Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Orvostechnika

Hogyan kerül a tabletta a buborékcsomagolásba?

2020-ban egyedül Németországban 41,1 millió csomag ibuprofént értékesítettek. Rendszeresen kezünk ügyébe kerülnek, de mégis alig néhányan tudjuk, hogy az egyes tabletták valójában hogyan kerülnek a buborékcsomagolásba.

A gyártásnak gyorsnak, biztonságosnak és olcsónak kell lennie. Ehhez a használt buborékcsomagoló gépek is hozzájárulhatnak.

A buborékcsomagolás egy olyan látható csomagolás, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy úgy láthassák a terméket, miközben az még a csomagolásában található. A buborékcsomagolás elterjedt formája a tabletták és kapszulák kinyomható csomagolásának. Ezek a gyógyszerek egyszeri adagokba történő csomagolására szolgálnak. Az ilyen csomagolás előnye az, hogy a beteg jól nyomon tudja követni gyógyszereinek adagolását.

Az Omar BF50 PLUS buborékcsomagoló gép kicsi, de hasznos. A rövid átállási idők még kis tételek esetében is rentábilissá teszik.
(©Surplex).

Farmakológia – hatalmas és növekvő piac

A gyógyszergyártás növekvő piac. Ennek egyik oka a demográfiai fejlődés és az ezzel összefüggő, életkorral összefüggő betegségek számának növekedése. Másrészt pedig az egészségügyi ellátás is fejlődik. 2019-ben az uniós polgárok fele szedett vényköteles, körülbelül egyharmaduk pedig vénymentes gyógyszereket. Az öngyógyításra való hajlandóság egyre nő, és ez különösen a megfázás elleni gyógyszerek szegmensében figyelhető meg. Európában ezek teszik ki a vénymentes gyógyszerek legnagyobb részét – mintegy egyharmadukat –, ezt követik a fájdalomcsillapítók jó 20%-kal.

A buborékcsomagoló gép: egyszerű, ugyanakkor precíz

Végy két fóliát, tablettákat és egy buborékcsomagoló gépet. A gép pedig kiadja a csomagolt gyógyszereket. Egyszerűen hangzik, és tulajdonképpen az is. Az eljárás azonban átfogó folyamatfelügyeletet igényel.

Az első gyártási lépésben a buborékhéj készül el. Ez többnyire PVC műanyagból vagy alumíniumból készül. Ezután letekerik a fóliát, megfeszítik, majd mechanikusan, bélyegzőkkel a kívánt formába préselik, szükség esetén pedig hőformázzák. Egy folyamatosan futó fólia jön létre, teljes szélességében mélyedésekkel a tabletták számára.

Ezzel párhuzamosan előkészítik a tablettákat. Ezeket vibrációs lemezeken vagy szalagokon mozgatják óvatosan, nehogy megsérüljenek. Az egymáshoz tapadó kapszulákat kefék segítségével választják el egymástól. A tablettaáramlást úgy kell szétválasztani, hogy a buborékfólia minden egyes bepréselt cellájába csak egyetlen tabletta kerülhessen. Kamerarendszerrel ellenőrzik, hogy minden mélyedésbe pontosan egy tabletta került.

A harmadik lépésben a fedőfólia előállítására kerül sor. Ez többnyire kemény alumíniumból készül, amely csupán 20 µm vastagságú. És pont ez a bökkenő: A fóliának egyrészt olyan vékonynak kell lennie, hogy a gyógyszert gond nélkül ki lehessen nyomni. Másrészt pedig elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy megóvja a gyógyszert a külső hatásoktól. Ezután ellenőrzik az alumíniumfólia sérüléseit. Ennek során a biztonsági rendszer még a mikrolyukakat is felismeri. A buborékcsomagoló gépbe emellett egy nyomtatóegységet is integráltak. A fólián ugyanis szerepelnie kell a gyógyszer nevének és a lejárati időnek.

Buborékhéjba préselt mélyedések. A Surpelx használt gépek piacán jelenleg két FAMARTEC RM250 (2021-es gyártási év) berendezés elérhető. Ez percenként akár 300 buborékcsomagolás előállítására képes.
(©Surplex).

