Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Újrahasznosított energialánc

Az igus előmozdítja a körkörös gazdaságot a világ első, teljesen újrahasznosított anyagokból készült energialáncával.

Az erőforrások kímélése és a termék életciklusának növelése – ez az igus célja az új E2.1.CG cradle-chain energialánccal.

Cradle-to-cradle: Azaz, bölcsőtől bölcsőig; a körforgásos gazdaság a természettől kölcsönözte az alapelvét. A cél: a fogyasztási cikkek visszaállítása a biológiai vagy műszaki körforgásba, az értékes erőforrások és nyersanyagok megőrzése érdekében. Az igus, a motion plastics megoldások specialistája, is ezt a célt követi, és mostanra kifejlesztette a világ első, újrahasznosított anyagból készült energialáncát, melynek alapja a cég saját chainge” energialánc újrahasznosítási programja.

A szélsőséges időjárástól és a természeti katasztrófáktól a tengerek szennyezéséig, az éghajlati válság egyre súlyosabb, és ezzel egyre többen vagyunk tisztában.

„Ügyfeleink vásárlási döntéseit is egyre nagyobb mértékben befolyásolják a környezetvédelmi szempontok. Éppen ezért, sok energiát fektettünk a termékfejlesztésbe annak érdekében, hogy erőforrás-hatékonyabban tudjunk termelni – a termékminőség feláldozása nélkül”

– magyarázza Jörg Ottersbach, az igus energialánc üzletágának vezetője. Az eredmény: az E2.1.CG cradle-chain energialánc – az új igumid CG anyagból készült energialáncok teljes palettája. Saját tesztlaboratóriumunkban végzett számos teszt bizonyítja, hogy az új energialánc műszaki tulajdonságai és terhelési határértékei szinte megegyeznek a szabványos igumid G anyagból készült energialáncéval. További előnye, hogy a cradle-chain energialánc ugyanolyan áron kapható, mint a standard anyagból készült energialáncok. Az új termékpaletta öt sorozatban és 28 típusban érhető el raktárról.

Kiselejtezett energialáncból újrahasznosított alapanyag

A cradle-chain energialáncban többek között a chainge újrahasznosítási programból származó újrahasznosított anyagokat használják fel. A program részeként az igus 2019 óta gyűjti be ügyfeleitől a használt energialáncokat, hogy azok ne váljanak ipari hulladékká. A szolgáltatás az igus energialáncokra és a más gyártóktól származó láncokra is vonatkozik. Eddig 13 országban több, mint 32 tonna alapanyagot gyűjtöttek össze. 2022-re az igus azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt a mennyiséget összesen 500 tonnára növeli. Az anyagot típus szerint leválogatják, tisztítják és az eredeti anyagminőségre dolgozzák fel. Ez egy kémiai analízis és az összetétel finomhangolása segítségével lehetséges – ebben a folyamatban optimalizálják az anyagot a kívánt tulajdonságokra, és ez eredményezi az állandó termékminőséget. Az igumid CG újrafeldolgozott alapanyagot használják az újrahasznosított cradle-chain készítéséhez – a kopási viselkedés, a stabilitás vagy a hajlítási kifáradás tekintetében bekövetkező minőségromlás nélkül.

Fenntartható nyersanyagciklus – 28%-kal kevesebb CO2-dal

Az újrahasznosított anyagokból készült új e-chain energialánc termékcsaláddal az igus még inkább hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez és a körforgásos gazdaság előmozdításához. A Környezetvédelmi Terméknyilatkozat értelmében ez a fenntartható nyersanyagciklus 28%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást is. Jörg Ottersbach szerint: „Nem csak a termékek első használatára kell összpontosítani, hanem a nyersanyagok újrafelhasználására is. A cradle-to-cradle (bölcsőtől bölcsőig) ciklus rengeteg lehetőséget tartogat, ezért arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb nyersanyagot és kiselejtezett terméket újra feldolgozzuk, hogy az értékes erőforrásokat ne pazarló módon, hanem bölcsen, a lehető legtovább használjuk.”

Hirdetés

További cikkek a témában