Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Nemzetközi díjat nyert a Bosch Rexroth ActiveShuttle autonóm mobil robotja

Partnerségre lépett a Bosch Rexroth és az AGILOX az AMR-ek piacán.

Újabb sikereket könyvelhet el a Bosch Rexroth az autonóm mobil robotok piacán. A vállalat által fejlesztett ActiveShuttle elnyerte a „Legjobb termék” díját a Stuttgartban 2022. május 31. és június 2. között megrendezett LogiMAT 2022 nemzetközi kereskedelmi vásáron. A 2022. május 20. és június 2. között megrendezett Hannover Messe 2022 kiállításon a Bosch Rexroth és az AGILOX pedig bejelentette, partnerségre lépnek, így a jövőben közösen formálják az autonóm mobil robotok nemzetközi piacát.

A Bosch Rexroth egyre meghatározóbb szereplő az Ipar 4.0 világának térnyerését jelző és egyre markánsabb növekedést elérő autonóm mobil robotok (AMR) piacán. Ezt a tényt az utóbbi időszak két meghatározó eseménye is alátámasztja. Egyrészt egy független tudósokból és újságírókból álló, szakmai zsűri a Bosch Rexroth ActiveShuttle autonóm mobil robotját találta a LogiMAT 2022 legjobb termékének a „megrendelés-előkészítő, szállítmányozó, teheremelő és raktározási technológiák” kategóriájában. A zsűri szerint az anyagok és termékek intra-logisztikáját automatizáló és szabványosító ActiveShuttle olyan kulcsfontosságú kritériumoknak felel meg kiváló módon, mint a termelékenység fokozása, a költséghatékonyság és a logisztika racionalizálása.

(balról) David Niedermaier, az AGILOX Services GmbH műszaki igazgatója és társalapítója, Dr. Marc Wucherer, a Bosch Rexroth Igazgatóságának tagja, a globális értékesítésért és a gyártásautomatizálásért felelős vezetője és Dirk Erlacher, az APAC és az AGILOX Services GmbH vezérigazgatója a Hannoveri Vásáron (Forrás: Bosch Rexroth)

Másrészt a Hannover Messe 2022 kiállításon a Bosch Rexroth partnerségre lépett az intralogisztikai folyamatok automatizálását segítő AGILOX céggel. A partnerség lehetővé teszi az AGILOX számára, hogy az egész világon könnyebben hozzáférjen a hagyományos piacokhoz, a Bosch Rexroth pedig az AGILOX által fejlesztett, rajintelligenciával bővített AMR-ekből profitálhat. A rajintelligenciának köszönhetően nincs szükség szoftveres vagy különálló szerveren futó telepítésre, így a járművek programozása és betanítása is egyszerűbb.

A Bosch Rexroth ActiveShuttle kiemelkedik az AMR-ek közül

A robusztus autonóm mobil robot a gyáron belül akár 260 kg-os összteherrel is képes teljesen automatizált módon mozogni, továbbá képes ciklikus szállítási feladatokat végezni és biztosítani az anyagok fogyasztás-alapú, folyamatos újratöltését. A jármű konzoljába integrált, új érintőképernyős kijelző pedig még hatékonyabbá teszi a rendszert, mivel az operátor személyzet ezen keresztül közvetlenül és intuitívan kommunikálhat a mobil robottal.

Az AMR egy olyan átfogó biztonsági koncepciót kínál, amely a német állami balesetbiztosítóval (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung – DGUV) közösen került kidolgozásra, és teljesíti az EN ISO 13849-1 szabványban lefektetett Performance Level d követelményeit. A biztonsági lézerszkenneren túl a teret háromdimenziósan, sztereo-kamerák segítségével tapogatja le, és így veszi észre a jármű útjába kerülő objektumokat. Az AMR teljesen kompatibilis a VDA 5050 autonóm szállító járművel (AGV) és jól illeszkedik vegyes flottákba is. A Bosch Rexroth az ActiveShuttle Management System (AMS) programmal egy olyan átfogó szoftverrendszert kínál a flották és a feladatkezelők számára, amellyel az egyszerű szállítási mozgásokon túl komplex munkafolyamatok is elvégezhetőek. A felhasználók például referencia-útvonalakat határozhatnak meg vagy gépek közti kommunikációt alkalmazó, fejlett funkciókat alkalmazhatnak.

Érintőképernyős kijelző és 3D-akadályérzékelés: Az ActiveShuttle, autonóm mobil robot biztonságosan és rugalmasan szállítja a kis méretű rakományokat. (Forrás: Bosch Rexroth)

Az AGILOX és a Bosch Rexroth együtt alakítja tovább az AMR-ek piacát

„A partnerség segítségével egy erős terméket és egy agilis, növekvő vállalkozást ötvözünk egy globális szereplő skálázhatóságával és nemzetközi jelenlétével. A meglévő termékportfóliók nagyon jól kiegészítik egymást”

– hangsúlyozta Enno Scharphuis, a Bosch Rexroth Assembly Technology Business Unit vezetője.

„A Bosch Rexroth-tal egy erős, nemzetközileg elismert partnert tudhatunk az oldalunkon. Együtt új piacok felé evezhetünk”

– jegyezte meg a partnerségről Franz Humer, az AGILOX társalapítója.

A két vállalat mindegyike olyan autonóm mobil robotok fejlesztésén dolgozik, amelyekkel a felhasználók javíthatják az intralogisztika hatékonyságát és az anyagmozgás áttekinthetőségét. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően az AMR-ek nemzetközi jelenléte az utóbbi időben erőteljesen növekszik. Elemzők szerint 2022 és 2027 között 43 százalékkal növekedhet az AMR-ek és az AGV-k együttes globális piaca, és az autonóm robotok száma 5 év múlva akár a 2,7 milliót is elérheti világszerte.

Hirdetés

További cikkek a témában