Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Új szupersportautó: itt a Maserati MC20 Cielo

Új modellváltozatról rántotta le a leplet az olasz luxusautó-gyártó: az MC20 szupersportautó Cielo néven ezúttal már kétüléses sportos kabrióként, vagyis vérbeli spyder-ként is elérhető.

A modenai világpremieren debütáló egyedülálló modellvariáció a holisztikus és magával ragadó vezetési élmény mellett egy igazi szupersportautó teljesítményét nyújtja. A Maserati Innovation Lab-ben kifejlesztett és a történelmi Viale Ciro Menotti üzemében gyártott spyder a kupé változathoz hasonlóan 100%-ban olasz és 100%-ban modenai.

A Cielo (magyarul égbolt) spyder névadása tökéletesen tükrözi egyedülállóságát, a modell ugyanis a szabad ég alatti vezetés élvezetének legjavát nyújtja, miközben megőrzi a kupé verzió teljesítményét és a sportautók legmenőbb tulajdonságait. A Cielo névválasztása egyben leképezi a modell kiemelkedő, soha nem látott technológiai innovációját is, melynek hála az egyedi megoldásokkal operáló üvegtetőnek köszönhetően pillanatok alatt eggyé válhatunk az égbolttal.

Tökéletességre tervezve

Az MC20 Cielót az autó tervezésének első pillanataitól kezdve tökéletesnek szánták. Az aprólékos, precíz és pontos tervezés lehetővé tette, hogy a modellváltozat csupán 65 kg-mal nyomjon többet, mint a kupé. A kimagasló tömeg/teljesítmény arány mellett a szénszálas alváz – mely mindhárom konfigurációban, a kupé, a spyder és a jövőbeli elektromos változatban is megegyezik – kompromisszumok nélküli torziós merevséget is garantál. Mindezen jellemzők kombinációja kiemelkedően rugalmas vezethetőséget és kezelhetőséget kínál, bármilyen úttípusra is vigyen minket a Cielo.

Egybeolvadva az égbolttal

A forradalmi V6-os Nettuno motorral felszerelt Cielo spyder a sportosság és a luxus tökéletes harmóniáját kínálja a szegmensben egyedülálló specifikációjának, az innovatív, visszahúzható üvegtetőnek köszönhetően. A modell ugyanis a legmodernebb elektrokróm (intelligens üveg) tetőablakkal van felszerelve, amely a polimer-diszperzált folyadékkristályos (PDLC) technológia jóvoltából azonnal átlátszóvá alakul, egyetlen gombnyomással. A tetőablak emellett a hőszigetelés és a nyitási-zárási sebesség tekintetében is első a kategóriájában: a Cielo csupán 12 másodperc alatt szupersportkocsivá alakul. Az egyedülálló technológiának köszönhetően a Cielo holisztikus, minden érzékszervünket kielégítő vezetési élményt kínál.

Különleges formatervezés és exkluzív külcsín

Az új spyder egyesíti az eleganciát és a sportos kialakítást a Maserati sportautók merészségével és csúcsteljesítményével. Karaktere és egyénisége szemet gyönyörködtető letisztult, minimalista formavilágának és kifinomult aerodinamikájának köszönhetően. A modellt a legtökéletesebb eredmény érdekében 360°-os szélcsatornában történő tesztelésnek vetették alá, mind csukott, mind pedig nyitott tetővel.

A formatervezésben semmi sem öncélú vagy felesleges, mindennek megvan a maga funkciója. A mégis különleges, megkapó hatást az MC20-tól megörökölt méltán híres, felfelé nyíló pillangóajtók szolgáltatják, melyek kivitelezése garantálja, hogy a vezető és az utasok könnyedén szállhassanak ki és be. A pillangóajtók emellett bepillantást engednek a szénszálas vezetőfülkébe és a teljesen leplezetlen első kerékre egyaránt.

Az új Cielo esztétikai szempontból is szemet gyönyörködtető. A modellverzióhoz a gyártó elérhetővé tett ugyanis egy új, Akvamarin fantázianevű metálszínt is a Fuoriserie konfigurációs programjában. A háromrétegű festék alapját a versenyszellemet szimbolizáló szürke adja – felidézve az MC20 sportos jellemzőit –, amit egy akvamarinban irizáló csillám kísér, mely a ráeső fénnyel kölcsönhatásba lépve friss, élénk megjelenésével kivételessé varázsolja a Cielót.

Modern technológia, kívül-belül

Az új modell az aktív biztonsági rendszerek (Active Safety Systems) széles skálájával bővült. Az MC20-ban az MY22 óta elérhető parkoló szenzorok, visszapillantó kamera és holttérfigyelő a Cielóban is rendelkezésre áll, emellett pedig az új spyder-ben már elérhető az autonóm vészfékezés, a közlekedési táblák felismerése és új, 360°-os kamera is.

Az MC20 Cielo opcionális High Premium Sonus faber audiorendszerrel is elérhető. Az MC20 kupé EISA-díjas járműbe épített audiorendszerét kifejezetten a spyder modellváltozat utasterének egyedi akusztikai és pozicionálási igényeinek megfelelően optimalizálták: a rendszer 12 hangszóróját úgy helyezték el, hogy a lehető legtermészetesebb hangzást teremtse meg, mely a Sonus faber audiorendszer egyedi, megkülönböztető jellemzője.

A teljes körű vezetési élmény a Maserati Intelligent Assistant (MIA) multimédiás rendszer és a Maserati Connect segítségével irányítható.

Hirdetés

További cikkek a témában