Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Folyamatoptimalizálás az additív gyártásban

A LASERTEC DED hybrid gépekhez újonnan kifejlesztett, kék lézerrel, és az AM Assistant továbbfejlesztett funkcióival a DMG MORI innovatív megoldásokat mutat be az additív gyártáshoz a formnext-en.

A frankfurti formnext az additív gyártási technológiákkal, és a hozzájuk kapcsolódó, előkészítő- és befejező műveletekkel foglalkozó nemzetközi vásár. A DMG MORI a legújabb fejlesztéseit mutatja be ezen a jövőbe mutató piaci területen, 2022 november 15-18. között. A kiállításon egy LASERTEC 30 DUAL SLM és posztprocesszálás céljából egy DMP 35 lesz láncba kapcsolva, valamint egy LASERTEC 65 DED hybrid, amely az additív gyártást és a marást egyesíti egyetlen szerszámgépben. A DMG MORI standjának legfontosabb látványossága lesz a hibrid szerszámgéphez újonnan fejlesztett kék lézer. Lényegesen jobb abszorpciós jellemzőkkel rendelkezik, ezzel például a vegytiszta vörösréz megmunkálását is lehetővé teszi. Ráadásul az AM Assistant új funkcióit is bemutatják. A döntő folyamatváltozók szabályozásával, a hardver és a szoftver kombinációja stabil megmunkálást tesz lehetővé.

A szerszámgépgyártás innovációjában úttörő szerepet játszó DMG MORI a széles termékpalettáját tovább bővítve, a hagyományos megmunkálási eljárások mellett 2013 óta additív gyártási megoldásokat is kínál. A LASERTEC DED hybrid és a LASERTEC SLM típusokkal így átfogó folyamatláncot lehet biztosítani a fémportól a nagypontosságú simításig. Az alkalmazási köre összetett prototípusok gyártásától és kisszériás gyártástól a szerszámgyártáson át a fogyóalkatrészek javításáig terjed. Az ADDITIVE INTELLIGENCE tanácsadás keretén belül a DMG MORI a kezdő és gyakorlott felhasználóknak egyaránt segítséget nyújt, hogy teljes mértékben ki tudják használni a 3D fémnyomtatásban rejlő lehetőségeket.

A DMP 35-höz hasonló megmunkálóközpontok teszik teljessé az additív gyártás folyamatát nagypontosságú simítással.

LASERTEC DED hybrid: Kék lézer optimális abszorpciós sebességgel

A DMG MORI által a LASERTEC DED hybrid típusokhoz újonnan kifejlesztett kék lézer hullámhossza 450 nm, és optimális abszorpciós jellemzőkkel rendelkezik. Ez különösen a fényvisszaverő anyagok, mint például a vörösréz esetén előnyös. Az abszorpciós együttható ebben az esetben 44 százalékos, ezt érdemes az infravörös fény 2 százalékához képest viszonyítani. A kék lézer tehát elsősorban a vörösréz megmunkálását teszi lehetővé. A fém jó hővezető képességének köszönhetően jobb lehűlési tulajdonságokkal rendelkező, például fröccsöntőszerszámokat, öntőformákat lehet készíteni. A repülőgépgyártásban, űrtechnológiában rakéták fúvókáinak hőpajzsánál használják, nikkelbázisú szuperötvözetekkel képzett bimetálként. A nemvasfémek jó siklási tulajdonságaiknak köszönhetően új alkalmazásokra is megfelelőek, például vörösréz bevonatú siklócsapágyazásra szélturbinákhoz.

Öntőformák gyártása és javítása

Öntőformák gyártásakor fontos szerepük van a több anyagból készült alkalmazásoknak, amelyet ebben a formában kizárólag additív gyártási eljárásokkal lehet elkészíteni. A nyomásos öntőformák magját például bronzötvözetből is lehet készíteni. A LASERTEC 65 DED hybrid felépíti ezt a magot és ugyanabban a műveletben marja ki az optimális hőelvezetést biztosító, funkcionális hűtőcsatornákat. Ezt a magot azután melegalakító szerszámacél réteggel vonják be. Az öntőformák javítását szintén a LASERTEC DED hybrid családba tartozó gépekkel lehet végezni. Először a sérült területre kell anyagot felvinni. A z ezt követő marási művelet során az eredeti felületminőséget lehet elérni simítással. Az alkatrészek méretétől függően a lényegesen nagyobb munkaterű LASERTEC 125 DED hybrid is megfelelő hasonló alkalmazásokra.

Az újonnan kifejlesztett kék lézerrel felszerelt LASERTEC 65 DED hybrid-el fényvisszaverő anyagokat, mint például vörösrezet is meg lehet munkálni.

AM Assistant: Átlátható és stabil megmunkálási folyamat

Az optimális, és mindenekelőtt az ellenőrizhető minőségű munkadarabok érdekében alapvető fontosságú az additív gyártásban, hogy folyamatosan ellenőrizzék és szabályozzák a művelet fontos változóit. Az AM Assistant, a LASERTEC DED és a LASERTEC DED hybrid gépek hardverének és szoftverének kombinációja ellenőrzi a művelet változóit, mint például a lézer teljesítményét, a por tömegáramát, a védőgázt és az olvadékmedence hőmérsékletét. Ezzel stabil, átlátható megmunkálási folyamat érhető el, amely egyrészt a gépkezelőt tehermentesíti, másrészt jelentősen megkönnyíti a folyamat fejlesztését.

LASERTEC SLM: Két folyamatlánc a porágyas technológiához

A DMG MORI LASERTEC SLM családjával két folyamatláncot lehet megvalósítani: egyrészt a felhasználók az additív eljárással készült alkatrészeket a kívánt felületi érdesség elérése érdekében megmunkálhatják egy marógépen, mint például az 5-tengelyes DMP 35-ön. Másrészt a LASERTEC SLM család tagjaival a korábban már megmart alkatrészeket a porágyból tudják készre gyártani, támaszanyagok nélkül. A nullapontos megfogórendszer egységes felületet képez az alkatrész átmozgatásakor a porágy és a CNC szerszámgép között, az app-alapú CELOS vezérlő illesztőfelülete pedig a folyamatos, digitális munkafolyamatot biztosítja. A hatékony információáramlásnak és a logikus működtetésnek köszönhetően a CELOS optimális folyamatokat garantál az additív gyártással készült alkatrészek előkészítéséhez és posztprocesszálásához.

Hirdetés

További cikkek a témában