Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Hogyan működik egy online pénztárgép?

Az online pénztárgépeket néhány éve minden fizikai üzlettel rendelkező vállalkozásnak kötelező használni.

Ez az eszköz nem csak a NAV számára könnyíti meg az adatok begyűjtését, de számunkra is könnyedség, hiszen így automatikus beszámolunk a forgalomról a NAV felé. Hogyan működik ez pontosan?

Online rendszer élő adatszolgáltatással

Az online pénztárgépnél az a jó, ha mindig folyamatosan wifi kapcsolatban lehet, azonban ez nem mindig szükséges. Ahol nincs internetes elérhetőség éppen, ott elég naponta egyszer pár percre valahogy internetközelbe rakni a pénztárgépet, hiszen a gép még így is megfelelően működik. A napi tárolt adatokat ilyenkor egyszerűen átküldi a NAV számára. Az adatszolgáltatás ezért élő, illetve majdnem élő, hiszen a pénztárgép csak bizonyos időközönként, ám naponta többször küldi el a pénztár forgalmának adatait. Ebből a felhasználó szinte semmit sem érzékel, ezért a munka ugyanúgy problémamentesen mehet tovább vele, mint akkor, amikor épp nem küld adatokat a pénztárgép a NAV felé.

Milyen adatokat küld e NAV számára a rendszer?

A NAV ugyanazokra az adatokra kíváncsi, mint korábban a szimpla pénztárgépek korszakában. Vagyis az aktuális napi forgalom szerinti bevételt és az ahhoz hozzárendelt adatokat listázza. Ezeket  régen nekünk kellett lejelenteni a blokkok alapján, azonban az online rendszer jelentős könnyítésével csupán csak a pénztárgépre bízzuk a lejelentést. Ezzel a rendszerrel mi is rengeteg időt spórolhatunk meg, és tévedni sem tudunk. Jóval kevesebb adminisztrációval és papírmunkával jár, mint a hagyományos offline pénztárgépek esetén.

Mi történik például áramszünet esetén?

Ha bármiféle szakadás lépne fel az online pénztárgép működésében, akkor sem történik semmi probléma. A rendszer ezt érzékeli, és egyszerűen, amikor legközelebb áramforráshoz, illetve internetes eléréshez jut – csak pótolja az adatfeltöltést.

Milyen funkciókkal bírhat egy online pénztárgép?

Az online pénztárgépek minden olyan funkcióval rendelkeznek, mint a megszokott pénztárgépek. Mivel teljesen digitálisak, ezért modern technológiával felszereltek, vagyis több felhasználós lehet, illetve többféle eszközt – terminálokat – is csatlakoztathatunk hozzájuk. Léteznek mobil változatok is. Ezek akkumulátorral működnek és akár olyan kis méretűek is lehetnek, amit egy rendezvényre is kényelmesen elvihetünk magunkkal.

Hogyan válasszunk megfelelő online pénztárgépet?

Az online pénztárgépek típusai egészen eltérőek lehetnek. Egyrészt a méret is változó, hiszen léteznek kasszás és kassza nélküli kompakt verziók, amelyek között mobil, akkumulátoros típusok is találhatóak. Előbbieket nagy forgalmú, stabil helyszínen/üzletben lévő vállalkozásoknál érdemes használni. Utóbbit pedig olyan rendezvényekre, amelyek időszakosak, tehát nem tartózkodunk folyamatosan ott. Az online pénztárgépek ráadásul funkcióikban és eltérhetnek. A NAV kompatibilitás gyakorlatilag mindegyik hazai forgalomban lévő típusnál adott, azonban többféle lehetőséget választhatunk a pénztárgép teljesítményét illetően. Léteznek többfelhasználós készülékek ahogyan erről már szó volt -, amelyekhez egyedi jelszavakat rendelhetünk, illetve kaphatóak olyan online pénztárgépek, amelyek felszerelhetőek terminálokkal és más kiegészítőkkel is. Az üzletünk igényeit szem előtt tartva kell választanunk. A cmo.hu linkre kattintva pedig további hasznos információkat tudhatunk meg az online pénztárgépek használatáról.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában