Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

CSP kollektor rendszer vezérlést fejlesztett az MNP Mérnökiroda

KKV START Innováció támogatási forrásból CSP kollektor rendszer vezérlés kifejlesztését sikeresen valósította meg az MNP Mérnökiroda Kft.

Az MNP Mérnökiroda Kft. 19,98 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a 2020. évi KKV START Innováció kiíráson a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innováviós Hivatal KKV START INNOVÁCIÓ Támogatási programjának keretében. A  33,3 millió forintos összköltségvetésű fejlesztésből  15 millió forint összegű beszerzést és 16,8 millió forint értékű kutatási és fejlesztési tevékenységet valósított meg.

A projekt azonosítója: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00123

Sikerrel zárult a Lucida Solar szabadalmaztatott CSP kollektor termékének illesztése a magyarországi/európai klímaviszonyokhoz című projekt.

A projekt keretében beszerzésre és felépítésre került egy Lucida Solar CSP prototípus rendszer, amelyhez illesztésre került a saját fejlesztésű vezérlés első prototípusa. Ez a vezérlés már alkalmas volt a hőtechnikai mérések elvégzésére is és az ez alapján meghatározott vezérlési algoritmus tesztelésére.

A fejlesztés első lépéseként a rendszer hőtechnikai illesztése került megvalósításra a régiós klímaviszonyokhoz, erre azért volt szükség mert a trópusi/szubtrópusi körülmények között nincs szükség pl. szigetelésre, mivel a környezeti hőmérséklet is magas. Második lépésben, annak érdekében, hogy a hidegebb napokon a páralecsapódás megszüntethető legyen, a termék páradiffúziós tulajdonságainak fejlesztése történt meg.

Az alapvető műszaki problémák megoldását követően, harmadik lépésben a vezérlés prototípusa alapján a rendszer komplett hardverének és szoftverének kifejlesztése valósult meg, amely alkalmazkodik a közép európai klimatikai viszonyokhoz.

Célunk megvalósításaként a projekt keretében továbbfejlesztésre került rendszer prototípusának megépítése megvalósult, megtörtént annak részegységeinek fejlesztése, kidolgozása, hőtechnikai illesztése a klímaviszonyokhoz és a vezérlőrendszer optimalizálása, melyek működési tesztjei sikeresen és eredményesen lezajlottak.

Az MNP Mérnökiroda Kft. 2008-ban beruházások tervezésére, bonyolítására, műszaki tenderek ellenőrzésére, műszaki felügyelet, tervezési feladatok, valamint szakértői feladatok ellátására alakult meg.

Tevékenysége között fontos szerepet tölt be a megújuló, alternatív energia programok megvalósításában történő közreműködés (napenergia, geotermikus energia).

Felismerve a megújuló energia hasznosításának Magyarországi lehetőségeit, elhivatottan ebbe az irányba kezdett piaci lehetőségeket keresni a cégvezetés. Mára a referenciák és az elmúlt időszak tervezési és kivitelezési feladatai alapján folyamatosak a megkeresések és megbízások.  Elsősorban szolár rendszerekkel foglalkozik a Kft., ebből meghatározó a fotovoltaikus rendszer tervezése és kiépítése mind lakossági, mind kiserőmű szinten.

Lehetőségünk nyílt a CSP rendszerek Magyarországi hasznosítására, ebben a piaci szegmensben jelen projekt biztosít sikeres továbblépést. A CSP hasznosítás során a Lucida Solar kollektor hazai alkalmazásában a vezérlés továbbfejlesztését és hazai adaptálását, a vezérlés hibáinak kiküszöbölését tűztük ki célul, melyet sikeresen sikerült megoldani jelen mintaprojekt kutatásának keretében.

A fejlesztés eredményeként a kialakított rendszer minden olyan területre alkalmazható, ahol a fosszilis, vagy elektromos hőenergia kiváltható napenergia által megtermelt hőenergiával. A szolár rendszerek közül a napkollektoros rendszerek még elsősorban lakossági felhasználásban elterjedtek, jelen kutatás ipari hőenergia előállítását és az ipari, mezőgazdasági termelést, valamint a vendéglátás, szállodai szolgáltatás területén kívánja megcélozni, illetve ezeken a területeken megalapozni a hasznosítás feltételrendszerét.

A projekt az MNP Mérnökkiroda Kft. pécsi központjában, illetve külső telepítési helyszínen valósul meg.

A cégről és a projektről bővebb információt a www.mnpmernokiroda.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Petrich Csaba cégvezető

Elérhetőség: mnpkft.pc@gmail.com

Hirdetés

További cikkek a témában