Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Az ipar és a felsőoktatás együttműködése

Innovációs ökoszisztéma – Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében.

Jövőbe mutató kutatások az önvezető autóktól az ipari robotokig. Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszék jövőbe mutató innovációs tevékenységével még kézzelfoghatóbbá teszi a hazai felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés stratégiai kapcsolatát.

dr. Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban lapunknak nyilatkozva elmondta,  hogy az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg. A BSc programtervező informatikus szakon bevezető tárgyakat, míg az MSc szakon külön tanterves specializációként mesterséges intelligenciát hallgathatnak a diákok, melyek angol nyelven is elérhetők.

dr. Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

 

MM: Milyen tárgyi eszközöket, illetve know-howt biztosít a Bosch a diákok számára?.

Sz.I..: A Bosch az ipari háttér és a szakmai tapasztalatok biztosítása mellett, az új tanszék fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott. A célunk az volt, hogy egy 21. századi igényeknek megfelelő, és a Boschra jellemző munkakörnyezet legyen elérhető a Tanszék munkatársai és hallgatói számára, összhangban a vállalat New Way of Working megközelítésével. Tantermeket, rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottunk. Emellett, egyes projekteket és kutatási témákat tárgyi eszközökkel is segítünk. Az önvezető autókat szenzorokkal szereltük fel, a robotokkal kapcsolatos témákhoz robotkarokat és ahhoz tartozó megfogókat biztosítunk, emellett a mesterséges intelligencia számítási kapacitását szerverekkel és speciális hardverekkel segítjük.

MM: Hány fél éves képzésben gondolkodnak?

A mesterséges intelligencia képzésbe már a BSc során belehallgathatnak a diákok. Ezt követően az MSc specializációban várjuk a hallgatókat a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tudás megszerzéséhez. A képzés során, az MSc alatt összesen 2 év, 4 szemeszter alatt sajátítható el a mesterséges intelligencia használatához szükséges alaptudás.  

MM: Az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás és az emberi agyműködést leképező neurális hálók területére irányuló kutatások közül egyet részletiben is megismerhetnek olvasóink?

A Bosch és az ELTE egyik legizgalmasabb közös kutatási területe az önvezető autózás terén a  Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése. Ez lényegileg abban tér el a korábbi szintektől, hogy az önvezető funkció helyes működéséért a gyártó felel. A gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül tudja átvenni a járművek biztonságos irányítását, azaz meg kell oldania a felmerülő feladatokat és biztonsággal leküzdenie az akadályokat. Az ehhez kapcsolódó kutatásaink során a járművet különböző szenzorokkal szereljük fel (Lidar, radar, kamera stb.). Ezek más-más helyzetekben biztosítják a legjobb minőségű információt a környezetről az önvezető jármű számára (pl. a távolság függvényében). A szenzorok jeleinek fúziója ezért elengedhetetlen az önvezető funkciók fejlesztéséhez, validációjához. A különböző szenzorokból érkező adatok fúziójához is a mesterséges intelligenciát hívjuk segítségül, hogy a lehető legpontosabban képezzük le a jármű környezetében található akadályokat, tereptárgyakat. Az ilyen módon előállított konzisztens adathalmaz elengedhetetlen a funkciófejlesztéshez.

MM: Az önvezető járművek területére kiterjedő kutatások közvetlenül a ZalaZone projekthez kapcsolódnak, vagy önálló egységet képeznek?

A Bosch részéről egy mérnöki fejlesztő-tesztelő lokációt hozunk létre a ZalaZone szomszédságában, amely a terveink szerint 2024-re valósul meg. Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken folyó oktatás, illetve az önvezető járművekkel kapcsolatos kutatások pillanatnyilag még nem kötődnek ehhez a projekthez, erre várhatóan a későbbiekben lesz lehetőség. 

MM: A képzés alatt is van már lehetősége a diákoknak a Bosch csoporton belül önálló feladatok elvégzésére?

A hallgatók MSc és PhD tanulmányaik során részt vehetnek különböző Bosch-programokban. BEST programunk például a mesterképzésben részt vevő kiváló hallgatók számára kínál kedvező ösztöndíj-lehetőséget és alkalmat arra, hogy belekóstoljanak a Boschnál folyó különböző kutatási, fejlesztési területekbe. A hallgatóknak a mesterképzés befejezését követően lehetőségük van önálló doktori kutatásra is a Bosch által támogatott keretek között.

MM: A közelmúltig divatos „duális képzés” kifejezést nem említi ezúttal sem az ELTE, sem a Bosch közleményében, van ennek jelentősége?

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszék egyedülállóan iparcentrikus, rendkívül mély és sokszínű képzést kínál a hallgatók számára. Duális képzés jelenleg nem indul, viszont a mesterképzés és a doktori képzés során a Bosch által támogatott több programban is részt vehetnek a hallgatók, valamint gyakornoki programunk is elérhető a számukra. –tette hozzá végül dr. Szászi István.

Hirdetés

További cikkek a témában