Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Az önéletrajzban leírt készségek és kompetenciák közelebb visznek egy állás elnyeréséhez

Az önéletrajz az első interakció a leendő munkáltatóval szemben, ezért igényesen és pontosan kell kitölteni. A megcélzott területen szerzett szakmai tapasztalat és képzettség viszont észrevétlen maradhat, ha nem emeljük ki kellően az önéletrajzban.

A toborzók által leginkább értékelt Europass önéletrajzsablonok speciális mezőket is tartalmaznak a készségek és kompetenciák kitöltésére. Bár a laikus keresők számára ez önmaguk felmagasztaló csapdájának tűnhet, az igazság az, hogy nagyon fontosak egy jó állás megszerzéséhez. Az EgerAllas lehetőségei között kutatva viszont rá kell jönni, hogy a CV jelenti az első lépést egy sikeres karrier eléréséhez!

Készségek és kompetenciák: mi a különbség?

Míg a készségek a munka elvégzésére vonatkozó képességről szól, addig a kompetenciák megmondják, hogyan készült fel az adott munkára. Például, ha valakinek a részletekre való odafigyelés az egyik tulajdonsága, akkor ez ugyanúgy értékelhető értékesítési ügynökként, mint belsőépítészként. A készségek azokra az ismeretekre utalnak, amelyeket egy bizonyos terület tanulmányozása, szakosodás és munkatapasztalat megszerzése során sajátított el.

Az önéletrajzában minden releváns készséget meg kell említeni, mert így áttekintés adható tanulmányi pályáról és munkatapasztalatról. Ezzel megkönnyíthető a toborzó munkája, mivel csak azokat az információkat kapja meg, amelyekre szükség van annak eldöntéséhez, hogy behívják-e interjúra.

Az önéletrajz szerepe a készségek és kompetenciák leírásában

Sokan formálisnak tartják az önéletrajz ezen elemét, ezért felületesen, közömbösen kezelik. A HR-szakemberek azonban éles szemmel ismerik fel a más önéletrajzokból adaptált szövegeket. Értékelik azokat a jelölteket, akik igyekeztek őszintén és nyíltan beszélni arról, hogy milyen értékeket képviselnek.

Ennek a résznek a kitöltése nemcsak egy eszköz, amellyel felhívható a munkáltató figyelme, hanem egy igazi felkészülési gyakorlat is. Miközben ezeket az információkat az önéletrajzba írjuk, képesek leszünk válaszokat megfogalmazni. Begyakorolni olyan kérdéseket, mint például: „Miért gondolja, hogy alkalmas erre a pozícióra?”.

Az interjú még mindig egy olyan folyamat, amelyben a lehető legjobban kell „eladni magunkat”. Ha készségekről és kompetenciákról van szó, a túlzott szerénység hátrány, helyette érvekre és önbizalomra van szükség.

Így segíthet az önéletrajz az interjú előtti próba mellett a munkaadónak:

  • Lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy kövesse és jobban megértse a pályázó szakmai útját.
  • Segít felismerni, hogy megfelel-e a pozíció követelményeinek.
  • Segít könnyebben átvizsgálni azokat a helyzeteket, amelyekben nagyszerűen járna az illetővel.
  • Áttekintést ad arról, hogyan dolgozik bizonyos kontextusokban, például határidők nyomása alatt, egyedül vagy csapatban.
  • Végül pedig azonosítja, hogy milyen munkamintákhoz szokott, hogy van-e jövője a cégnél.

Érdemes tehát egy kiváló önéletrajzzal készülni, hogy megkapjuk álmaink munkáját!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés