások esetében 2022. március 1-jével valósul meg. A független aggregátor KÁT mérlegkörhöz tartozó erőművet nem vonhat be a tevékenységébe.

Az aggregátorok a Hivatal általi nyilvántartásba vétel és – az említett piacokon – a MAVIR által elvégzett akkreditáció alapján végezhetik tevékenységüket. A hivatal nyilvántartásában szereplő aggregátorok listája elérhető a hivatal honlapján.

A határozat itt olvasható.

Hirdetés

További cikkek a témában