A fedőfóliát aztán a buborékhéjra hegesztik. A nyomtatott szedési előírással rendelkező gyógyszerek esetében ennek a gyártási lépésnek olyan pontosnak kell lennie, hogy a felirat egyezzen az adott mélyedéssel. Jól ismert példa erre a fogamzásgátló tabletta, amelyre a hét napjait nyomtatják.

Az utolsó lépésben a buborékcsomagolásokat kivágják, a buborékcsomagoló gép pedig kiadja azokat. Az egymásra helyezett buborékcsomagolások ezután egy csomagolóegységbe továbbítódnak, ahol a betegtájékoztatóval együtt kartondobozokba csomagolják azokat.

A buborékcsomagoló gépekkel szemben maximális rugalmasságot követelnek meg

A buborékcsomagoló gépeknek lehetőleg sok különböző anyagot kell tudniuk feldolgozni. A buborékhéj készülhet polimerből (PVC, PP, PE és PET) vagy PVC-alumínium kompozit anyagból is. A fedőanyagok is változnak az adott alkalmazástól függően, a kemény és puha alumíniumtól egészeb az alumínium, papír és/vagy PET kombinációjáig.

PLC (SPS) vezérléssel az automatizált buborékcsomagoló gépek minden csomagolási igényt képesek kielégíteni. Ahhoz, hogy kis gyártási tételek esetén is rentábilisan lehessen buborékcsomagolásokat előállítani, alapvető fontosságú a stanc gép, valamint a préselő és stancoló szerszámok rövid átállási ideje. A legkisebb tabletták súlya mindössze 100 mg, tehát 0,1 g. Ez hozzávetőlegesen egy légy súlyának felel meg. A nagyméretű tabletták azonban több mint 2 cm hosszúak lehetnek. A tabletták csomagolásonkénti száma és azok elrendezése is erősen eltér.

Ahhoz, hogy a buborékhéj minden egyes cellájába csak egy tabletta kerüljön, a behelyezés előtt szét kell választani a tablettákat. Az egymáshoz tapadó kapszulákat óvatosan kefék választják el egymástól.
(©Surplex).

A gépeknek gyorsnak, olcsónak és biztonságosnak kell lenniük

2021-ben Németországban a hibás gyógyszerek kereken egyharmadánál csomagolási hiba miatt támasztottak panaszt. A biztonság és a gyártási költségek között vékony a határvonal. Minden minőségi hiányosság kockázatot jelent a gyógyszert beszedő számára. A buborékcsomagoló gépeknek mégis költséghatékonyan kell működniük. Ugyanis bár évtizedek óta emelkednek a mindennapi fogyasztási cikkek árai, a gyógyszerek ára csökken.

Akik a beruházás tervezésénél a költségoptimalizálást helyezik előtérbe, azoknak nem kell mindig lenyelniük a keserű pirulát. Ugyanis a farmakológia területén is csökkenthető a költségvetés a használt gépek alkalmazásával. Az új gépekhez képest ugyanis lényegesen olcsóbbak a használt berendezések, és azonnal rendelkezésre állnak. Ez az olyan speciális gyártóberendezésekre is érvényes, mint a buborékcsomagoló gépek. Jelenleg a következő három buborékcsomagoló gép vásárolható meg közvetlenül a Surplex.com felületén:

  • FAMARTEC RM250 (2 db)
  • Omar BF50 PLUS

A berendezések gyártási éve 2021, így a legmodernebb technológiának felelnek meg. A gépek egy a trentói régióban (Olaszország) működő kozmetikai és táplálékkiegészítő üzeméből származnak, ahol jól gondoskodtak karbantartásukról. Az RM sorozat percenként akár 300 buborékcsomagolás gyártására és a leggyakoribb anyagok feldolgozására képes. Ez utóbbi kijelentés a BF50-es berendezésre is érvényes. A gép kisebb, de ennek köszönhetően gyorsan átszerelhető és így még a kis gyártási tételek esetén is rentábilis.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában