Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A Panasonic SAWP eljárás gyakorlati bemutatása

A Panasonic SAWP technológia – Super Active Welding Process, avagy a Szuper Aktív Hegesztési Eljárás rövid gyakorlati bemutatása.

A Panasonic TAWERS technológia:

köszönhetően a Panasonic mindent egy kézből koncepciójának, a robotmanipulátor, a robotvezérlő egység, valamint a hegesztő áramforrás vezérlései egyetlen közös alaplapon és vezérlőben helyezkednek el (közös CPU). Ez az első és egyetlen olyan robotrendszer a világon, ahol a hegesztő áramforrás vezérlése (CPU) 100%-ban a robotvezérlőbe lett integrálva.

Mik ennek a technológiának az előnyei?

Integrált hegesztőrobotról lévén szó, nincs többé külön hegesztő áramforrás választás, interfész probléma. A rendszer nagyban megnövelt BUSZ sebessége, gyorsabbá teszi a rendszert a hagyományos robotvezérlők kommunikációjával szemben. Ez a növekedés nagyban lecsökkenti az információ áramlásának idejét és teljesen zárt egyidejű kapcsolatot biztosít a három fő összetevő között: robotmanipulátor, robotvezérlés, integrált hegesztő áramforrás. A nagyobb sebesség növeli a hegesztési sebességet, termelékenységet, kevesebb leállást és állandó, optimális ívkarakterisztikát biztosít, közel zéró fröcskölés mellett. Mivel a Panasonic TAWERS rendszerek nem továbbítanak információkat hagyományos interfészeken keresztül, megszűnnek a HF és egyéb zajkeltő kommunikációs összeköttetésből származó meghibásodások.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a Panasonic nem csupán robotkart gyárt, hanem komplett hegesztés technológiát. Egy Panasonic hegesztőrobot rendszer minden főbb eleme, mint például a robotmanipulátor, robotvezérlés, hegesztő áramforrás, robotkarra integrált szervos huzaltoló berendezés, hegesztő munkakábel, pozícionáló berendezés, szoftverek, mind Panasonic fejlesztés és gyártmány = a rendszer minden fontos eleme egy kézből!

Egyetlen robotvezérlő, többféle hegesztési eljárásra alkalmas (opcionális szoftvermódosítással), mely megkönnyíti az esetlegesen más hegesztési eljárásra történő átállást, ilyen például a CO2, MAG, MIG, Pulzus MIG, HD Pulzus, TIG. Lehetőség van szénacél, rozsdamentes acél, horganyzott lemezek és alumínium anyagok, különböző hegesztési eljárásokkal történő hegesztésére.

Panasonic SAWP technológia: alumínium hegesztés

Panasonic SAWP technológia: alumínium hegesztés

A Panasonic SAWP technológia, és ezen belül is az egyik legkényesebb terület, az alumínium hegesztés

Az SAWP eljárásról általánosságban

Az integrált hegesztő áramforrással rendelkező robot tovább fejlődött. Nagysebességű hegesztés és rendkívül alacsony fröcskölés = TAWERS Szuper Aktív hegesztési eljárás.

A hegesztőpisztolyba épített szervos huzaltolónak, valamint a Szuper Aktív TAWERS technológiának köszönhetően stabil hegesztési minőség és alacsony (szinte zéró) fröcskölődés érhető el a MIG/MAG hegesztési eljárás során.

A szabályozott huzalvezetésnek köszönhető célzott cseppleválasztás által a fröcskölődések, lerakódások, melyek hegesztés közben keletkezhetnek, sikeresen elkerülhetők. Ez nagyrészt a robotvezérlő és az áramforrás közti teljes mértékű BUSZ kommunikációnak, valamint a szervohajtású hegesztőpisztolynak köszönhető, ami tovább növeli a Panasonic TAWERS hegesztőrendszer előnyeinek számát. A hegesztési folyamat közben bekövetkező fröcskölődési hibák elkerülésével, nagymértékben csökkenthető a költséges utómunkálatok szükségessége, így a folyamat összköltsége alacsonyabb lehet.

