Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Látványos visszatérés

Alkalmazás bemutatók – Kollaboratív robotika és rendszerbe fogható megmunkálási technológiák voltak láthatók az MACH-TECH kiállításon a Fanuc standján.

Idén újra személyesen látogathatták meg az érdeklődők az Ipar Napjai és MACH-TECH szakkiállításokat a Hungexpo területén, amelyeket az Automotive Hungary kísért a vásárközpontban. A Fanuc Hungary Kft. nemcsak szerszámgépeit és robotjait mutatta be a standján, hanem egy olyan, a teljes termelést felügyelni képes rendszert is, amellyel a gyárak biztonságosan, egyszerűen felügyelhetik saját gépeiket is.

Az elmúlt évek kihagyásai után végre újra személyesen találkozhatott a szakma: a Hungexpo május elején a hazai ipar fellegvárává vált. A felújított pavilonokban gyártók és felhasználók találkoztak, illetve szakmai szervezetek tartottak előadásokat, konferenciákat és kísérőprogramokat. A rendezvény jó hangulatban telt és a Fanuc Hungary Kft. standján is folyamatosan nagy volt az érdeklődés.

2022 a kollaboratív robotika éve a FANUC-nál

Idén jelentősen bővült a japán vállalat kobotjainak köre, így már nemcsak kis tömegek mozgatásához, hanem maximum 25 kg-os terhek manipulációjához is választhatók a zöld és fehér robotok. Ezek ráadásul két módban: kollaboratív robotként és ipari robotként is használhatók. Vagyis a sebességről sem kell lemondania a cégeknek a megfelelő szenzorok beszerelése mellett.

A robot képességeinek bemutatásához a magyar leányvállalat munkatársai egy olyan alkalmazást állítottak össze, amelyben egy szerszámtárat kezel a kollaboratív robot.

„Ha a területszkenner a robot közvetlen közelében érzékel egy kollégát, akkor csak kollaboratív módban működik, ami alacsonyabb sebességet jelent, illetve meg is áll, ha valamilyen akadályba ütközik”

– mondja Jeszenszky Márton, a Fanuc Hungary Kft. alkalmazástechnikai mérnöke. A CRX-ek sebességben, teherbírásban és karkinyúlásban is tudják egy-egy területen helyettesíteni sárga testvéreiket, ezzel még nagyobb rugalmasságot visznek a gyártásba.

A robotra szerelt kamera a megfogó és a teljes rendszer biztonságáért felel.

„Egy kamerát is elhelyeztünk a robotkar végén, így a robot az iRVisionnel képes ellenőrizni, hogy melyik szerszámhelyen van szerszám, illetve a szerszámtár pozícióit is vizsgálja. Ezzel biztonságosan, mégis gyorsan tudja végrehajtani a szerszámcserét”

– mondja Jeszenszky Márton.

A kollaboratív robot az emberek közelében is biztonságban alkalmazható. A kiállításon egy területszkenner segítségével ellenőrizték, hogy van-e a biztonsági zónán belül ember, ilyenkor csökkentett sebességgel mozgott a robotkar és ütközés esetén azonnal megállt.

„Ugyanígy használható egy gyártórendszerben is, ahol a szerszámcserét robotok végzik. Amikor a munkatér közelében nem tartózkodik ember, akkor felgyorsul, de a balesetek is kivédhetők az érzékelő segítségével”

– magyarázza a szakember.

A Hungexpora látogatók azonban nemcsak ipari helyzetben, előre megírt programok alapján működő robotokkal találkozhattak. A standon azt is kipróbálhatták, hogy milyen egyszerűen taníthatnak meg egy CRX kollaboratív robotnak egy mozgássort. Gyakorlatilag programozás nélkül, a pozíciók kézzel is beállíthatók, és csak ezeket a pontokat kell rögzíteni. Ezután a mentett mozdulatsort a robot automatikusan megismétli.

Ezzel a megoldással olyan üzemekben is hatékonyan alkalmazhatnak robotokat, ahol nincs programozói kapacitás, vagy csak kevesen vannak ennek a tudásnak a birtokában. S bár a FANUC 2022-es standján egy ipari robot mutatta be a hegesztési feladatok automatizálását, az új CRX-sorozatra akár ilyen feladatok is rábízhatók.

Termelésfelügyelet átlátható, vizuális eszközzel

Újdonság volt az Ipar Napjain, hogy a standon kiállított szerszámgépeket egy átlátható, egyszerűen kezelhető digitális termelésfelügyeleti rendszerhez kapcsolták. Egy hatalmas kijelzőn minden gép aktuális üzemállapota és az elmúlt órákban nyújtott teljesítménye is látható volt. A Fanuc MT-LINKi színkódokkal és grafikonokkal segít abban, hogy akár a gépek környezetében, akár távoli eléréssel ellenőrizhetőek legyenek a termelés eszközei. A kiállított szerszámgépek és robotcellák működését magyar nyelvű felhasználói környezetben követhették az érdeklődők a standon.

Így a kijelzőn is megfigyelhető volt, hogy az egyik kollaboratív robot folyamatosan egy zen-kertben dolgozott, egy másikkal egy gyártási helyzetet szimuláltak, míg a harmadikat a látogatók tanították be. A demómegmunkálásokat végrehajtó szerszámgépek pedig ugyanúgy folyamatosan dolgoztak, mint az az ipari robot, amelyik egy hegesztőcellát mutatott be.

A Fanuc megoldásaival és a Fanuc Hungary Kft. csapatával Magyarországon legközelebb a vállalat őszi, Törökbálinton megrendezésre kerülő Automatizálási napjain találkozhatnak.

Hirdetés

További cikkek a témában