Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Zöldacél beszállításáról állapodott meg a ZF

2025-től kezdődően évi 250 ezer tonna környezetbarát módon előállított acélt fog venni a ZF, ami a teljes felhasználásuk 10 százaléka.

A vállalat teljes gőzzel azon dolgozik, hogy tovább csökkentse karbonlábnyomát, amihez a zöld alapanyagok kulcsfontosságúak. A zöldacél-ellátásról a megállapodások szerint a svéd H2 Green Steel startup fog gondoskodni, évi több százezer tonna szén-dioxid kibocsátását elkerülve.

A ZF közvetlenül és közvetve 2,5 millió tonna acélt dolgoz fel világszerte. Hogy az annak előállításával járó szén-dioxid-kibocsátást visszaszorítsa, a vállalat a 2021-ben alapított H2 Green Steeltől veszi majd az összes felhasznált acélmennyiségének 10 százalékát, 250 ezer tonnát. A svéd startup a gyártáshoz zöld hidrogént használ.

A zöldacél gyártása egy teljesen integrált folyamattal zajlik, átfogó digitalizáltsággal, megújuló energiával előállított árammal, és zöld forrásból származó hidrogén égetésével szén helyett. A hagyományos acélgyártás során a vasérc feldolgozása a szénnel közös hevítés útján történik. A végbe menő kémiai reakció során az oxigén kiválik az ércből, és szén-dioxid keletkezik. A H2 Green Steel gyártási folyamata hidrogénnel történik, a folyamat során pedig ugyanúgy kiválik az oxigén, de itt szén-dioxid helyett a melléktermék többnyire víz.

Jelentős megtakarítás

A ZF által megrendelt acélmennyiséget a H2 Green Steel az észak-svédországi gyárában készíti majd 2025-től, 475 ezer tonna szén-dioxidot megtakarítva évente. A beszállítási szerződés egyelőre 2032-ig szól. Daniele Pontarollo, a ZF Csoport anyagmenedzsmentjéért felelős vezetője elmondta, az alacsony szén-dioxid-emissziójú acél és egyéb, fenntartható ipari termékek bevezetésével alapos átalakuláson fog keresztülmenni az ipar. A ZF ezzel a hosszú távú szerződéssel járul hozzá a változáshoz. A vállalat további vezető zöldacél-gyártókkal is keresi az együttműködés lehetőségét.

Forrás: autopro.hu

Hirdetés

További cikkek a témában