Panasonic TAWERS hegesztőrendszer

Panasonic TAWERS hegesztőrendszer

SAWP eljárás

SAWP eljárás

Az SAWP eljárás során a hegesztőrobot először érzékeli a rövidzárlatot, majd megfordítja a huzaladagolás irányát, hogy elősegítse a cseppátvitelt és csökkentse a fröcskölést. A rendszer dinamikusan állítja be a beállított huzalelőtolási sebességet egy visszacsatoló vezérlőrendszer alapján, hogy fenntartsa a stabil ív- és lerakódási hiba mentes varratokat. Az SAWP a peremgeometriák szélesebb skáláját kínálja, mivel képes fenntartani a stabil rövidzárlati átvitelt magasabb áramerősségnél, mint a kritikus gömb-zárlati áram. Az SAWP nagyobb haladási sebességet is lehetővé tesz a perem varratalak geometriájának befolyásolása nélkül, ami jobb termelési sebességet eredményez.

A Panasonic robotrendszerek többféle lehetőséget kínálnak alumínium anyagok hegesztésére.

Az állandó hegesztési ív jelenléte vékony falú, gyors hőátadású és repedésveszélyes anyagokon azzal a hátránnyal jár, hogy az anyag átéghet. A hegesztés vége felé az állandó ív mindig túl sok hőbevitelt eredményez, ami azt jelenti, hogy a varratképződés körülményei túlságosan eltérőek lehetnek. “Hideg gyöngyökkel kezd, majd túl meleg lesz, minek következtében az anyag átég, ha a hegesztési paramétereket állandó értéken tartják.” Valójában nagyon kevés hőbevitel szükséges a megfelelő beolvadás létrejöttéhez, de ez a minimális hő már túl magas a termék hegesztéséhez állandó ívfeszültség esetén.

Szuper Aktív + Stitch Pulse funkció

Stitch Pulse eljárás esetén az integrált hegesztő áramforrás használata „be- és kikapcsolva” felváltva történik. Az alumínium hegesztés terén a Panasonic újabb lépést tett előre a Stitch Pulse alkalmazásával azáltal, hogy a Szuper Aktív hegesztést integrálta a folyamatba. A Szuper Aktív eljárás egyenletes indítást biztosít azáltal, hogy nagyon gyakran húzza ki a hegesztőhuzalt az ömledékből. Ha a hegesztés Szuper Aktív eljárással indul, és maga az impulzus alatt normál impulzusra vált, akkor egyrészt elegendő energia áll rendelkezésre a beolvadáshoz, másrészt a fröcskölésmentes ív kiépüléséhez. A Panasonic egyenletes indítást biztosít a Szuper Aktív funkcióval, és normál impulzusra vált, amint az ív létrejön, így az anyagnak van ideje lehűlni. Az eredmény az, hogy az ömledék szépen folyik, ami hagyományos eljárással nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető.

Ez a fejlesztés ráadásul csak a Panasonic által biztosított egyedi TAWERS platformnak köszönhető, amelyben a robotvezérlőben található CPU vezérli a robotot, a szervo vezérelt huzaltoló motort és az integrált 100 kHz-es inverteres áramforrást is.

 

A SYN-TIG kecskeméti telephelyén lehetőséget kínálnak hegesztési tesztek elvégzéshez, legyen szó bármilyen alapanyagról.

Panasonic SAWP technológia: alumínium hegesztés

Panasonic SAWP technológia: alumínium hegesztés

További információ:

A Panasonic SAWP technológia alkalmazásáról, az alumínium hegesztés lehetőségeiről, a Panasonic TAWERS hegesztőrendszer előnyeiről a SYN-TIG Kft. szakértő csapata áll az érdeklődők rendelkezésére.

További információ: www.robothegesztes.hu


A témához kapcsolódva ajánljuk a Műszaki Magazin Robotika rovatát. Kövesse híreinket a Facebook oldalunkon is.

Hirdetés