Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Multimateriális raklap gyártás

A Korax Gépgyár Kft 2016-ban vetette fel először a kompakt, multimateriális raklap gyártó gép ötletét, amely eszköz gyors megoldást nyújthat kis területen, gyártó cégek számára az azonnali raklap előállítás és hozzáférhetőség problémájára.

Az alap felvetés az volt, hogy egy gép alkalmas lehet papír és műanyag raklap gyártására is, amennyiben az egyszerű kialakítású az alapanyag megmunkáláshoz és a célnak leginkább megfelelő kötőanyag és annak felhordása is megoldható. A raklap kialakításánál több, már létező papír és műanyag raklap szerkezetet vizsgáltunk meg
elsődleges szempontként kezelve a két anyag egy gépben történő alkalmazását.

Az egyik, hajtogatással készülő raklap megfelelőnek tűnt az alábbi szempontok alapján:

  • Az alapanyag hajtogatás és ragasztás után egy darabban kialakított termék jön létre, a lábak nem külön kerülnek ragasztásra
  • Nagy, egybefüggő ragasztási felületeken megy végbe a rögzítés, ami jelentősen növeli a raklap stabilitását
  • A raklap kellőképp egyszerű a gépi gyártáshoz
  • Megoldható a papír és a műanyag alapanyag használata egy gépben
  • Megoldható a kötőanyag problémamentes felhordása

A fejlesztéshez 5 rétegű hullámkarton lemezt és PP bordást lemezt használtunk, amihez folyékony, több komponensű és egyedi keverékű hotmelt kötőanyagokat próbáltunk párosítani. A fenntarthatóság-újrahasznosítás és az ár viszonylatában – a műanyag raklap, mint szűk keresztmetszet – a leginkább használható ragasztási módszer a hotmelt technológia került kiválasztásra, amihez közel 50 ragasztó típust teszteltünk. Több ragasztóban is találtunk hasznos és kerülendő tulajdonságokat, végül a referenciaképp szolgáló anyagokból sikerült egy olyan keveréket készíteni, ami a két alapanyaghoz is alkalmazható. Az alapanyagok meghatározása után a gépészti fejlesztés problémáira kellett megoldást találni, miszerint ugyanazon a gépegységek alkalmasak legyenek az anyag megmunkálására, hajtogatására, ragasztására. A fejlesztés végeredménye az alábbi gépcsoport lett gyártásfolyamati sorrendben:

  • Vezérlő egység: a teljes gyártósor működését irányító szerkezet
  • Alapanyag adagoló: ugyanaz a méretű papír és műanyag lemez adagolására képes
  • Alapanyag melegítő: a műanyag alapanyagot a hajlítási éleknél előmelegíti a könnyebb megmunkálás érdekében
  • Stancoló: kivágjuk a lábaknál felesleges alapanyagot és belepréseljük az anyagba a hajtogatási éleket
  • Hajtogató és ragasztó: a megmunkált alapanyagot a hajtogató gép több fázisban hajtogatja a megfelelő formára, szakaszonként üzemeltetve az egyedi fejlesztésű hotmelt felhordó egységet. A hajtogató kész formára készíti a raklap borítást.
  • A raklap lábaiban található hengerek egy különálló gépen készülnek és egyedi anyagválasztás
    alapján helyezhetőek a raklap borításba.

A fejlesztés végeredményképp a nettó 20m2 alapterületű géppel lehetőségünk nyílt újrahasznosítható, több alapanyag felhasználására alkalmas raklap gyártó gépet létrehoznunk.

Hirdetés

További cikkek a témában