Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Mert az intralogisztika legnagyobb ellensége az állásidő!

A Klüber Lubrication nagy teljesítményű olajai és kenőzsírjai a teljes raktározási és gyártási technológia alkatrészeinek, gépeinek és berendezéseinek hatékony védelmét és a meghibásodások megelőzését szolgálják – mindezt hosszú időn át.

Aki ma rendel valamit, azt legszívesebben holnap meg szeretné kapni. Ez az elvárás minden ágazatban óriási nyomást helyez a vállalatokra. Az automatizálásnak és az okos raktározási és gyártási technológiának (IoT) gyorsabbá, megbízhatóbbá és hatékonyabbá kell tenniük a munkafolyamatokat, valamint ezeken kívül költségmegtakarítást is kell eredményezniük. Ez csak akkor lehetséges, ha a gépek működnek. Azonban sajnálatos módon a mindennapokban az előre nem látható meghibásodások nem teszik egyszerűbbé gyártási tevékenységet.

Ismerősen hangzik? Tudják, hogy a személyre szabott speciális kenőanyagok segítségével hatékonyan küzdhetnek az állásidő ellen? Michael Marr, a Global General Machinery vezetője betekintést nyújt abba, hogy a Klüber Lubrication olajai és kenőzsírjai hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy az intralogisztikát versenyképessé és jövőképessé tegyék. A Klüber Lubrication minden kihívásra személyre szabott megoldással felel és így küzd a leállások ellen, illetve segít a vevőinek a hatékonyságuk növelésében és a költségeik csökkentésében. És teszi ezt minden ágazat vonatkozásában egyedileg.

Marr úr, az intralogisztikában a legrosszabb eset egy berendezés meghibásodása. Hogyan segíthetnek a nagy teljesítményű kenőanyagok megbízhatóbbá tenni a raktározási és gyártási folyamatokat?

M.M.: Úgy, hogy bármilyen alkatrész esetében minimalizálják a súrlódást és a kopást – például a fogaskerekek, láncok, lineáris vezetők, görgőscsapágyak stb. esetében. Így megelőzik a készülékek, járművek vagy berendezések károsodását és meghibásodását. Legyen szó targoncáról, az összeszerelés, az átrakodás vagy a csomagolás munkaállomásairól, festőberendezésekről, szállítószalagrendszerekről vagy raktározó- és rendezőgépekről: csak ha minden alkatrész megbízhatóan működik, akkor nem akad meg az anyagáramlás és akkor lehet a költséges üzemzavarokat és a nem tervezett javításokat elkerülni.

Úgy tűnik azonban, hogy manapság már nem elegendő csak az üzemzavarok elkerülése: az intralogisztikának alapvetően még hatékonyabbá kell válnia. Hogyan járulhatnak ehhez hozzá a kenőanyagok?

M.M.: A nagy teljesítményű kenőanyagaink többek között azáltal is segítenek, hogy jelentősen meghosszabbítják a karbantartási időközöket. Ezáltal t ritkábban kell megszakítani a munkafolyamatoka karbantartási munkálatok miatt. Ez természetesen jelentős hatással van a hatékonyságra – plusz csökkenti a költségeket is.

A „költségek” jó kulcsszó. A teljes életút költség (TCO) fontos szempont a vevők számára. Gyakran nem is vagyunk tudatában annak, hogy a kenőanyag milyen nagy hatással lehet a költségekre, igaz?

M.M.: Igen, így van. Különösen a speciális kenőanyagaink befolyásolhatják a teljes életút költséget. Mivel megakadályozzák a kopást, így a megfelelően kent alkatrészeket ritkábban kell kiselejtezni. A nagy teljesítményüknek köszönhetően kevesebbre van szükség belőlük, továbbá igen hosszú ideig lehet azokat alkalmazni. Végül, de nem utolsósorban, támogatjuk a vevőinket abban, hogy csökkentsék az alkalmazott kenőanyagfajták számát. Ez – csakúgy, mint a nagyobb megbízhatóság szempontja – pozitív hatással van a hatékonyságra és a teljes életút költségre.

A költségek mellett azonban gondolni kell közvetlenül azokra az erőfeszítésekre, amelyek egy ilyen változtatással járnak. A „soha ne váltsunk le egy működő rendszert” mottó alapján miért éri meg a váltás?

M.M.: Nálunk nincs egy mindenki számára univerzális megoldás. Pontosan kiszámítjuk, hogy a kenőanyagnak milyen teljesítményjellemzőkkel kell rendelkeznie az adott alkalmazáshoz. Ez már önmagában is óriási előnyt biztosít a vevőnek. De mi nem csak beszállítók vagyunk, mindig partnerként járunk el és nem hagyjuk magukra a vevőinket. Ha Ön a mi speciális kenőanyagunk mellett dönt, mindent egy kézből kap: a személyre szabott kenőanyagok kifejlesztésétől kezdve a konkrét kihívások megoldásán és az átálláson keresztül egészen az elemzésig és a karbantartási javaslatokig. Szakértőink egy az egész témakört átfogó szemlélettel, de az ügyfeleket egyedileg megillető részletességgel járnak el és kísérik végig a teljes folyamatot. A mi termékeink mellett egyszerűen jobb érvek szólnak.

