Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Legyártotta az első intelligens transzformátorokat a Ganz

Megtörtént az első intelligens transzformátorok gyártása a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.-nél. Idáig három új, már az intelligens monitoring megoldással ellátott transzformátort gyártott le a társaság.

A jövő évre vonatkozón pedig mostanáig további 18 darab megrendelés érkezett már be a társasághoz olyan transzformátorokra, amelyek tartalmazzák a digitális monitoring rendszert. A vállalat célja a fejlesztéssel, hogy az intelligens transzformátorok révén a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát. A Ganz várakozása az továbbá, hogy az új fejlesztésnek és az ehhez kapcsolódó minőségi szervizszolgáltatásoknak köszönhetően a jelenleginél is erősebb piaci pozíciót építsen a hazai, valamint a nemzetközi színtéren egyaránt.

A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat legyártotta az első három olyan transzformátort, amelynek már része a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen fejlesztett intelligens monitoring rendszer is. Az intelligens transzformátorokra pedig idáig már további 18 megrendelés érkezett be.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a sikeres reorganizációs folyamatot követően, a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan az elmúlt időszakban egy olyan új fejlesztésen dolgozott, amely egy speciális, monitoring rendszer segítségével teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról. A Ganz 2022 második negyedévében kötött partneri együttműködést a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel. Az együttműködés célja, hogy a felek a fenntarthatóság és a digitalizáció jegyében piacvezetővé váljanak a hatékonyabb és fenntarthatóbb transzformátorok gyártásában, továbbá, hogy összekapcsoljanak egy több évtizedes technológiát a legmodernebb, digitális megoldásokkal, illetve hogy növeljék a rendszerbiztonságot a villamosenergia-piacon.

„A Ganz Intelligent Solutions bevezetése nyomán a transzformátorok új, digitális és intelligens korszaka indul el, és büszkék vagyunk arra, hogy a Ganz úttörő szerepe ismételten, a 21. században is megmutatkozik, azon keresztül, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesztünk, amelyből az egész iparág profitálhat. Vállalatunk célja ugyanis, hogy az intelligens megoldásunk előnyeit az iparágon belül a lehető legszélesebb célcsoport számára elérhetővé tegyük. Így ezentúl csak intelligens transzformátorokat fogunk gyártani a tápiószelei üzemünkben, illetve igény esetén a korábban gyártott transzformátor egységeket is el tudjuk látni a monitoring rendszerrel. Az Intelligent Solutions nevű megoldásunk ezáltal amellett, hogy hozzájárul az iparág zöldebbé tételéhez, támogatja vállalatunk növekedési terveit és nemzetközi pozíciónk további erősítését is”

mondta el Jan Prins, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az Intelligent Solutions révén elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak valóban azokban az esetekben van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A Ganz megoldáscsomagja ezáltal egyszerre előnyös a funkcionalitás, a fenntarthatóság, valamint a rendszerbiztonság szempontjából. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából. A kialakulóban lévő meghibásodások még a kezdeti fázisukban, a lehető legalacsonyabb költség mellett, tervezetten háríthatóak el, minimalizálva a villamosenergia hálózatra és annak üzemeltetésére kifejtett hatását.

Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátorok üzemének optimalizálására és jobb kihasználására. Ennek kiváló példája, hogy a transzformátor a hálózati értékeket figyelve felkészíthető egy nagyobb terhelési ciklusra, melynek segítségével a túlterhelési periódus jelentősen alacsonyabb élettartam-veszteséget okozva megy végbe. A flexibilis rendszer lehetőséget biztosít továbbá a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is.

A Ganz egyedi szolgáltató az energiaátvitel- és elosztás piacán, azáltal, hogy egyedülállóként biztosít karbantartási tevékenységet ügyfelei számára, így teljeskörűen lefedi az ügyféligényeket a termékgyártástól az eszközök helyszíni üzembe helyezésén és monitorozásán át a karbantartásig. A Ganz várakozása az, hogy a technológiát tovább fejlesztve, az adatok kielemzése nyomán a lehető legpontosabb képet adja a transzformátorok állapotáról, ezáltal biztosítva egy minőségi szerviz és karbantartási tevékenységet.

Hirdetés

További cikkek a témában