Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Felügyeleti rendszer robotos energialáncokhoz

Az új i.Sense TR.B érzékelő lehetővé teszi a triflex R energialáncok állapotfelügyeletét háromdimenziós alkalmazásokban

A robotok régóta az ipari gyártás számos területének szerves részét képezik – feladatkörük a digitalizáció nyomán pedig folyamatosan bővül. Legyen szó hegesztésről, festésről, forrasztásról vagy raklapozásról, az ipari robotok dinamikusan működnek. Egy rugalmas 3D energialánc, mint például az igus triflex R, lehetővé teszi a robotkábelek biztonságos vezetését. Az extrém terhelések miatti potenciális lánctörések időben történő észlelésének és a nem tervezett géphibák elkerülésének megelőzésére az igus a 2022-es „automatica“ kiállításon mutatja be az i.Sense TR.B-t, a világ első törésfelügyeleti rendszerét 3D energialáncokhoz.

Növelni az anyagok energiahatékony felhasználását, a hazai termeléssel kompenzálni az ellátási problémákat és csökkenteni a munkaerőhiányból adódó gondokat: a világ vezető kereskedelmi vására, az „automatica“, trendfigyelése alapján ezek a vezető okok annak hátterében, hogy miért fontosak az ipari robotok a német gazdaság számára. Ugyanakkor, egy ipari robot megbízható működésének legfontosabb tényezője: a biztonságos kábelvezetés. A robotkábeleknek ki kell bírniuk számos hajlítási ciklust, valamint a csavarásból és feszítésből eredő terheléseket. Az igus a triflex R-rel olyan, kifejezetten ipari robotokhoz alkalmazható, meghatározott hajlítási sugarú, lekerekített energialáncot fejlesztett ki, mely védi a kábeleket még dinamikus forgómozgások során is. Hiszen a lánctörés katasztrofális következményekkel járhat: az állásidő, a gyártás fennakadása és a késés a szállításban időt és pénzt emészt fel. Az igus, a motion plastics megoldások specialistája, egy új, költséghatékony megoldást fejlesztett ki, mellyel a lánc törése pillanatok alatt megállapítható, így a költséges következmények is elkerülhetőek: i.Sense TR.B – valós idejű törésfelügyeleti rendszer háromdimenziós triflex R energialáncokhoz.

Intelligens, valós idejű állapotfelügyelet – 3D alkalmazásokhoz is

Az i.Sense TR.B-vel az igus bevált smart plastics i.Sense törésfelügyelete immár dinamikus, háromdimenziós alkalmazások esetében is lehetséges. Ügyfeleink így mindössze néhány száz eurós befektetéssel növelhetik robotrendszereik biztonságát. Az i.Sense TR.B érzékelő közvetlenül kapcsolódik az ügyfél PLC vezérléséhez – további szoftverköltségek nélkül. Ha egy láncszem eltörik, a rendszer érzékeli a láncba szerelt kötél hosszának változását, és ennek megfelelően digitális jelet küld a rendszervezérlőnek. Az azonnali törésérzékelés azonnali karbantartási intézkedéseket tesz lehetővé, és így, az egyes láncszemek szakadása esetén, elkerülhetővé válnak a nem tervezett leállások és a teljes meghibásodás.

„Különösen az olyan alkalmazásokban, mint a rendkívül nagy termelékenységű autóipari gyártósorok, az állásidő akár több 100 000 eurós pluszköltséget is okozhat. Az ipari robotok energiaellátó rendszerének valós idejű állapotfelügyelete jelentős hozzáadott értéket kínál a felhasználóknak”

– magyarázza Richard Habering, az igus smart plastics üzletágának vezetője.

Fenntartható karbantartás smart plastics termékekkel

Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumában végzett számos tesztsorozat segítségével az igus folyamatosan fejleszti termékei minőségét és tartósságát. A rugalmas, nagy húzóerők elnyelésére képes triflex R 3D lánc és az i.Sense TR.B érzékelő kombinációja lehetővé teszi a robotkábelek biztonságos vezetését és védelmét – és ezáltal jelentősen megnöveli azok élettartamát. A TR.B érzékelő segítségével végzett állapotfüggő karbantartás fenntarthatóbbá is teszi a karbantartást, mivel így elkerülhető a szükségtelen vagy idő előtti termékcsere. Ha pedig láncszakadás következik be, az érzékelő a rendszer megfelelő vészleállítása után újra felhasználható.

Hirdetés

További cikkek a témában