Mit jelent ez konkrétan? Hogyan hosszabbíthatják meg például az Önök speciális kenőanyagai a karbantartási időközöket?

M.M.: A nyersanyagok igen célzott kiválasztásával. Magas minőségüknek köszönhetően például az öregedéssel és oxidációval szemben nagyfokú ellenállást érünk el. Pontosan meghatározzuk, hogy a kenőanyagnak milyen teljesítményjellemzőkkel kell rendelkeznie az adott alkalmazáshoz, hogy így biztosítsuk a kenőanyagaink tartós teljesítményét. Ezt pedig laboratóriumainkban és próbapadjainkon is igazolni tudjuk, valamint a sok sikertörténet is önmagáért beszél.

Mit kell ilyenkor figyelembe venni?

M.M.: A lényeg abban áll, hogy mi nem csak a beszállítók vagyunk. A kenőanyag kiválasztásakor a mögöttes folyamatok valószínűleg nem olyan komplexek, mint magának az alkatrésznek a kiválasztásakor. De különösen itt fordul elő sok olyan befolyásoló tényező, amelyeket figyelembe veszünk azért, hogy ne forduljanak elő leállások.

Legyen szó az általános helyi körülményekről, mint például a rezgések, a különböző hőmérsékletek, a szárazság, a por vagy a páratartalom, avagy az ágazatfüggő követelményekről, mint például a H1-es megfelelőség vagy a biológiai lebonthatóság. De ide sorolandók a kenőanyag elemzése és a karbantartási javaslat is, hogy időben intézkedni lehessen, mielőtt még egyáltalán bekövetkezik a meghibásodás.

Ön biológiailag lebomló termékekről beszél és ezzel azt mutatja, hogy már a fenntarthatóság is téma. A címszó: „zöld logisztika”. Olyan terület ez, amihez a speciális kenőanyagok is hozzá tudnak járulni?

M.M.: Nagy teljesítményű kenőanyagaink önmagukban is hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és így ügyfeleink handprintjéhez. Meghosszabbítják a gépek üzemidejét és kevesebbre van belőlük szükség, ami minimalizálja az ártalmatlanítási és újrafeldolgozási költségeket. Emellett vannak a portfóliónkban olyan kenőanyagok, amelyeket kifejezetten a fenntarthatósággal kapcsolatos speciális ágazati követelmények teljesítésére fejlesztettünk ki – a vizet funkcionális összetevőként tartalmazó termékektől a biológiailag lebomló termékekig.

A Klüber Lubrication – a vevői verseny- és jövőképessége érdekében – láthatóan nemcsak a nagy teljesítményű termékekkel foglalkozik, hanem a legkülönfélébb szolgáltatásokkal is.

M.M.: Igen, a szakértelmünk nem csak a termékfejlesztésben merül ki. Megértjük ügyfeleink kihívásait és partnerként még inkább a rendelkezésükre állunk. A karbantartás-tervezés és a megfelelőség, az energiahatékonyság, a kenőanyag állapotának elemzése, valamint az alkatrészek ellenőrzése mellett támogatjuk a gépek állapotának felügyelését és előretekintő karbantartást is. A mi olajainkra és zsírjainkra való átállást is átvállaljuk. Szívesen bocsátjuk ügyfeleink rendelkezésére a digitális eszközeinket is, mint például az EfficiencyManager vagy az Oil Condition Monitoring. Megosztjuk a know-how-nkat úgy a saját telephelyünkön, mint helyben a vevőknél, de akár webináriumok formájában is.

Ön egy olyan csapatot vezet, amely intralogisztikai megoldásokon dolgozik a világ számos pontján. Mi a közös hitvallásuk?

Nem elégszünk meg azzal, hogy a vevők elvárásait teljesítsük – a tribológia és az ökológia szempontjából, vagy ami a megfelelőséget illeti. Szeretnénk, hogy vevőink azt érezzék, hogy minden tekintetben jó tanácsokat kapnak, és hogy törődnek velük – a termékeink minőségével és a teljes kenőanyag-menedzsmenttel kapcsolatban. A mi jelenlegi termékeink holnap is jövőbiztosak lesznek. És persze dolgozunk a jövő termékein is – tesszük mindezt örömmel a fejlesztésekre irányuló közös partneri kapcsolatok keretében. A Klüber Lubrication évtizedek óta ezt a célt követi. Vevőink világszerte számíthatnak erre.

Vegye fel a harcot a speciális kenőanyagainkkal a leállásokkal szemben!

Készen áll a változtatásra, de nem tudja, hol fogjon neki? Ne egyedül keresse a választ! Know-how-val, tapasztalattal, szenvedéllyel, valamint helyben Önnél nyújtunk támogatást, hogy Önnel együtt minden kihívást megoldhassunk.

Zökkenőmentesen folyik a termelés? Akkor gondoskodjon róla, hogy ez így is maradjon. Az egyéni kenéstervek és a jól képzett alkalmazottak meghosszabbítják a berendezések élettartamát, csökkentik a leállásokat és minimalizálják a karbantartási időt.

Tegye meg a következő lépést! Még több információt talál a weboldalunkon, vagy vegye fel közvetlenül a kapcsolatot Pap Tamással.

Hirdetés

További cikkek a témában